5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorj6.200 de studenţi au început anul universitar

6.200 de studenţi au început anul universitar

Sala de spectacole a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu a fost neîncăpătoare pentru sutele de studenţi şi profesori veniţi la festivitatea de deschidere a anului universitar.

GORJ. Festivitatea de deschidere a anului universitar la Târgu Jiu s-a bucurat de o largă participare din partea studenţilor, părinţilor şi a cadrelor didactice. Manifestările au debutat la ora 10.00, unii studenţi fiind nevoiţi să stea în picioare sau pe scări, pentru a asculta mesajele transmise de autorităţi şi profesori. Primul a luat cuvântul rectorul Adrian Gorun, care a prezentat câteva date din activitatea Universităţii „Constantin Brâncuşi“, înfiinţată în urmă cu 15 ani. Adrian Gorun nu i-a iertat în mesajul de deschidere a anului universitar pe inamicii săi din cadrul instituţiei, evitând să amintească numele acestora. Au fost de faţă la festivitatea de deschidere foştii prorectori Vasile Popeangă şi Onisifor Olaru, daţi afară recent din conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi“. De asemenea, fostul director al Colegiului Pedagogic, Gheorghe Caralicea Mărculescu, a stat în foaierul teatrului, neintrând în sala de spectacole. Aici, a fost prezent posibilul prorector Nicolae Mischie, căruia instanţa i-a dat câştig de cauză, în ceea ce priveşte revenirea pe postul de pe care a fost schimbat în urmă cu un an şi jumătate, când Adrian Gorun şi-a început mandatul. Hotărârea judecătorească nu este încă definitivă.

 

Cârciumaru a îndemnat la conciliere

 

Rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ a mai amintit că va solicita personal instituţiilor cu atribuţii în domeniu un control, care să aibă ca obiect modul de cheltuire a banilor. Au mai ţinut discursuri preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, fost student al UCB, şi subprefectul de Gorj, Constantin Dumitrescu. Alt fost student al universităţii, primarul Florin Cârciumaru, i-a îndemnat pe cei din conducerea instituţiei să renunţe la orgoliile politice şi să încerce să colaboreze pentru dezvoltarea învăţământului superior la Târgu Jiu. Cârciumaru a vorbit numai la superlativ despre activitatea lui Adrian Gorun.

„Fac apel la toţi să punem umărul, să ne implicăm, să ajutăm universitatea. Să lăsăm la o parte certurile politice. Îi mulţumesc domnului rector pentru sprijinul pe care ni l-a dat, fără să se ţină cont de partea politică, să aducem la Târgu Jiu, în 2007, peste 60 de miliarde de lei, folosiţi pentru repararea şcolilor şi a grădiniţelor. Am primit ajutor şi pentru finanţarea cu 150 de miliarde de lei a viitorului campus universitar din cartierul Bârseşti“, a transmis primarul Cârciumaru.

 

Ponta şi poveştile

 

Deşi în sală mai erau câţiva parlamentari, deputatul Victor Ponta a fost singurul care a fost invitat să vorbească. În ciuda disputelor în care s-a aflat cu Adrian Gorun, deputatul nu a transmis prea multe săgeţi către acesta. „Am încercat să ne mai temperăm, dar aici la universitate apar patimi ca în parlament. Am spus că o să cedez, să mai las de la mine. Sper să mă urmeze şi alţii“, a afirmat Ponta, care a continuat cu un mesaj către studenţi.

„Cu cât învăţaţi mai mult, cu atât veţi munci mai puţin. Dacă nu învăţaţi nimic, veţi ajunge politicieni“, a menţionat politicianul Victor Ponta. Finalul festivităţii a fost dedicat premierii şefilor de promoţii din facultăţile universităţii. Fiecare dintre aceştia a primit, pe lângă o diplomă de onoare, şi un plic în care se afla câte un salariu minim pe economie.

 

6.200 de studenţi

 

În acest an, la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ sunt înmatriculaţi peste 6.200 de studenţi, 1.808 dintre ei fiind în anul I. Din cei 6.200, aproximativ 900 de studenţi sunt înscrişi la master. În cadrul celor cinci facultăţi (sport, arte, drept, ştiinţe economice, litere şi inginerie) funcţionează 36 de specializări, 19 dintre acestea fiind la masterat. Studenţii au la dispoziţie zece laboratoare noi, o bibliotecă centrală universitară, totalizând peste 100.000 de volume, şi 150 de calculatoare cu acces la internet. Din acest an, examenul de licenţă s-a simplificat, studenţii nemaifiind nevoiţi să susţină examene, ci doar prezentarea lucrării de diplomă. Ca element de noutate, în anul universitar 2006 – 2007 a absolvit prima promoţie după implementarea în învăţământul superior a prevederilor Convenţiei de la Bologna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS