5.1 C
Craiova
miercuri, 9 aprilie, 2025
Știri de ultima orăLocalOlguţa l-a învins pe Solomon cu 6.000 de voturi

Olguţa l-a învins pe Solomon cu 6.000 de voturi

Sondajele de duminică seară, care o dădeau câştigătoare pe Lia Olguţa Vasilescu (USL) în faţa lui Antonie Solomon (UNPR), s-au adeverit. Chiar dacă diferenţa s-a redus la jumătate, Olguţa a primit aproximativ 6.000 de voturi în plus faţă de Solomon.

Este oficial. Ceea ce la început părea greu de crezut, a devenit acum realitate. Lia Olguţa Vasilescu este noul primar al Craiovei pentru următorii patru ani, după o luptă strânsă cu Antonie Solomon. Clasat mereu în fruntea sondajelor de opinie premergătoare votului de duminică, Antonie Solomon s-a văzut surclasat în exit-poll-urile care au urmat încheierii procesului de votare de la ora 21.00. Diferenţele variau de la 10 la 13-14 procente, în funcţie de sondaj. După numărarea voturilor, diferenţa s-a redus considerabil, dar câştigătorul a rămas acelaşi. Potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Judeţean Dolj, Lia Olguţa Vasilescu a obţinut 57.383 de voturi din cele 125.815 valabil exprimate, adică 45,6%. Antonie Solomon a fost votat de 51.448 de craioveni, adică 40,8%. Mărinică Dincă (PDL) a obţinut 9.781, adică 7,7% din voturi, iar Ionel Pană (PP-DD) – 4.552 de voturi. Cel mai slab rezultat l-a avut candidatul Forţei Civice, care a fost votat de 78 de persoane. Echipa de viceprimari va fi formată din Cristina Calangiu, preşedinta PNL Craiova, şi Florentin Tudor, preşedintele organizaţiei de tineret a PSD. Gheorghe Nedelescu, fostul viceprimar al Craiovei, va fi numit administrator al oraşului.

USL domină Consiliul Local Craiova

În consiliul local, patru partide îşi vor împărţi numărul de consilieri. USL va avea 15 mandate, UNPR – 7, PDL – 3 şi PP-DD – 2. Cum Lia Olguţa Vasilescu şi Mihai Fifor, primii doi de pe lista de consilieri a USL, sunt primar, respectiv secretar de stat, primul care urmează este Alin Mitrică, actualul administrator al judeţului Dolj. Urmează Cristina Calangiu, Gheorghe Nedelescu, Bianca Predescu, Florentin Tudor, Pavel Badea (PNL), Radu Marin Traian, Nicuşor Cotescu, Dorel Voicu, Emilian Ştefârţă, Traian Beţiu, Răzvan Socoteanu, Sorin Marian Manda, Daniela Barbu şi Laura Nicoleta Popescu. Cum Antonie Solomon este primul pe listă, dar a anunţat că nu vrea să fie consilier, din partea UNPR vor intra în consiliul local Sebastian Răduleţu, avocatul lui Antonie Solomon, Teodor Sas, Mihail Genoiu, Doru Stănescu, Marin Radu, Constantin Ursu şi Dorel Marinescu. Din partea PDL, consilieri locali vor fi Mărinică Dincă, Dan Cherciu şi Vasile Marian, iar din partea PP-DD, Mihai Cilibiu şi Ionel Pană.

Primarii şi-au păstrat fotoliile

În restul judeţului, nu au apărut surprize electorale. Primarii comunelor din jurul Craiovei, toţi de la PSD, şi-au păstrat fotoliile. La Cârcea a rămas primar Valerică Pupăză, la Podari – Constantin Gheorghiţă, la Malu Mare – Alexandru Dicu, la Bucovăţ – Vasile Constantin. La Işalniţa, viceprimarul Ovidiu Flori de la PSD a câştigat primul său mandat de primar, deci duce mai departe tradiţia partidului, la Calafat, liberalul Mircea Guţă a obţinut un al doilea mandat, la Băileşti, Costel Pistriţu a câştigat al doilea mandat consecutiv, la Dăbuleni a câştigat pesedistul Nicolae Drăgoi, la Segarcea a rămas Popa Nicolae, iar la Filiaşi – Nicolae Stăncioi. La Bechet, primarul în funcţie Costel Tulitu nu a mai candidat, iar noul primar ales este Gheorghe Ionele, de la PSD.
Interesantă este însă situaţia la nivelul consilierilor locali din judeţ. Potrivit datelor de la 92 de circumscripţii electorale din 111 din judeţul Dolj, fără Craiova, PDL conducea în mod surprinzător cu 302 mandate de consilieri locali (27,75%), urmat de PSD cu 280 de mandate (25,73%) şi PNL cu 174 de mandate (15,99%). La numărul de primari, PSD conduce cu 32 de mandate (37,78%), urmat de PDL cu 24 de mandate de primari (26,08%) şi USL cu 18 mandate (19,56%). Pentru alegerea consilierilor judeţeni şi a preşedintelui CJ, BEC Dolj centralizase ieri datele din 298 de secţii de votare din 519. USL avea un scor de 54,74%, PDL – 26,35%, iar PP-DD – 8,13%. Potrivit aceloraşi date parţiale, Ion Prioteasa (USL) a fost votat de 56,32% dintre doljeni, Ştefan Stoica (PDL) de 27,08%, iar Victor Odolbaşa de 7,97% dintre alegători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS