8.4 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjEcaterina Teodoroiu, omagiată în anonimat

Ecaterina Teodoroiu, omagiată în anonimat

Manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu au durat cinci minute şi au constat în depunerea unei coroane de flori la mausoleul din centrul municipiului Târgu Jiu.
 

GORJ. Eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, a fost omagiată ieri, la Târgu Jiu, prin depunerea unei coroane de flori la mausoleul din centrul oraşului. Piaţa Prefecturii a găzduit o ceremonie discretă şi lipsită de participarea cetăţenilor şi a autorităţilor locale. Manifestarea dedicată împlinirii a 90 de ani de la trecerea în nefiinţă a Ecaterinei Teodoroiu a durat mai puţin de cinci minute. Au fost prezenţi trei reprezentanţi din partea Primăriei Târgu Jiu, între care şi primarul Florin Cârciumaru, restul fiind ziarişti. Nici măcar din curiozitate, autorităţile din Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean nu au coborât în piaţă să vadă ce se întâmplă. Indiferenţa cetăţenilor a fost mai mult decât evidentă, mai ales că mulţi au ridicat din umeri când au văzut ce se întâmplă în piaţă, semn că nu ştiau ce se omagiază. Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, din Piaţa Prefecturii, a fost ridicat în anul 1935 de sculptoriţa Miliţa Petraşcu.

Vernisaj la bibliotecă

Alt loc în care câţiva târgujieni au încercat să îşi aducă aminte de Eroina de la Jiu a fost Biblioteca Judeţeană „Christian Tell“, unde a fost organizată o expoziţie de carte legată de viaţa şi faptele de arme ale eroinei din timpul primului război mondial. Vernisajul a fost urmat de simpozionul evocator „90 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu“, susţinut de personalităţi ale vieţii culturale din judeţ şi specialişti ai Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“. Născută în comuna gorjeană Vădeni, azi cartier al municipiului Târgu Jiu, Ecaterina Teodoroiu a căzut pe câmpul de luptă, la 22 august 1917, la numai 23 de ani. În vara şi toamna anului 1916, Cătălina urca în Pasul Vâlcan, la cantonamentul fratelui ei, Nicolae, aflat la frontiera de atunci dintre România şi Transilvania, încorporată Austro-Ungariei. A mai participat la luptele de la Pleşa şi Sâmbotin. Evoluţia ulterioară a evenimentelor a găsit-o pe Ecaterina Teodoroiu pe câmpurile de luptă de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Rămăşiţele pământeşti ale Cătălinei se află în Mausoleul din centrul oraşului Târgu Jiu. Tot la Târgu Jiu, în cartierul Vădeni, se mai păstrează şi Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS