23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii beneficiază doar de opt analize

Românii beneficiază doar de opt analize

Medicii de familie atrag atenţia că românii beneficiază doar de opt analize de laborator, chiar dacă pe taloanele livrate prin intermediul programului naţional de evaluare a sănătăţii sunt prevăzute nouă.

 

Medicii de familie spun că pot trimite pacienţii care au taloanele de participare la programul naţional de evaluare a sănătăţii românilor doar pentru efectuarea a opt analize, altfel depăşesc plafonul alocat de Ministerul Sănătăţii pentru fiecare român în parte şi nu ştiu dacă pacientul va fi pus în situaţia de a achita din buzunar diferenţa.

Dr. Sandra Alexiu, secretar al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, a explicat că în cazul asiguraţilor este foarte simplu ca medicul să recomande şi a noua analiză, dacă este necesară, dar pe o trimitere separată, care va fi tot gratuită. Problema apare însă în cazul românilor neasiguraţi care, dacă trebuie să facă toate cele nouă analize, ar putea fi puşi în situaţia de a plăti una dintre ele.

Totuşi, medicul Sandra Alexiu susţine că este puţin probabil ca o singură persoană să aibă nevoie de toate cele nouă analize de laborator.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că toate analizele trecute pe talonul de evaluare a sănătăţii sunt decontate de casă.

Condiţii de examinare

Investigaţiile paraclinice la laboratoarele de analize care pot fi efectuate în cadrul programului sunt stabilite de medicul de familie în urma examenului clinic. Dacă există suspiciuni de boală, medicul de familie îl trimite pe pacient la medicul specialist. Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sănătate ce nu pot fi rezolvate de medicul de familie vor fi trimise de acesta, cu bilet de trimitere, la cabinetele de specialitate pentru precizarea diagnosticului şi a atitudinii terapeutice. În final, pe baza tuturor acestor informaţii, tot medicul de familie va fi cel ce va trage concluziile asupra stării de sănătate a pacientului.

Parcursul unui cetăţean în acest program va fi: medic de familie – laborator pentru recoltare analize – medic de familie pentru interpretare analize şi recomandări în funcţie de rezultate. Nu vor face acest control: persoanele care în ultimele 30 de zile au efectuat investigaţiile paraclinice menţionate în program, în laboratoare care îndeplinesc condiţiile stabilite de reglementările prevăzute în program, bolnavii cronici cunoscuţi şi dispensarizaţi de medicul de familie, care în ultimele 90 de zile au efectuat investigaţiile paraclinice menţionate în program, în laboratoare care îndeplinesc condiţiile stabilite prin ordin şi copiii de la 0 la 3 ani, doar la recomandarea expresă a medicului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS