4.4 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDiabetul şi complicaţiile lui

Diabetul şi complicaţiile lui

Medicii specialişti atrag atenţia că singurele soluţii pentru a contracara complicaţiile grave ale diabetului sunt diagnosticarea bolii la timp şi neabaterea de la tratament şi dietă.

Cele mai frecvente tipuri de diabet sunt 1 şi 2. Primul, cunoscut şi sub denumirea de diabet juvenil sau insulino-dependent, este mai agresiv, după cum spun medicii specialişti în sănătate publică. „Acest tip apare mai ales la copii, adolescenţi şi persoane mature sub 30 de ani. Diabetul juvenil este condiţionat genetic, are o componentă autoimună, care duce la distrugerea a mai mult de 90% din celulele pancreatice care secretă insulina“, a susţinut dr. Teodora Văduva, din cadrul Autorităţii de Sănătate publică (ASP) Dolj.

Diabetul de tip 2 sau insulino-independent apare de obicei la persoane trecute de 30 de ani, ca urmare a secreţiei excesive de insulină sau a rezistenţei la aceasta. Este mai frecvent la persoanele supraponderale, însă apariţia lui este în strânsă legătură şi cu alţi factori, cum ar fi anumite medicamente, boli pancreatice, boli endocrine, stres.

Diabetul de tip 2

În mod normal, glicemia trebuie să aibă valoarea de 70-105% mg/dl. În diabetul zaharat, concentraţia glucozei în sânge creşte, producând o serie de alterări metabolice.

Pentru o persoană este foarte important să recunoască boala încă de la primele simptome pentru a putea începe tratamentul adecvat. „Diabetul are manifestări iniţial diverse, în funcţie de tipul său. Pentru forma dependentă de insulină semnele cele mai frecvente sunt oboseala, piederea în greutate în ciuda unei alimentaţii în exces, poliuria (cantitate mare de urină pe zi), polidipsia (sete pronunţată). Forma de diabet insulino-independent este adesea asimptomatică, în cele mai multe din cazuri fiind descoperită, întâmplător, la un control de rutină“, a spus dr. Teodora Văduva. Un simplu test de glicemie este relevant în acest sens.

Boala poate fi ţinută sub control

Complicaţiile diabetului apar la un interval mai mare sau mai mic de la apariţia bolii. Cele mai frecvente sunt atacul cardiac, tulburările de circulaţie sanguină şi pierderea sensibilităţii picioarelor, boli ale ochilor şi rinichilor.

Totuşi, apariţia complicaţiilor poate fi întârziată şi boala ţinută sub control, printr-un tratament şi o dietă adecvate, mai spune dr. Văduva: „Este necesar ca bolnavul să aibă un regim de viaţă echilibrat, cu efort fizic regulat, se recomandă renunţarea la tutun, alcool, scăderea în greutate pentru cei supraponderali“.

Pentru prevenirea complicaţiilor, nu trebuie neglijate controlul periodic pentru evaluarea aparatului cardiovascular, examenele oftalmologice, neurologice şi de laborator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS