4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSportȘcoala cu 3.500 de medalii, olimpici și antrenori de elită

Școala cu 3.500 de medalii, olimpici și antrenori de elită

Echipa feminină de spadă a României a cucerit anul trecut aurul la Jocurile Olimpice. Două dintre componente, Loredana Dinu (stânga) şi Ana Maria Popescu (dreapta), au învăţat la LPS „Petrache Trişcu“. Şi antrenorul lotului, Dan Podeanu, este profesor la acelaşi liceu.
Echipa feminină de spadă a României a cucerit anul trecut aurul la Jocurile Olimpice. Două dintre componente, Loredana Dinu (stânga) şi Ana Maria Popescu (dreapta), au învăţat la LPS „Petrache Trişcu“. Şi antrenorul lotului, Dan Podeanu, este profesor la acelaşi liceu.

Sâmbătă, 11 noiembrie, se împlinesc 20 de ani de existență a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova, instituție de învățământ unde au studiat și unde au fost legitimați de-a lungul timpul mari sportivi ai României. Ei au fost și sunt instruiți de antrenori emeriți, care activează aici. La ceas aniversar, directorii acestui liceu vocațional, recunoscut la nivel național, au vorbit pentru GdS despre parcursul liceului în ultimii ani, principalele performanțe și nevoi, precum și mândria de a conduce această școală.
Geri Mitroi, managerul LPS „Petrache Trișcu“, este antrenor de karate, una din cele șapte secții ale liceului (atletism, judo, scrimă, karate, lupte, badminton, dansuri). În 2005 a venit antrenor aici, iar de patru ani se află la conducerea școlii. Sportivii pe care îi pregătește se întorc cu zeci de medalii de la fiecare competiție, dar nu îi place să se laude. „Ca secție, am adus multe medalii, dar asta este datoria noastră. Înaintea secției de karate, au fost celelalte care au dat sportivi de renume și rezultate notabile pentru România“, spune acesta.

Campioanele olimpice de la spadă au învățat aici

Campioanele olimpice la spadă Loredana Dinu și Ana Maria Popescu au învățat la „Trișcu“, și tot aici antrenează și selecționerul echipei medaliate cu aur la Rio, Dan Podeanu. Ele sunt în capul unei liste de performanțe, deloc puține, care înseamnă medalii la campionate mondiale, europene, balcanice, naționale.
Sunt peste 3.500 de medalii, conform calculelor lui Cătălin Brândușoiu, directorul adjunct la liceului, care și el este antrenor, dar de atletism. „Vorbim de 20 de ani de performanțe, de stabilitate. De aceea, împreună cu colegii, am decis să facem un afiș cu mesajul «Aici se face performanță», pe care l-am pus la sala de scrimă. În 1997 am venit practic într-o școală generală, cu logistică, grupe, profesori. Am venit să lucrăm, să avem performanțe și să fim unde suntem azi, cu peste 3.500 de medalii, peste 60 de campioni la Mondiale, Europene și Balcaniade, cu antrenori valoroși, cel puțin șapte dintre ei emeriți. Reprezentăm una dintre forțele sportului juvenil din România. Am fost mereu în top în clasamentele naționale al liceelor sportive. Ca și conducători de liceu, continuăm munca foștilor directori, Mircea Alecu și Dănuț Anghel“, a explicat Cătălin Brândușoiu.

DSC_0117
Tot el a povestit cum reușesc antrenorii să aducă copii la sport, în special în clasa a cincea. „Le oferim echipament, rechizite, îl aducem pe Moș Crăciun și oferim 300 de cadouri, de la un om care ține la noi. Copiii care fac sport de mare performanță vin din medii diferite ca posibilități financiare și le-am luat abonamente de transport să îi aducem aici, cu ajutorul celor de la RAT. Aria de selecție s-a extins foarte mult, am ajuns la Bucovăț, Podari, Malu Mare, Breasta. În ultimii ani, cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean, al lui Alin Vancea, am reușit să fim agreați în școli, pentru a face selecție. Directorii de acolo au înțeles că nu venim să furăm, ci reperăm cei mai buni indivizi pentru sport. Liceul nostru are 58 de grupe la club, iar mare parte sunt pe club, adică copiii nu trebuie să fie neapărat elevi la noi sau legitimați. Dacă le place, ei pot veni la liceul nostru“, spune directorul adjunct.

Căminul și cantina, necesare ca aerul

Baza materială reprezintă o problemă a liceului, iar un internat și o cantină, care sunt la stadiul de proiect, sunt necesare și ar lărgi aria de selecție. „Noi ne comparăm cu liceele sportive din țară, nu cu străinătatea. Am fost la Cluj, Timișoara, Constanța, unde am văzut cămin, ceea ce ne lipsește, bază sportivă foarte bine amenajată. Facem mare performanță, dar strict cu ce avem. Ne lipsesc căminul și cantina. Acum, marea problemă este baza de selecție, care a scăzut mult. Puricăm toate școlile și foarte rar găsim un copil care să facă mare performanță, să aibă niște calități deosebite. Înainte mergeai pe maidan, vedeai un copil alergând și ziceai «ăla va fi campion»“, crede Brândușoiu.
Geri Mitroi a vorbit despre stadiul proiectului cămin și cantină, care ar urma să se facă într-o clădire ce aparține școlii și se află vizavi de aceasta: „Avem proiect, cu număr de tacâmuri, cu tot. Documentația este laborioasă. Fiind clădiri vechi, pentru a fi amenajate, costurile sunt mult mai mari decât dacă ai construi de la zero. Intră în aria monumentelor, trebuie primite tot felul de aprobări. Am înțeles că se apropie de final cu documentația“.

Atletismul, în regres după demolarea stadionului

În ceea ce privește bazele sportive, LPS „Petrache Trișcu“ are câteva săli proprii, una de scrimă, una de lupte, una de karate și una de judo. După demolarea stadionului „Ion Oblemenco“, care avea pistă de atletism, atleții sunt văduviți de o pistă regulamentară. Acum, se antrenează în Grădina Botanică, pe o pistă amenjată de primărie, și prin parcuri. Din cauza acestor probleme, în ultimii ani, rezultatele la atletism au fost mai slabe. „La un moment dat, a fost un șoc pentru noi, vorbesc de atletism. Am avut într-un an 13 medalii, de la 50-60, dar anul acesta am reușit din nou să ajungem la 30 și ceva. Am avut sprijinul celor de la scrimă, care ne-au lăsat să ne pregătim în sală, dar și al celor de la Sala Polivalentă. Totuși, chiar și așa, am luat medalia de aur la pentatlon, în niște probe pe care nu le exersaseră aici“, spune Brândușoiu.

Elevii, sprijiniți de ong-uri și sponsori

Pe lângă cele 16 burse de performanță, cei de la „Trișcu“ au încercat să-i sprijine și altfel pe sportivi. „Am avut un proiect cu o bancă, anul trecut, am premiat 30 de atleți, 20 începători și zece de performanță, cu echipament complet. Acum aș dori să încercăm să cumpărăm măști pentru scrimă. Nu am mai cumpărat de mulți ani și se degradează. Pentru siguranța copiilor, trebuie să schimbăm acele măști vechi. Mai avem proiecte de colaborare cu diferite ONG-uri, asociații umanitare care iau copii și le oferă o masă și sprijin la teme. Mai sunt și părinți care vor să ajute. De exemplu, la sala de karate, părinții au luat jaluzele“, a explicat Mitroi.
Uneori, directorii au probleme în a face rost de bani pentru deplasarea sportivilor la competiții. De multe ori au pus bani de la ei și de la antrenori, iar ulterior i-au recuperat. „De obicei, blocaje financiare au loc la sfârșitul anului, când așteptăm câte o rectificare, pentru a acoperi atât cheltuielile care s-au făcut, cât și cele care urmează să se facă până la sfârșitul unui an, așa cum este și acum. La ultimele competiții, am mers pe banii antrenorilor, am fost toți implicați“, recunoaște Geri Mitroi.
Liceul colaborează foarte bine cu cele două cluburi de seniori din oraș, CS Universitatea și CSM, acolo unde ajung majoritatea celor care fac pasul de la juniori spre seniori. „Nu avem decât de câștigat. Dar nici la ei nu este așa roz, nu au sacul de bani. Chiar și așa, unde-s trei puterea crește! Suntem mulțumiți că acel sportiv va primi și el o indemnizație la clubul de seniori. Colaborăm bine și cu Consiliul Local, și cu Consiliul Județean, care în anii trecuți ne dădea acele cantonamente la munte pentru peste 100 de copii“, a completat Brândușoiu.

Ana Brânză era cea mai bună la matematică

Mihaela Berindeie, și ea director adjunct al instituției, laudă rezultatele bune obținute de elevii sportivi la învățătură. Profesoară de matematică, aceasta își amintește că fosta sa elevă Ana Maria Brânză Popescu era cea mai bună din clasă la matematică. „Toate aceste rezultate sunt în legătură cu partea didactică. Media obținută de liceul nostru la bacalaureat este la nivelul celei pe județ și pe țară. Este o mândrie extraordinară că putem împleti cartea și sportul. Asta se datorează colegilor profesori, care sunt bine pregătiți, apropiați de elevi și colaborează cu părinții acestora. Avem sportivi care au luat premii și la concursuri de matematică, desen, muzică. Ana Brânză a fost cea mai bună din clasă la matematică“, a spus Berindeie, care predă la „Trișcu“ de 20 de ani, iar din 2010 este director adjunct.

Speranțe pentru Jocurile Olimpice

Întrebați despre așteptările legate de viitoarele ediții ale Jocurile Olimpice, directorii sunt optimiști. „Am demonstrat că suntem capabili, prin sportivii pe care i-am promovat atât la cluburile craiovene, cât și la cele din țară, și cei care au participat la Jocurile Olimpice. Ținând cont de rezultatele de la judo, lupte, scrimă, oricând putem da sportivi loturilor naționale. La un anumit nivel, depinde de implicarea federațiilor, pentru că și acolo sunt probleme cu banii și nu pot asigura bugetul pentru participarea la acele competiții care duc la calificarea la Jocurile Olimpice“, concluzionează Geri Mitroi. „Avem acum 25-26 de sportivi la loturile naționale, sperăm că unul ne va reprezenta la Jocurile Olimpice următoare“, l-a completat Cătălin Brândușoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS