1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTerapie cu câmpuri magnetice

Terapie cu câmpuri magnetice

Utilizarea câmpurilor magnetice cu rol terapeutic are o istorie îndelungată, acestea fiind întrebuinţate încă din antichitate (China, Japonia, dar şi pe teritoriul Europei).

Este ştiut faptul că egiptenii purtau bijuterii magnetice pentru a-şi menţine tinereţea şi frumuseţea, iar de curând s-a descoperit că gustul unor alimente poate fi modificat cu ajutorul câmpurilor magnetice.

Magnetoterapia contemporană s-a dezvoltat imediat după al doilea război mondial, când au fost introduse în tratament câmpurile magnetice sau electromagnetice. Au fost utilizate mai întâi în Japonia şi apoi în unele ţări europene (România şi foste ţări sovietice).

În perioada 1960-1985, în aproape toate ţările europene s-au produs aparate care dezvoltau diverse sisteme magnetoterapeutice proprii. În prima carte despre magnetoterapie publicată în 1982, de N. Todorov, se vorbeşte despre primul studiu în Bulgaria, care sintetizează efectele câmpurilor magnetice pe 2.700 de bolnavi cu indicaţii în 33 de boli.

Începând cu anul 1970 apar metode de tratare a fracturilor cu tendinţe reduse de formare a colosului osos prin semnal bifazic şi frecvenţe joase. Tehnica admisă în Statele Unite ale Americii, care după zece ani s-a extins ca indicaţie, este cea a câmpului magnetic pulsat cu radiofrecvenţe. Se foloseşte în tratamentul durerii sau al edemului din ţesuturile superficiale.

Astăzi este unanim admis faptul că aceste câmpuri electromagnetice slabe ca intensitate sunt capabile să iniţieze procesul de vindecare în diverse afecţiuni, inclusiv în scopul suprimării durerii, în boala Parkinson. Procesul se realizează prin utilizarea concomitentă a unui câmp magnetic static şi a unui câmp magnetic care variază în timp ca frecvenţă şi formă de undă.

Afecţiuni care se tratează prin terapia cu magnet

 

Câmpul magnetic reprezintă spaţiul din jurul magnetului în care acţionează puterea magnetică. Aceasta este apreciată în funcţie de valoarea gauss. Puterea magneţilor încorporaţi în bijuterii magnetice variază de la 1.200 la 2.400 de gauss. Fiecare magnet are un Pol Nord, care, în general, se aplică spre corp atunci când se urmăreşte eliminarea durerii sau îmbunătăţirea metabolismului, şi un Pol Sud, care acţionează ca stimulent ar ciculaţiei sanguine. Magneţii moderni folosesc neodimiu, în combinaţie cu bor sau fier, şi sunt utilizaţi în confecţionarea bijuteriilor cu magneţi (coliere, cercei, inele, brăţări), fiind reputaţi că-şi menţin efectul timp îndelungat – puterea lor scade cu 1% după 100 de ani. Efectele pozitive ale magnetoterapiei sunt explicate prin creşterea aportului de sânge către ţesuturile organismului, datorită efectului antiagregant al hematiilor, ceea ce ajută la o mai bună nutriţie a celulelor, inclusiv în ritmul de regenerare a acestora. De aceea, oxigenarea periferică a ţesuturilor este îmbunătăţită. Utilizarea câmpurilor magnetice este sigură şi fără efecte secundare, iar efectele terapeutice sunt dovedite de doctori. Unul dintre acestea este creşterea transporturilor, dar şi absorbţia la nivelul osos, la nivelul cartilagiilor, dar şi al articulaţiei. Asta duce la scăderea dramatică a durerii.

Magnetoterapia şi-a dovedit eficienţa şi în boli cu caracter funcţional: stări de depresie, tulburări ale somnului, migrene, strări de stres, dereglări de circulaţie a sângelui.

 

Material realizat în colaborare cu Nicolae MĂNESCU, medic primar chirurg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS