1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025

Medicina la zi

Ouăle – alimente de bază pentru o viaţă sănătoasă

Ouăle reprezintă în primul rând o importantă sursă de vitamine. Acestea sunt foarte indicate în alimentaţia copiilor şi a adolescenţilor, la care se recomandă şase-şapte ouă pe săptămână.

Cantităţile de vitamine existente în ouă variază foarte mult în funcţie de specie, rasă, sezon şi îngrijire. În condiţiile de creştere tradiţională a păsărilor, se constată că vara ouăle sunt de două-patru ori mai bogate în vitaminele A şi D decât în perioada iernii.

 

Vegetarienii, mai veseli şi mai sănătoşi

„Alimentaţia vegetariană aduce sănătate, linişte sufletească şi o legătură vie cu universul şi divinitatea“. Acesta este principiul fundamental adoptat de credinţa vechilor hinduşi, care este adânc implantată în conştiinţa a aproximativ 90 la sută din cei aproape un miliard de locuitori ai Indiei, care sunt vegetarieni înnăscuţi. Această credinţă a indienilor contemporani este un exemplu pentru trainica legătură dintre modul de hrănire, starea sufletească şi cea a sănătăţii, care îi impresionează profund pe cei din jur.

 

Anticoncepţionalele pot da migrene

Femeile care folosesc anticoncepţionale orale au un risc mai mare de a suferi de migrene şi de dureri de cap nemigrenoase, arată un studiu publicat de site-ul acasa.ro. „Pilulele pot creşte nivelul de estrogen de patru ori mai mult decât normal, iar scăderea hormonului este şi mai semnificativă în timpul menstruaţiei“, a declarat dr. Karen Aegidius, de la Institutul Naţional din Trondheim, Norvegia. Specialistul şi echipa sa au studiat datele a aproape 14.000 de femei, care au fost chestionate asupra utilizării contraceptivelor şi durerilor de cap.

 

Graşii, protejaţi în accidentele auto

Cele câteva kilograme în plus pe care le are un bărbat în jurul taliei pot fi „colacul de salvare“ în cazul unui accident auto, au descoperit cercetătorii americani. „Bărbaţii puţin mai graşi au mai multe şanse de supravieţuire în cazul unui accident auto, decât cei obezi sau cei foarte slabi. Probabil că grăsimea în exces din jurul taliei acţionează precum o pernă de aer“, a declarat dr. Shankuan Zhu, coordonatorul studiului.

 

Naşterea prematură poate afecta personalitatea

Copiii născuţi prematur pot avea probleme de personalitate când ating vârsta adultă, reiese dintr-un studiu realizat de o echipă de psihologi americani, citaţi de site-ul acasa.ro. Bebeluşii prematuri, în special fetele, au tendinţa să sufere de anxietate şi introvertire şi au risc crescut de a cădea în depresie, se arată în studiul publicat în American Journal of Pediatrics.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS