13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanul Fonea, golgheter la Piacenza

Craioveanul Fonea, golgheter la Piacenza

Atacantul oltean evoluează cu succes pentru grupa de juniori născuţi în 1991 a Piacenzei, într-un campionat în care mai joacă Milan, Inter, Parma, Brescia. Până va face saltul la „Primavera“, apoi la echipa de seniori a formaţiei din Serie B, Alexandru Fonea vrea să înscrie cât mai multe goluri.

Fotbaliştii juniori români au mare căutare în Europa. Cluburi mari precum Inter Milano, Lazio Roma, Real Madrid, Benfica Lisabona, Espanol Barcelona, Nantes, Rangers au sub contract sau în probe juniori din România. Craioveanul Alexandru Fonea, de 16 ani, evoluează în Italia, la o grupă de juniori a clubului din Seria B Piacenza, acolo unde alt român, Bogdan Pătraşcu, face furori. În urmă cu patru ani, Alexandru juca fotbal la FEFS Craiova, sub îndrumarea antrenorului Adrian Troacă, pe postul de atacant, şi nici nu visa că va ajunge să evolueze în Italia. Nevoit să plece cu părinţii în Italia, Alexandru nu a vrut în ruptul capului să renunţe la fotbal. „Aproape imediat cum am ajuns în Italia m-am interesat ce echipe sunt acolo unde locuim noi. Am mers şi am dat probe de joc la Cimiano, o echipă de lângă Milano. M-au oprit, dar nu am stat decât trei luni, pentru că am plecat la o formaţie mai puternică, Pergocrema, din Cremona“, a povestit puştiul de 16 ani aflat într-o scurtă vacanţă în Bănie.

Nici la Pergocrema nu a stat prea mult. După două sezoane în care ajunsese căpitan la juniorii născuţi în 1991, a fost remarcat de oficialii clubului Piacenza. „Am avut un amical cu Piacenza, apoi cei din staff-ul lor tehnic mi-au zis să vin la ei. Am acceptat pe loc“, a adăugat atacantul oltean.

Din 2005, Alexandru Fonea joacă în campionatul de juniori al Italiei pentru Piacenza, într-o competiţie în care se înfruntă juniorii de la Inter, Milan, Parma, Brescia etc. Ascultător şi muncitor, olteanul s-a integrat foarte bine, jucând de-a lungul celor două sezoane atât la categoria sa de vârstă, 1991, cât şi la grupa 1990. „Sunt singurul stranier de la 1991, dar colegii se comportă foarte bine cu mine. Am jucat titular şi am marcat multe goluri. Am încheiat sezonul pe locul doi, la un punct în spatele Bologniei, iar la ’90 ne-am clasat pe cinci, grupa fiind câştigată de Inter“, a spus jucătorul craiovean. Tot ce a povestit Alexandru despre condiţiile de pregătire din Italia şi despre atenţia acordată fotbalului juvenil se ştia deja: multe terenuri de antrenament, o armată de antrenori, preparatori fizici, director tehnic, masori.

Antrenorii nu cunosc părinţii jucătorilor

 

În acest sezon, atacantul oltean va juca numai la grupa 1991 şi speră să marcheze cât mai multe goluri. Cât despre echipa mare a Piacenzei, Alex este răbdător: „Mai am doi ani de juniorat şi abia după aceea mă pot gândi la echipa mare. Nu mă grăbesc, trebuie să am cât mai multe meciuri în picioare, la juniori, apoi la Primavera (campionatul de tineret – n.r.)“.

Părinţii lui Alexandru au spus că se vor muta din oraş în oraş de câte ori va fi nevoie, numai ca fiului lor să îi fie bine. „Ne-am mutat de două ori până acum, dar pentru el facem toate sacrificiile. Şi nu e aşa de uşor să îţi găseşti repede o locuinţă, un serviciu şi o şcoală pentru el, printre străini“, a explicat doamna Fonea. „Faţă de România, în Italia părinţii merg la atrenamente, dar stau doar ca spectatori, poate că antrenorii nici nu îi cunosc. Primează valoarea, nu funcţia părinţilor“, a adăugat tatăl lui Alexandru. Fotbalistul craiovean a fost dorit să dea probe la Milan şi Inter, dar ghinionul său a fost că, în perioada în care fusese programat, a murit Papa şi în Italia a fost zi naţională de doliu.

 

Bogdan Pătraşcu, cel mai bun prieten

 

Pe lângă Alex Fonea, alt român legitimat la Piacenza, dar la echipa de seniori, este Bogdan Pătraşcu, jucător foarte apreciat în oraş. El este cel mai bun prieten al juniorului craiovean. „Mi-a şi zis că, dacă era un oltean de-al meu la Piacenza, nu m-ar fi băgat în seamă. Mă înţeleg bine cu el, este un băiat extraordinar, el face tot jocul Piacenzei şi este foarte iubit de public. Nu cred că vom apuca să fim coechipieri la echipa mare pentru că-mi doresc ca, atunci când voi face saltul la seniori, Pătraşcu să joace la o echipă mult mai mare din Italia“, a spus puştiul craiovean.

Alexandru asistă la majoritatea meciurilor susţinute de Piacenza pe teren propriu în Serie B, pentru că este copil de mingi. În schimb, evită să meargă ca spectator la meciurile lui Inter sau AC Milan, din cauza violenţei de pe stadioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII