23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSprânceană - familia penală

Sprânceană – familia penală

Judecătoarea Daniela Sprânceană, soţul ei, fostul colonel Emil Sprânceană, şi fiul lor, Dan, sunt cercetaţi în dosare penale diferite pentru săvârşirea unor infracţiuni.

Tata – judecat că a „pus umărul“ la dispariţia unei păduri din curtea unei unităţi militare doljene, pe care o comanda, mama – bănuită că ar fi dat ajutor unui grup controlat de afaceristul craiovean Adrian Mititelu să pună mâna pe oarece terenuri, iar fiul – cercetat pentru trafic de droguri. Cam aceasta este familia Sprânceană, aflată acum în atenţia opiniei publice şi a justiţiei.

Pădurea dispărută

Capul familiei, fostul colonel de armată Emil Sprânceană, a devenit cunoscut după ce a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului Filiaşi pentru tăierea ilegală a pădurii din curtea UM 01414 Filiaşi, unitatea militară pe care o comanda. Anchetatorii au descoperit stupefiaţi că din curtea UM 01414 Filiaşi – unitate cu regim strict, deoarece funcţiona ca depozit de armament şi muniţie – au fost tăiaţi ilegal şi au dispărut misterios peste 200 de copaci – stejar şi frasin, mulţi dintre ei cu diametrul mai mare de un metru, cu un volum total de aproximativ 650 mc şi o valoare estimativă a prejudiciului de circa 2,7 miliarde de lei vechi! Culmea este că nimeni nu ştia nimic, militarii aruncând vina pe silvicultori, iar silvicultorii susţinând că lemnele au fost subtilizate de militari. Cert este că, deşi zeci de camioane s-au plimbat pe poarta bine păzită a depozitului de muniţie şi armament, maşinile încărcate cu lemne nu apar în nici o evidenţă a unităţii militare.

După audierea a peste 300 de persoane şi o expertiză de specialitate, procurorii din Filiaşi l-au trimis în judecată pe colonelul Sprânceană, care între timp s-a pensionat, împreună cu alte cinci persoane – omul de afaceri craiovean Iulian Bivolaru şi patru silvicultori. Sprânceană a fost şi un pic arestat, însă nu prea mult, întrucât colegii de breaslă ai soţiei sale – judecătorii din Filiaşi şi Craiova – au considerat că fostul comandant al unităţii militare poate fi cercetat şi în stare de libertate.

Dosarul a ajuns pentru judecare la instanţele din Timişoara, care însă l-au retrimis Parchetului Filiaşi pentru refacerea urmăririi penale. În prezent, Emil Sprânceană este din nou cercetat pentru complicitate la tăierea fără drept şi la furtul de arbori din fondul forestier naţional, respectiv participaţie improprie la fals intelectual şi la uz de fals.

Proces civil cu urmări penale

Şi soţia colonelului, judecătoarea Daniela Sprânceană, are numele trecut pe un dosar penal. Ea este cercetată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual. După cum se menţiona săptămâna trecută în presa locală, dosarul s-a întocmit în urma reclamaţiei depuse de urmaşul unui boier craiovean, supărat că judecătoarea Sprânceană nu i-a recunoscut calitatea de moştenitor în procesul în care acesta s-a judecat cu un grup de „investitori“ îndrumaţi de Adrian Mititelu.

„La unitatea noastră de Parchet s-a înregistrat o plângere penală făcută împotriva judecătoarei Daniela Sprânceană de o persoană nemulţumită de o soluţie dintr-un dosar. Urmează să analizăm plângerea şi să dăm soluţia legală“, a declarat magistratul Aurel Băjenaru, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Haşişul din chiloţi

Cum aşchia nu sare departe de trunchi, şi fiul soţilor Sprânceană s-a ales cu dosar penal. Dan Sprânceană, de 23 de ani, proaspăt absolvent al Facultăţii de Drept, a fost prins în flagrant de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT exact în momentul în care încerca să-i vândă 60 de grame de haşiş lui Ilie Bogdan Diţă, de 24 de ani, din Craiova, cu domiciliul în Bucureşti, absolvent al Institutului de Actorie. Conform comisarului-şef Gheorghe Bică, şeful BCCO Craiova, fiul judecătoarei Sprânceană cumpărase drogurile din Maroc, apoi le introdusese în ţară ascunse în chiloţi.

Recurs la arestare

Dan Sprânceană şi partenerul său a fost arestaţi preventiv joi, de Tribunalul Dolj, la propunerea procurorilor DIICOT Craiova. Astăzi se va judeca la Curtea de Apel Craiova recursul formulat de cei doi împotriva mandatelor de arestare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII