Judecătorii amână luarea unei decizii în ceea ce priveşte numirea unui nou lichidator pentru Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor (ICM) Târgu Jiu.
Judecătorii care se ocupă de dosarul Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor continuă să menţină o stare de incertitudine în ceea ce priveşte soarta unităţii. Actualul lichidator, SC BNP Consult, administrează ICM provizoriu, până când magistraţii vor lua o decizie pentru numirea altei firme care să se ocupe de lichidarea Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor, unul dintre cei mai importanţi agenţi economici din Gorj, mai ales din perspectiva obiectului de activitate. Acesta vizează recuperarea creanţelor pe care fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia le avea de încasat de la diferiţi debitori. Interesul foarte mare stârnit în jurul acestui veritabil colos de datorii a trezit atenţia firmelor de lichidare judiciară, care puteau încasa comisioane grase, din recuperarea datoriilor. Prin intermediul magistraţilor, s-a stabilit ca BNP Consult să se ocupe de lichidarea judiciară şi falimentul societăţii comerciale amintite. Comisionul fixat a fost de 10%, fiind vorba de sute de miliarde de lei pentru BNP, drept răsplată pentru recuperarea datoriilor.
Adunarea Generală a Creditorilor
În urma modificării legislaţiei, prin care creditorul majoritar propune lichidatorul, dosarul ICM a fost redeschis, soarta firmei fiind din nou la mâna judecătorilor, în speţă a judecătoarei Mirela Deaconu, care se ocupă de caz. Deşi se aşteaptă de mult timp limpezirea apelor, nu sunt semne că va fi propus un termen pentru stabilirea unui nou lichidator. După cum a precizat Adrian Zamfirescu, fostul director al Societăţii pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA, pe 5 octombrie va avea loc o şedinţă a Adunării Generale a Creditorilor. „Este o situaţie incertă. Aşteptăm să fie fixat un nou termen, dar se întârzie, şi nu ştim din ce motive, numirea unui nou lichidator. În prezent, lichidatorul BNP Consult este cel care îşi derulează în continuare şi legal activitatea la ICM, cu toate că a fost vorba de o stare de provizorat. Deşi nu se ştie data la care va avea loc procesul, în zilele următoare va avea loc întâlnirea Adunării Generale a Creditorilor ICM, pentru redactarea tabelului preliminar al creditorilor. Acesta va fi depus la dosar, conform procedurilor legale. De asemenea, trebuie depuse şi cereri de reînscriere la creanţe. În tot acest timp, BNP îşi continuă demersurile de recuperare a creanţelor, indiferent ce presupune acest lucru. Obţinerea acţiunilor de la complexuri sau alte operaţiuni de acest gen“, a precizat Adrian Zamfirescu, actual administrator special al ICM. Rolul fostului director al ICM în cadrul firmei este extrem de redus, atribuţiile sale fiind limitate la calitatea de observator la efectuarea inventarului sau la reprezentarea în instanţa de judecată.
Comisioane sub 1%
Surse din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj au precizat că toţi cei trei lichidatori care s-au înscris în cursa pentru preluarea ICM propun comisioane extrem de atractive pentru ANAF. Chiar şi BNP Consult a venit cu o micşorare de comision, însă ofertele contracandidatelor, între care şi SIOMAX Târgu Jiu, se situează puţin peste 1% sau chiar sub 1%. Acest lucru ar putea fi decisiv în ceea ce priveşte opţiunea Agenţiei pentru Valorificarea Activelor Bancare. În prezent, lichidatorul BNP Consult Craiova poate recupera creanţe sigure de 700 de miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă un comision de succes în valoare de 70 de miliarde de lei vechi. Cele 700 de miliarde de lei vechi sunt de recuperat de la Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni, precum şi de la CET Braşov, CET Halânga şi CET Govora.