5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii au ascuns cazanele

Gorjenii au ascuns cazanele

Proprietarii de cazane din judeţul Gorj nu vor să îşi declare instalaţiile pentru distilat ţuică, preferând să mai tragă de timp până la sosirea controalelor din partea Vămii Târgu Jiu, instituţie cu atribuţii în domeniu.

Proprietarii de cazane din judeţul Gorj nu se grăbesc să şi le declare la primării. În ciuda faptului că legislaţia este extrem de aspră cu persoanele care nu depun declaraţiile referitoare la instalaţiile pentru distilat alcool pe care le deţin, o mare parte din cei obligaţi să facă acest lucru ezită încă. Principalul motiv este legat de accizele pe care trebuie să le plătească pentru fiecare litru de alcool produs în gospodărie, în prezent neexistând nici un fel scutiri de la plata accizei, pentru micii producători, în special pentru proprietarii de gospodării care fac rachiu, ţuică şi palincă pentru consum propriu. Faptul că nu îşi declară cazanele îi scuteşte pe proprietari de la plata taxelor către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, însă riscurile pe care şi le asumă sunt mari. Pentru câţiva zeci de litri de ţuică pentru care nu plătesc accize, întrucât nu apar în bazele de date, aflate la Vama Târgu Jiu, fiind preluate prin transfer de la Finanţele Publice, deţinătorii de cazane pot primi amenzi între 200.000.000 de lei şi un miliard de lei vechi.

 

Doar o mie de cazane

 

Din datele contabilizate de Vama Târgu Jiu reiese faptul că până în prezent în judeţul Gorj există doar o mie de cazane pentru distilat alcool. Puţin peste o mie de proprietari au mers din proprie iniţiativă la primării sau la agenţiile finanţelor publice locale pentru a intra în legalitate. Fiecare comună a comunicat în medie între 100 şi 200 de instalaţii de distilat alcool, însă datele furnizate sunt în mare parte neactualizate. Inspectorii de la Vama Târgu Jiu au descoperit, în urma deplasărilor din teren, că unii dintre proprietarii de cazane comunicaţi de primării erau de mult decedaţi. Alţii însă întrucât nu şi-au plătit accizele către stat, s-au ales cu sigilii pe cazane. În această situaţie s-au aflat 12 proprietari de instalaţii de produs ţuică. Vama întâmpină mari greutăţi în a identifica gospodăriile unde există cazane, compartimentul cu atribuţii în acest sens având numai doi salariaţi.

 

Nici şeful nu şi-a declarat cazanul

 

Chiar şeful Vămii din Târgu Jiu, Vasile Udriştoiu, a precizat că deţine o gospodărie la ţară şi cazan, pe care deocamdată nu l-a declarat. Acesta susţine că de şase ani nu s-au mai făcut prune în zona respectivă şi nu a mai folosit cazanul: „Există o diferenţă între proprietarii de cazane şi producătorii de alcool. Acţiunile noastre sunt în curs de derulare, suntem abia la început şi am preluat bazele de date de la finanţe. Şi eu am o gospodărie la ţară şi deţin un cazan. Încă nu l-am declarat, dar nu l-am mai folosit de şase ani, pentru că nu a existat producţie de prune. Oricum, toată lumea care are o instalaţie de distilat alcool în gospodărie este obligată să o declare. În caz contrar, amenda este între 200 de milioane şi un miliard, cu plata la jumătate în 24 de ore. Nu este nimeni scutit de plata accizelor. Valoarea acestora este de trei sau şase lei noi pe litru, în funcţie de concentraţia de alcool şi cantitate, peste sau sub 50 de litri. Este interzisă, de asemenea, fără autorizaţiile necesare de la finanţe, vânzarea alcoolului produs în gospodăriile populaţiei“, a afirmat Vasile Udriştoiu.

 

I-au pus sigiliu

 

După cum a apreciat Vasile Udriştoiu, programul de moniorizare şi luare în evidenţă a cazanelor de ţuică a demarat greoi, însă în viitorul apropiat vameşii îi vor convinge pe cetăţeni că este mai avantajos să intre în legalitate, decât să plătească poate pentru restul vieţii o eventuală amendă. Cetăţenii trebuie să îşi declare, după ce au încheiat perioada de producere a alcoolului, cantitatea de ţuică obţinută. Fiecăruia urmează să i se calculeze şi valoarea taxelor pe care le are de plătit la stat ca accize. În timp ce unii se feresc să anunţe autorităţile că au cazan, alţii respectă legea şi suportă şi consecinţele. Gheorghe Şorop are 77 de ani şi locuieşte împreună cu soţia în comuna Dăneşti, la câţiva kilometri de Târgu Jiu. Bătrânul a depus o declaraţie la primărie, anunţând că are cazan, însă recent s-a trezit cu instalaţia de distilat alcool sigilată: „Din toată comuna care are 11 sate, doar eu şi încă vreo câţiva am declarat cazanele. Acum a venit controlul peste mine şi a pus sigiliu pe cazan. Păi dacă e lege, să fie pentru toţi. Să înceapă cu toţi, de la cei mari, până la ultimul din sat. Au spus că, dacă nu plătesc, nu îmi ridică sigiliul. Ce să fac acum, eu produc 40 – 50 de litri pe an şi păstrez pentru pomană, că, la vârsta mea şi a nevestei, putem muri oricând. Noi nu vindem şi nu bem. Dacă ştiam că aşa e treaba, nu mai făceam nimic, dar am vazut afişul pe uşa de la primărie. Nici nu pot să îl mai vând la ţigani, că are sigiliul pe el. Vreau să mă scap de el, că nu mai îmi trebuie, cu taxele astea“, a povestit bătrânul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII