3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025

Filiera franceză

Zeci de mii de metri pătraţi din răposatul Parc Corniţoiu au ajuns pe mâna unui afacerist francez din Bucureşti, cunoscut opiniei publice doar prin speculaţii imobiliare în Capitală şi lângă Cluj. În curţile celor doi primari PD, Videanu şi Boc, francezul Chouraqui a ras păduri şi baze sportive. În ograda primarului Craiovei, Antonie Solomon, victima este un parc.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un raport privind „măcelărirea“ Parcului Corniţoiu, una dintre cele mai mari oaze de verdeaţă din oraş. Potrivit primarului, în ultimii ani au fost retrocedate aproximativ 15 hectare de teren din cele 19, cât măsoară zona verde. Primăria a făcut cele mai multe retrocedări pe Legea nr. 10/2001, suprafaţa restituită fiind de circa 13 hectare, 48 de solicitanţi fiind puşi în posesie. În baza Legii nr. 247/2005, au fost împroprietăriţi 41 de solicitanţi, pe o suprafaţă de aproape trei hectare. Înainte de aprobarea, de către consilierii municipali, a Planului de Urbanism Zonal (PUZ), parcul valora pe piaţă circa 30 de milioane de euro. După ce terenul a devenit construibil, valoarea lui a crescut cu cel puţin 20 de milioane de euro, susţin agenţiile imobiliare. Afacerea s-a dovedit profitabilă pentru speculatorii de terenuri de pe piaţa imobiliară, dacă aceştia au avut informaţia să cumpere terenuri de la proprietari în zona respectivă. „PUZ-ul trebuia făcut pentru că nu mai puteam să lăsăm zona în mizerie. N-am nici o implicare în afaceri cu terenuri sau ce speculează presa“, a mai spus primarul Solomon în conferinţa de presă. Societatea la care Primăria Craiova a comandat PUZ este SC CONSARH SRL Craiova, care a luat în studiu o suprafaţă de 20,33 hectare, contra sumei de 17.900 de euro, după cum a precizat arhitectul Mircea Diaconescu, unul dintre asociaţii firmei.

„Am reconstituit vechile străzi din zonă, pentru a nu le trasa pe proprietăţile oamenilor, care m-ar fi înjurat. Majoritatea recomandărilor pentru construcţii se referă la spaţii comerciale şi blocuri de locuinţe, dar acestea numai pe suprafeţele mari. Spre exemplu, cea mai mare suprafaţă restituită a fost de şapte hectare (70.000 de metri pătraţi). Pământul l-a primit un anume Spirtaru, care avea acte din 1936. Ulterior, acesta a vândut terenul către firma bucureşteană LONGEVITY, care a cumpărat înainte de aprobarea PUZ“, a afirmat arhitectul Mircea Diaconescu.

„Au cumpărat terenul pentru că vor să dezvolte acolo un proiect imobiliar, constând în spaţii comerciale şi blocuri. Au şi acte de proprietate, cadastru, le-am văzut“, a completat reprezentantul firmei CONSARH. Realizatorul PUZ-ului susţine că 20 de proprietari cel puţin au venit la uşa sa cu intenţia de a da primăria în judecată pentru că aceasta scosese de pe lista CL Craiova subiectul parcului.

Afaceri imobiliare

Firma LONGEVITY a făcut o superafacere în zonă. Ea a câştigat după aprobarea PUZ-ului cel puţin şapte milioane de euro, dacă ne luăm după previziunile făcute de agenţiile imobiliare. LONGEVITY CONSTRUCT SRL a fost înfiinţată în 2003 cu un aport de capital social de 320 de dolari şi are ca domeniu de activitate dezvoltarea şi promovarea imobiliară, dar patronul se ocupă şi de specularea de terenuri pe piaţă, după cum scrie presa. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), unic acţionar al firmei este Marc Gerard Georges Chouraqui, un cetăţean francez, de 75 de ani, având ca şi administrator un anume Gheorghe Silea, de 33 de ani. Gheorghe Silea nu a fost ieri de găsit pentru a ne spune exact ce intenţii are firma cu terenul. Patronul LONGEVITY CONSTRUCT este implicat în mai multe afaceri imobiliare în România. Potrivit presei clujene, Chouraqui a participat în 2005 la înfiinţarea SC Holding Mănăştur, firmă care a început defrişarea a 40 de hectare de teren în Pădurea Făget, cu intenţia de a le specula pe piaţa imobiliară. Cetăţeanul francez deţinea 20% din această afacere, cu un aport de capital de 24 de dolari, celălalt acţionar al holdingului fiind Melix Financial Services Inc., o societate cu adresa la o căsuţă poştală din Bahamas, unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale, cu o contribuţie la capitalul social de 96 de dolari. La începutul acestui an, firma a pus de o nouă afacere, de data aceasta în Bucureşti, pe tarlaua primarului general Adriean Videanu, colegul din PD al lui Emil Boc, primarul de la Cluj, şi al lui Antonie Solomon, de la Craiova. Este vorba de o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi de pe strada Zăgazului, situată între Pipera şi Lacul Floreasca, având destinaţia iniţială de „baze sportive“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII