În cantităţi mici, alcoolul poate reduce riscul bolilor de inimă în cazul celor vârstnici, cu condiţia să nu interacţioneze cu tratamente medicale în curs. Există însă limite dincolo de care consumul de alcool prezintă riscuri pentru sănătate.
Creşterea tensiunii arteriale (răspunzătoare de declanşarea bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale), hepatita şi ciroza, cancerele (în special la nivelul gurii, faringelui şi esofagului), tulburările gastrice şi ulcerul, malnutriţia, depresia şi tulburările emoţionale, sinuciderea, accidentele acasă şi la locul de muncă, accidentele de circulaţie sunt doar câteva dintre riscurile la care se expun persoanele care consumă alcool peste o anumită limită.
Din cauza alcoolului, pot avea loc accidente sau violenţe în familie, iar banii care mai rămân pentru lucrurile esenţiale – mâncare, haine etc.- sunt mai puţini. Copiii primesc un exemplu negativ şi creşte riscul de divorţ.
Avantaje
Renunţând la alcool, veţi fi mai feriţi de riscul unor boli grave, al accidentelor şi violenţelor, vă veţi simţi mai sănătoşi, veţi fi apreciat de familie şi nu veţi mai da un exemplu prost copiilor voştri.
Consumul de alcool în timpul sarcinii sau alăptării riscă să afecteze grav sănătatea copilului.
Dacă nu beţi alcool, este bine să nici nu vă apucaţi. Dacă beţi alcool, puteţi să reduceţi riscurile scăzând imediat cantitatea consumată sau chiar renunţând la acesta.
Cât alcool se poate bea în condiţii de risc minim?
Formula pe care v-o prezentăm se bazează pe unităţi de alcool şi a fost pusă la punct de Centrul Naţional de Promovare a Sănătăţii şi Programe. O unitate conţine aproximativ 10 grame de alcool şi în linii mari este echivalentă cu un sfert de litru (250 de mililitri) de bere de tărie normală (4-5% conţinut de alcool), un pahar de vin de 100 de mililitri sau un pahar mic de vodcă de 25 de grame. Atenţie! O sticlă sau un pahar pot să conţină două sau mai multe unităţi. De exemplu, o sticlă de bere de jumătate de litru conţine două unităţi de alcool. În 50 de grame de vodcă sunt tot două unităţi.
Dacă beţi pe zi până la două unităţi de alcool liber de impurităţi, riscurile pentru sănătate sunt extrem de mici. Dacă beţi cu regularitate peste două unităţi pe zi, riscurile pentru sănătate cresc.
Dacă beţi zilnic peste patru unităţi există un risc crescut de accidente, ca şi un risc crescut pentru sănătate.
Plan de acţiune
Analizaţi tiparul după care beţi alcool, când şi de ce beţi. Deveniţi conştient de riscurile alcoolului în cantităţi mari. Amintiţi-vă mai ales ce se poate întâmpla dacă beţi prea mult. Hotărâţi-vă să reduceţi cantitatea de alcool.
Pentru a creşte şansele de reuşită, rugaţi-vă familia şi prietenii să vă laude când beţi mai puţin, găsiţi căi prin care să evitaţi alcoolul, cum ar fi o plimbare. Exersaţi diferite formule prin care să spuneţi „nu“ când vi se oferă băuturi alcoolice.
Dacă eşuaţi în tentativa de a vă lăsa de băutură, nu e sfârşitul lumii. Vedeţi unde aţi greşit şi încercaţi din nou. Aveţi şanse să reuşiţi.