19 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCandidaţii, puşi pe perle

Candidaţii, puşi pe perle

Emoţiile primei probe a sesiunii de toamnă a bacalaureatului cu care s-au confruntat ieri candidaţii i-au făcut pe aceştia să uite şi puţina materie pe care au învăţat-o şi, în loc de răspunsuri clare, au scos câteva perle.

„Bravo, bravo, zi mai departe“, a spus profesoara. Eleva a prins curaj şi a început să vorbească mai repede. „Drama «Jocul ielelor» a fost scrisă de marele autor Camil Petrescu şi acolo este vorba despre un bărbat care vede dansând nişte femei. Acesta…“. „Aş scoate din limba română pronumele demonstrativ. M-aţi înebunit cu el. Acesta, aceasta sunt nelipsite din orice frază. Până acum era deci, dar deja el este demodat“, a glumit profesoara. Eleva a continuat să povestească acţiunea dramei şi a încercat să evite pronumele cu pricina. „Se vede că ai citit opera, ceea ce este lucru rar. Nu ştiu câţi de aici au mai citit“, a continuat profesoara.

Ceilalţi candidaţi se uitau miraţi la fata care a citit o dramă şi care a ştiut să o şi povestească. Unii au mai căscat în timp ce erau la examinare, alţii au mâzgălit ciorna ca să vadă membrii comisiei că au scris ceva pe foaie, chiar dacă nu ştiu să spună foarte bine. Elena Budică a luat nouă pentru expunerea ei. „Am avut foarte mari emoţii şi asta s-a şi văzut. Puteam să spun mai multe, dar m-am pierdut. Poate ar fi fost mai bine să dau şi eu examenul în iulie cu ceilalţi colegi ai mei, dar am avut probleme de sănătate şi am fost în spital“, a spus eleva.

Dacă unii au avut probleme de sănătate şi nu s-au putut prezenta la prima sesiune, pe alţii profesorii mult prea exigenţi i-au lăsat corigenţi şi a trebuit să aştepte toamna ca să dea şi ei bacul. „Am avut corigenţă la matematică şi nu a vrut să mă treacă, să dau şi eu bacul în iulie. Am dat acum şi a fost bine, am luat opt“, a spus Cristian Marica, un elev care a susţinut prima probă la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova.

 

„Eu nu prea le am cu iubirea“

 

Atât în sălile de examen, cât şi afară, în curţile liceelor, emoţiile au pus stăpânire pe toţi candidaţii. Cu cărţile pe genunchi, unii au citit pe ultima sută de metri materia pe care nu au învăţat-o, alţii au tras nervoşi câteva fumuri din ultima ţigară în timp ce câţiva candidaţi şi-au făcut curaj. „Acum e a doua sesiune, nu ne mai pică. Ne lasă pe toţi să trecem, că nu au nimic de câştigat dacă ne fac rău“, a spus un elev. „Eu am auzit că ne lasă mai uşor. Ne ajută, nu sunt aşa exigenţi ca în vară şi poţi să spui orice. Dau şi note mai mari“, a completat altul.

O dată ajunşi în sală, au încercat din răsputeri să descopere tainele iubirii. „Evoluţia iubirii într-un roman de dragoste…“, a spus elevul şi a tăcut. „Da, cum apare iubirea, cum evoluează iubirea între două personaje dintr-un roman de dragoste. Spune-mi un roman de dragoste“, a cerut profesorul. „Moromeţii“, a răspuns mândru elevul. „Nu, mai încearcă“, a spus dascălul. După un minut de tăcere, candidatul a răspuns: „Ştiţi, eu nu prea le am cu iubirea“. „Dar de «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» ai auzit?“, a întrebat profesorul. „Am auzit, dar nu ştiu“, a spus candidatul.

La proba orală de limba şi literatură a celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat au participat 260 de elevi, aceasta desfăşurându-se fără incidente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU