Căldurile mari, seceta şi igiena precară pot să ducă la apariţia unor focare de meningită. Meningita acută este o infecţie a învelişului creierului, determinată de viruşi, bacterii, protozoare şi fungi (ciuperci). În această vară predomină meningita virală.
Meningita virală poate fi produsă de o serie de virusuri (enterovirusuri, virusuri gripale, virusuri herpetice, virusul rubeolic, adenovirusuri etc.). Ea se transmite direct, prin intermediul mâinilor contaminate cu fecale, sau pe cale respiratorie, prin picături de secreţie faringiană.
Indirect, se poate transmite prin atingerea unor obiecte, alimente, a solului, apei, rozătoarelor şi insectelor (muşte, ţânţari) contaminate.
Meningita se manifestă prin dureri de cap puternice, febră, vărsături, agitaţie, fotofobie (nu suportă lumina). Aceste simptome pot fi însoţite de manifestări respiratorii (strănut, tuse, răguşeală, dureri toracice), erupţii eritematoase (pete roşii pe tegumente) şi mialgii (dureri musculare).
Prognosticul este favorabil, evoluţia bolii fiind spre vindecare completă. În cazuri foarte rare se instalează sechele neuropsihice.
Prevenire
Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin identificarea surselor de infecţie (bolnavi, purtători de virus), izolarea imediată a bolnavului la spital, măsuri de dezinfecţie în jurul bolnavului, identificarea şi supravegherea persoanelor cu care acesta a intrat în contact.
Foarte importante sunt măsurile de igienă. Mâinile se spală cu apă şi săpun ori de câte ori sunt atinse sau manipulate obiecte sau lucruri murdare, înainte şi după folosirea toaletei, înainte de a atinge mâncarea sau de a mânca. Fructele şi legumele trebuie spălate sub jet de apă înainte de a fi consumate. Alimentele vor fi recoltate, transportate, distribuite, pregătite şi servite în condiţii igienice.
Persoanele receptive la infecţie trebuie să adopte măsuri sporite pentru prevenirea îmbolnăvirii. Creşterea rezistenţei organismului la infecţie se face prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos – echilibru între somn, odihnă şi activitate, alimentaţie bogată în proteine şi vitamine, orar regulat pentru mese, evitarea alcoolului şi a tutunului.
Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii
1. Respectarea regulilor elementare de igienă a apei şi a alimentelor;
2. Se va folosi pentru băut sau pentru prepararea mâncărurilor numai apă provenind din surse autorizate (reţeaua publică de aprovizionare cu apă în urban şi fântâni supravegheate sanitar la ţară) dacă nu se recomandă fierberea apei;
3. Îndepărtarea la timp a deşeurilor menajere şi animaliere numai în locuri special amenajate;
4. Distrugerea vectorilor (muşte, ţânţari, şobolani);
5. Se va evita îmbăierea în lacuri, bălţi, râuri sau surse improvizate, neautorizate sanitar;
6. Evitarea aglomeraţiilor pentru a limita transmiterea bolii;
7. Prezentarea la medic în momentul apariţiei simptomelor: febră, cefalee, vărsături, diaree.
Dr. Narcisa Dinică, medic primar sănătate publică