17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile, la pământ

Şcolile, la pământ

Deşi mai sunt doar două săptămâni până la începerea anului şcolar 2007-2008, în judeţul Vâlcea, doar 58,32% din totalul unităţilor de învăţământ sunt pregătite. Peste 300 de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, deoarece sunt în lucrări de reabilitare, au WC-uri improprii, nu au apă ori clădirile sunt degradate.

Inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Vâlcea au început de aproape o lună şi jumătate verificare celor 727 de unităţi de învăţământ din judeţ. Maria Murăruş, medic primar al Compartimentului Medicină Şcolară din cadrul ISS Vâlcea, a declarat că, în prezent, din cele 727 de unităţi de învăţământ din judeţ (grădiniţe, şcoli, licee) sunt autorizate doar 424, adică 58,32%. „Nu sunt autorizate 303 unităţi de învăţământ, adică 41,68%. Din cele neautorizate, 242 de şcoli sunt din mediul rural. În prezent, directorii şcolilor mai depun dosare pentru a obţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Mulţi vor solicita acest act luna aceasta, pentru că sunt şcoli în care se execută lucrări de igienizare şi reabilitare. Noi vom continua până pe 1 octombrie verificările în şcoli“, a declarat Maria Murăruş.

 

Şcoli jalnice în suburbiile oraşelor

 

După aproape o lună şi jumătate de verificări, medicul Murăruş susţine că şcolile arată mai bine ca în anii anteriori, pentru că s-au alocat fonduri mai multe. „Din punct de vedere igienico-sanitar, stăm mai bine pentru că s-a băgat apă în multe unităţi, s-a înlocuit tocăria şi izolaţia termică, s-au construit grupuri sanitare moderne cu apă şi fosă, ceea ce face ca numărul autorizaţiilor sanitare să crească“, a afirmat Maria Murăruş. În timp ce unele şcoli au fost modernizate, în altele, din suburbiile oraşelor, nu s-a schimbat nimic în ultimii ani. „Sunt şi probleme: în oraşul Bălceşti, în suburbii, avem multe unităţi neautorizate, pentru că sursele de apă lipsesc, nu au sisteme de alimentare cu apă, iar closetele sunt improprii. În Bălceşti, avem şase grădiniţe şi patru şcoli cu clasele I-IV neautorizate. În oraşul Brezoi, şcoala cu clasele I-VIII Valea lui Stan nu are autorizaţie, deşi are centrală termică, reţea de apă şi canalizare, pentru că directorul unităţii nu a solicitat. Avem şcoli neautorizate şi în suburbiile din Râmnicu Vâlcea. De exemplu, şcolile din Feţeni şi Lespezi cu clasele I-IV sunt neautorizate pentru că nu au apă, closetele sunt neigienizate, iar clădirile sunt foarte degradate“, a precizat Maria Murăruş. La Şcoala Lespezi nu mai e nici gardul întreg, iar ferestrele şi uşa sunt sparte. Medicul Murăruş a mai afirmat că în anii anteriori în toate unităţile de învăţământ din Ţara Loviştei erau probleme, pentru că nu aveau sursă de apă şi closete moderne, dar, în prezent, au loc lucrări în aceste şcoli şi după finalizarea lor se va şti exact câte vor primi autorizaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS