5.1 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎntâlnire cu scântei la Prefectura Mehedinţi

Întâlnire cu scântei la Prefectura Mehedinţi

Ministrul Decebal Traian Remeş a fost prezent la o întâlnire pe teme de agricultură cu reprezentanţii mai multor asociaţii familiale şi societăţi din Mehedinţi.

MEHEDINŢI. În sala mare a Prefecturii Mehedinţi, ieri, cu începere de la ora 11.00, ministrul a încercat timp de aproape două ore să le explice producătorilor agricoli din judeţ care este starea agriculturii în România în prezent şi care sunt pretenţiile ministerului faţă de agricultori. „Vrem să se facă treabă bună la dumneavoastră în judeţ, vrem să vă ajutăm, dar şi dumneavoastră trebuie să ne daţi concursul. A fost un an prost, dar se pare că meteorologii confirmă că vor veni ploile şi vremea se va îndrepta. Cred că mai este timp să facem producţii agricole“, le-a explicat ministrul celor peste 100 de agricultori prezenţi în sală.
După o rapidă trecere în revistă a unor proiecte finanţate de Uniunea Europeană, la care ministrul a spus că Mehedinţiul este pe ultimul loc în ţară în ceea ce priveşte numărul de proiecte propuse, Decebal Traian Remeş a dat cuvântul şi invitaţilor, care nu s-au sfiit şi l-au supus unui şir de întrebări incomode. „Domnule ministru, cineva îşi bate joc de noi. Suntem minţiţi şi neajutoraţi de mai toată lumea. Se fac jocuri politice sau noi, ţăranii, nu prea înţelegem ce se întâmplă. Am depus la o firmă de tractoare din România  suma de 350 de milioane de lei vechi, echivalentul preţului la jumătate al tractorului. Restul banilor trebuia să vină de la minister. Am mers să luăm tractorul şi ni s-a spus că preţul, după ultimele evaluări, s-a mai mărit şi a ajuns la un miliard patru sute de milioane. Deci eu mai trebuia să vin cu 350 de milioane şi statul cu încă atât. De ce suntem minţiţi?“, l-a întrebat pe ministru Andrei Pătruţ, proprietarul unei afaceri agricole din Mehedinţi.
Ministrul a răspuns: „Nu sunteţi obligat să cumpăraţi de la acea firmă. Chiar dacă există vânzători ce încarcă preţul cu 100% faţă de cel normal, dumneavoastră puteţi merge acum în orice ţară din Uniunea Europeană să vă achiziţionaţi tractorul dorit“, a răspuns ministrul.

Asiguratorii, acuzaţi de neseriozitate
 
În dezbatere au mai fost puse două probleme grave care au dus de râpă agricultura în Mehedinţi. „Aţi declarat, domnule ministru, că toţi cei care nu au avut culturile asigurate nu vor primi despăgubiri. Eu am cultivate aproape 500 de hectare cu grâu, rapiţă, muştar, porumb şi am făcut asigurarea pe 27 ianuarie în acest an. Culturile sunt calamitate şi am aflat că pe mine nu mă despăgubeşte nimeni, că am întârziat cu aproape o lună după data-limită a perioadei de asigurare. Cum să îmi fi asigurat eu culturile în luna decembrie când plantele nici nu răsăriseră? Şi dacă nu mai aveam dreptul să mă asigur, de ce mi-au mai luat bani cei de la asigurări?“, l-a întrebat pe ministru Mihăilă Buzuriu, reprezentantul unei firme particulare agricole din Slaşoma, Mehedinţi.
Fără a găsi o soluţie viabilă şi prevalându-se de „unde-i lege nu-i tocmeală“, Decebal Traian Remeş a răspuns: „Ştiu eu cum se fac asigurările agricole. Se stă la un pahar de ceva şi se încheie poliţa fără ca asiguratorul să meargă să vadă terenurile. Aşa cred că s-a întâmplat şi la dumneata, drep urmare nu vei fi despăgubit“, i-a răspuns ministrul mehedinţeanului.

Unde este instalaţia de irigaţii de pe 50.000 ha?

Mai mulţi agricultori au intrat în discuţie şi l-au luat la bani mărunţi pe ministrul agriculturii. „Cum credeţi, domnule ministru, că putem veni noi cu jumătate din suma unui proiect să putem primi jumătate de la stat? Suntem oameni săraci şi poate nu avem bani nici de pâine, dar să mai avem sute de milioane să putem cultiva un amărât de hectar de pământ“, l-a întrebat alt invitat.
Sub tirul întrebărilor, ministrul a încercat să promită una, alta, dar un ultim agricultor din judeţ care a luat cuvântul l-a lăsat cu gura căscată pe  Traian Remeş. „Ştiţi, domnule ministru, că Mehedinţiul a avut o instalaţie de irigat ce se întindea pe mai bine de 50.000 ha şi la noi nu se punea problema deşertificării dacă irigam? Nu ştiaţi, vă spun eu şi cum s-a furat tot. Nu mai există ţeavă de aluminiu, a ajuns la deşeuri. Nu mai există robinete, hidranţi, iar fostele sedii ale instalaţiilor de irigaţii au fost şi sunt mai nou închiriate unor italieni, olandezi care fac baruri şi case de locuit în ele“, a declarat Marin Giurcă, din Obârşia de Mehedinţi.
După două ore de discuţii aprinse, ministrul, depăşit de problemele oamenilor, a promis că va căuta soluţii. „Sunt multe probleme după câte văd şi nu-mi dau seama de ce primăriile din localităţile dumneavoastră au tăcut şi nu ne-au relatat aceste lucruri. Nu pot să înţeleg cum de au dispărut sistemele de irigaţii şi cum de au putut fi vândute. Dar cred că, dacă o să accesaţi banii europeni, problemele dumneavoastră vor dispărea“, a încercat să-i liniştească ministrul pe cei nemulţumiţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS