4.4 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateContraceptivele injectabile, pro şi contra

Contraceptivele injectabile, pro şi contra

Contraceptivele injectabile fac parte din mijloacele de contracepţie hormonală cu acţiune prelungită. Hormonul prezent în aceste soluţii este progestogen, asemănător cu progesteronul produs de organism.

Contraceptivele injectabile se găsesc sub două forme: Noristerat, cu administrare o dată la două luni (opt săptămâni), şi Depo-Provera, cu administrare o dată la trei luni (12 săptămâni). Mai există şi o formă de contraceptiv injectabil cu administrare lunară, dar acesta este relativ nou pe piaţă şi nu e încă disponibil în România.

Administrarea lor se face prin injectare intramusculară în fesă, umăr sau coapsă, nefiind necesară masarea ulterioară a zonei.

Eficienţă 99%

Mecanismele de acţiune ale contraceptivelor injectabile sunt oprirea ovulaţiei şi îngroşarea mucusului cervical. Mai exact, progesteronul previne dezvoltarea în totalitate a ovulului (dezvoltare de până la 50%) şi produce modificări ale stratului intern al uterului şi ale mucusului cervical, făcând astfel dificilă întâlnirea dintre ovul şi spermatozoid. Eficienţa contraceptivelor injectabile este foarte mare, de peste 99%, studiile raportând apariţia sarcinii la trei femei din 1.000, dacă administrarea este făcută corect.

Prima administrare poate fi făcută pe toată durata ciclului menstrual, dacă femeia este sigură că nu este gravidă. De asemenea, se face la şase săptămâni după naştere (indiferent dacă naşterea a fost naturală sau prin cezariană) şi imediat sau la un interval de maximum şapte zile de la efectuarea unui avort.

Avantaje

Avantajele acestei metode sunt numeroase: eficienţa crescută, de peste 99%; nu interferează cu actul sexual; poate fi folosită în cazul interzicerii contraceptivelor cu estrogeni sau dacă femeia alăptează. Contraceptivele injectabile ameliorează durerile menstruale, reduc apariţia cancerului de endometru, oferă protecţie împotriva bolii inflamatorii pelvine şi nu sunt afectate de alte medicamente. Scad posibilitatea apariţiei unor afecţiuni benigne ale sânului.

Efectele secundare sunt de intensitate minimă. Nu apare greaţa sau hipertensiunea. În cazul în care apare ameţeala sau durerea de cap trebuie consultat medicul.

Dezavantaje

Printre dezavantajele utilizării contraceptivelor injectabile sunt creşterea în greutate în unele cazuri şi ciclul menstrual neregulat. La unele femei, sângerarea menstruală poate să nu apară câteva luni. În acest caz, cele care suferă de anemie pot prezenta o ameliorare destul de importantă. Apariţia sângerărilor menstruale nu poate fi calculată. Depo-Provera afectează nivelul estrogenului din corp, în acest mod putând cauza subţierea oaselor, dar o dată cu oprirea administrării riscul dispare.

După stoparea administrării contraceptivelor injectabile, perioada infertilă poate dura încă patru – cinci luni. În cazul apariţiei efectelor adverse, acestea vor dura între opt şi 12 săptămâni, datorită perioadei mari de acţiune.

În concluzie, aceste contraceptive trebuie folosite doar la sfatul medicului, el putând să recomande (în urma unei discuţii despre istoricul medical) contraceptivul cel mai potrivit, după caz.

Utilitate

Injecţiile nu protejează împotriva bolilor cu transmisie sexuală. Doar folosirea prezervativului poate preîntâmpina apariţia acestor boli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS