Atleta Ancuța Bobocel, legitimată la CS Universitatea Craiova și Dinamo București, și-a trecut sâmbătă în palmares un nou titlu de campioană națională la cros. Competiția s-a desfășurat la hipodromul din vecinătatea Parcului „Nicolae Romanescu“ din Craiova, iar medalia de aur cucerită de sportiva olteană vine la o luna după ce eleva lui Marin Istrate urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Național de semimaraton, tot în Bănie.
Sâmbătă, senioarele au avut start comun cu băieții de la tineret, în cursa de 8 km, iar acest lucru a ajutat-o pe Bobocel să realizeze un timp bun. Ancuța a încheiat cursa în 25 de minute și 36 de secunde, îmbunătățindu-și recordul personal pe acest traseu cu aproape un minut.
„Mi-a fost bine că am alergat cu băieții, că m-am ținut de ei. Aveau un tempo pe care eu îl întâlnesc la adversare, în special cele africane, cu care mă voi întâlni și la Europene. Și anul trecut am alergat la Campionatul Național de la Craiova, iar acum, pe același traseu, am scos un timp cu un minut mai bun“, a spus sportiva, care luna aceasta a împlinit 30 de ani.
Eleva lui Marin Istrate a câștigat Campionatul Național de cros la o săptămână după ce se impunea într-o cursă foarte intensă de semimaraton, la București. Sâmbătă, ea a fost premiată chiar de antrenorul său și s-a arătat emoționată când acesta i-a pus la gât medalia de aur și i-a dat tricoul de campioană.
A făcut cu brio saltul de la 3.000 m obstacole la probele lungi
Anul 2017 a fost unul al schimbării pentru alergătoarea orginară din Severin. Ancuța a renunțat la proba care o consacrase, 3.000 m obstacole, și s-a îndreptat spre probele lungi. A alergat pentru prima oară 10.000 m, apoi câteva semimaratoane, iar timpii realizați i-au dat speranțe că poate performa și în alergările lungi. „A fost un an decisiv pentru mine. Hotărându-mă să închei un capitol lung din cariera mea, 3.000 metri obstacole, mi-am dorit să o fac prin schimbarea cu 10 kilometri. Pentru a participa la Campionatul Mondial, în proba de 10 kilometri trebuia să alerg baremul internațional de 32minute și 15 secunde. Eu am alergat în cadrul unui Grand Prix în Portugalia 32:18. Doar trei secunde m-au despărțit de Campionatul Mondial, dar supărarea nu a fost mare, deoarece acest gen de probă necesită multă muncă și experiență! Eu am fost foarte fericită pentru că reușisem să alerg din prima cursă un timp extraordinar, ținând cont că în România se așternuse un praf gros pe timpii acestei probe. Continuându-mi pregătirea pentru o nouă provocare am decis împreună cu antrenorul meu, domnul Istrate, să pregatim serios semimaratonul. La o lună după acea cursă de 10 kilometri am alergat Grand Prix-ul internațional de semimaraton de la București. Am avut adversare trei sportive africane, pe care am reușit să le înving cu zâmbetul pe buze. Am realizat recordul competiției, cu timpul de 1h11 min 43 sec, și mi-am asigurat totodată calificarea la Campionatul Mondial de semimaraton, din luna martie a anului viitor. Iau aceste probe în serios, pentru că îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 în proba de maraton“, a completat Ancuța.
Se pregătește pentru Europene
Acum, sportiva de la CS Universitatea se pregătește pentru Europenele de cros, programate în decembrie în Slovenia. Acolo va da peste kenyence, care reprezintă Turcia, dar și alte sportive africane naturalizate. „Voi face pregătire centralizată la Felix și poate voi mai alerga una sau două curse pe șosea. Îmi caut partener de antrenament pentru Europenele de cros, pentru că singură îmi este mult mai greu. Aștept răspuns de la unii colegi“, a completat Ancuța Bobocel.
Trei echipe de la CSM Craiova, medaliate
Revenind la Campionatul Național de cros, pe lângă aurul cucerit de Bobocel, sportivii craioveni au mai oprit acasă trei medalii. Reprezentanții clubului organizator, CSM Craiova, au cucerit aurul la tineret feminin echipe și două medalii de argint la seniori – echipe, masculin și feminin. Echipa medaliată cu aur a fost alcătuită din Cătălina Chircă, Ionela Olteanu, Delia Pădureanu, Alina Bătilă.
Echipa seniorilor a fost compusă din Marius Buşcă, Andrei Ştefana, Alexandru Corneschi şi Paul Călinescu Brabiescu. Din echipa senioarelor de la CSM au făcut parte Elena Moagă, Mihaela Popescu, Alina Voiculescu şi Ionela Puia.
O altă alergătoare din Bănie, Florina Pierdevară, a cucerit aurul la echipe, dar cu clubul Steaua București.
Galerie foto realizată de Daniela Mitroi-Ochea: