În urmă cu 25 de ani, primul CD ieşea din uzinele Philips din Hanovra (Germania), declanşând o revoluţie în lumea muzicii la nivel mondial, transmite AFP. „La sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80, nu ne-am gândit niciodată că, într-o zi, industriile divertismentului şi informaticii vor opta pentru CD-urile digitale în vederea stocării volumului în creştere de conţinuturi“, a spus Piet Kramer, care a participat în calitate de inginer la dezvoltarea compact-discului.
Din anii ’90, CD-ul a eliminat de pe piaţă discul de vinil, utilizarea sa extinzându-se la noi aplicaţii, precum CD-Rom şi DVD. În 25 de ani, peste 200 de miliarde de CD-uri au fost vândute în întreaga lume. „A început încet, ca majoritatea revoluţiilor“, a declarat Paul Solleveld, purtător de cuvânt al organizaţiei olandeze a industriei divertismentului – NVPI.
Iniţial, Philips a dezvoltat ideea înregistrării digitale de imagini şi a creat un CD color, care nu a avut succes la public. Eşecul i-a determinat pe inginerii companiei să realizeze un disc de dimensiuni mici, dedicat exclusiv sunetului, ceea ce a dus la naşterea compact-discului.
La început, CD-ul a fost utilizat pentru înregistrarea albumului „The Visitors“, de ABBA, o formaţie-vedetă a studiourilor Polygram, şi la înregistrarea unei simfonii de Richard Strauss sub bagheta lui Herbert von Karajan.
În primă fază, Philips nu a produs decât 200 de CD-uri, în principal cu muzică clasică, destinate melomanilor. De altfel, amatorii de muzică clasică au fost mai entuziaşti în ceea ce priveşte CD-urile decât pasionaţii de muzică pop sau rock şi, potrivit previziunilor Philips, mai înclinaţi să achiziţioneze CD-uri, care costau mai mult decât discurile de vinil. Înregistrările pe CD au relevat sunete imperceptibile pe discurile de vinil. „Una dintre primele înregistrări ale pianistului chilian Claudio Arrau pentru Polygram a arătat că acesta fredona şi mormăia în timp ce cânta. Pe vinil, aceste sunete nu se auzeau, însă pe CD sunetul este cristalin“, a explicat Frank van den Berg, membru al echipei Polygram, care s-a ocupat cu dezvoltarea CD-ului.
Utilizarea CD-ului a evoluat lent. În 1985, unul dintre cele mai populare grupuri ale momentului, Dire Straits, a realizat albumul „Brothers in Arms“, primul înregistrat exclusiv digital. Albumul s-a vândut în peste un milion de exemplare şi a consacrat CD-ul drept suportul de viitor pentru muzică.
„La sfârşitul anilor ’80, vânzările de CD-uri s-au lansat treptat şi au culminat în 1991, după care au început să scadă“, a spus Solleveld. O dată cu explozia muzicii descărcate de pe internet, a MP3 playerelor şi a iPod-urilor, au crescut îndoielile că CD-ul va mai apuca a 30-a aniversare.
În timp ce vânzările de CD-uri regresează, vânzările de muzică digitală cresc cu rapiditate şi ar putea ajunge la un sfert din vânzările totale de muzică până în 2010, potrivit Federaţiei Internaţionale a Industriei Fonografice.
www.curierulnational.ro