5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalTrei lichidatori în cursa pentru ICM Târgu Jiu

Trei lichidatori în cursa pentru ICM Târgu Jiu

În cursa pentru preluarea dreptului de administrare asupra Societăţii Comerciale de Închidere şi Conservare a Minelor (ICM) SA Târgu Jiu s-au înscris trei firme de profil.

GORJ. Trei firme cu  obiect de activitate în domeniul lichidării judiciare s-au înscris la selecţia organizată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru numirea unui administrator la Societatea Comercială de Închidere şi Conservare a Minelor SA Târgu Jiu. Potrivit legislaţiei în vigoare, Finanţele Publice, în calitate de creditor principal, pot să stabilească un lichidator judiciar, în urma unei selecţii prealabile. În condiţiile în care creditorul principal este Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi suma nu depăşeşte 100 de miliarde de lei vechi, creditorul principal local identifică firma care se va ocupa de lichidarea judiciară şi falimentul societăţii debitoare. În cazul Societăţii Comerciale de Închidere şi Conservare a Minelor SA Târgu Jiu, datoria înregistrată către bugetul de stat, în speţă către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, depăşeşte 19.000 de miliarde de lei vechi. Potrivit legii, sarcina de a propune un lichidator i-a revenit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

1.000 de miliarde şi la AVAS

Pe lângă datoria uriaşă pe care o are de plătit Finanţelor Publice, Societatea Comercială de Închidere şi Conservare a Minelor SA Târgu Jiu mai are de achitat către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare peste 1.000 de miliarde de lei vechi. În condiţiile actuale, sunt imposibil de recuperat debitele în cuantum total, singura sumă pe care se poate miza în procent de 100% fiind de 3.700 de miliarde de lei vechi, după cum au precizat surse din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj. Cele 3.700 de miliarde de lei vechi reprezintă creanţe certe pe care ICM le are de încasat de la debitori precum Complexul Energetic Turceni, CET Govora, CET Braşov sau Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. În general, creanţele reprezintă banii pe cărbunele livrat unităţilor economice amintite, dar rămas neachitat.

Comision gras

Societatea Comercială de Închidere şi Conservare a Minelor SA Târgu Jiu are o poveste pe cât de lungă, pe atât de sinuoasă. Aceasta a început chiar de la înfiinţarea societăţii, în urmă cu trei-patru ani, când, prin reorganizarea fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia, au apărut complexurile energetice, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi Societatea de Închidere şi Conservare a Minelor. Rolul principal al ICM era iniţial acela de recuperator de debite, dar avea în obiectul de activitate şi efectuarea de lucrări în domeniul minier. Din cauză că la înfiinţare a preluat cea mai mare parte a datoriilor fostei Companii Naţionale a Lignitului Oltenia, SC ICM SA a ajuns într-un blocaj financiar, din care nu a mai putut ieşi. Cu toate că încasa lunar de la debitori circa 50 de miliarde de lei pe care le vira la bugetul de stat, în contul datoriilor, în cele din urmă s-a ajuns la lichidare şi faliment. Una dintre firmele care au fost desemnate de judecători să se ocupe de administrarea ICM, în schimbul unui comision consistent, a fost SC BNP Consult SA Craiova, care a pierdut însă recent posibilitatea de a recupera debitele firmei. Comisionul era de zece la sută din totalul de 3.700 de miliarde de lei.

Vor să scadă comisionul

După cum a spus Dumitru Pârvulescu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, ICM mai deţine acţiuni la complexurile energetice. Acestea reprezintă în fapt active de natură imobiliară ce vor putea fi valorificate de viitorul lichidator, în vederea recuperării debitelor.
„În prezent, nu se mai poate face nimic pentru această societate, decât numirea unui lichidator, care să mai încaseze ce se mai poate. Aşteptăm să primim de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului numele firmei care se va ocupa de ICM. Suntem interesaţi să mai încasăm de la acest debitor important care se află în portofoliul nostru. Noi nu dorim decât să se respecte procedura de faliment, să fie fixat un comision de succes rezonabil. În nici un caz de zece la sută, cum era anterior“, a precizat directorul Dumitru Pârvulescu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS