Sistemul piramidal al afacerii Delphin pătrunde şi în Râmnicu Vâlcea. Duminică după-amiază, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, „delfinii“ s-au întâlnit pentru a mări baza piramidei de naivi.
După Craiova şi Piteşti, afacerea Delphin ajunge şi în Vâlcea. Trei autocare, două microbuze şi alte câteva maşini luxoase au descins duminică după-amiază în faţa sălii Casei de Cultură din Râmnicu Vâlcea. Scopul: lărgirea bazei piramidei prin racolarea de noi membri care să cotizeze la bunăstarea celor puţini din vârful schemei. Cu toate că jocurile piramidale sunt interzise prin lege în România, sistemul se ascunde în spatele unui MLM (Multi Level Marketing), având ca unic produs o carte în cuprinsul căreia s-ar găsi cheia succesului în afaceri. La Râmnicu Vâlcea, din autocarele şi microbuzele cu numere de Argeş, Dolj şi Bucureşti au „debarcat“ aproape 100 de persoane dintre care majoritatea sunt „invitaţi“, adică persoane care participă pentru prima dată la o asemenea întâlnire şi care sunt obligate să păstreze secretul. Îmbrăcaţi la patru ace, aşa cum sunt sfătuiţi de cei care îi racolează, „novicii“ au participat la un seminar în care li s-au promis câştiguri fabuloase în schimbul achiziţionării unui manual în patru volume denumit „Preţul succesului“ contra sumei de 2.900 de euro. Chiar dacă suma este enormă faţă de valoarea de piaţă a manualului, invitaţii sunt convinşi că îşi vor recupera banii dacă aduc, la rândul lor, alte persoane care să intre în schemă şi să plătească aceeaşi sumă şi aşa mai departe, lărgind baza piramidei şi asigurând câştiguri pentru cei de la nivelurile superioare ale sistemului. De asemenea, invitaţii sunt puşi să semneze o clauză contractuală ce îi obligă să păstreze confidenţialitatea cu privire la ceea ce află, în caz contrar urmând să plătească o sumă de 10.000 de euro.
Poliţia şi Garda Financiară, cu ochii pe „delfini“
Sistemul ce a intrat pe „piaţa“ escrocheriilor din Vâlcea este atent monitorizat de poliţie şi Garda Financiară. „Deocamdată nu am primit plângeri formulate de persoane în acest sens. Este foarte greu să dovedeşti o înşelătorie dacă nu există o sesizare, cineva care să fi fost păgubit şi să îşi dorească banii înapoi în judeţul Vâlcea. Ştim de întâlnirea de duminică, dar fără o plângere nu putem interveni“, a declarat Daniel Munteanu, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea. El a mai spus că atât poliţiştii serviciului, cât şi comisari ai Gărzii Financiare sunt pe urmele „delfinilor“. „Ei vând un produs, chiar dacă e vorba numai de o carte, şi e destul de greu de dovedit valoarea ei adevărată“, a mai precizat Munteanu.
Schema e puricată de procurori în mai multe judeţe
O anchetă oficială a afacerii Delphin International este derulată de procurorii din Timişoara, locul de unde a demarat pentru prima dată escrocheria mascată cu ingeniozitate. De asemenea, în Suceava, Galaţi şi Piteşti procurorii anchetează membri ai reţelei. Spre deosebire de Vâlcea, unde activitatea „delfinilor“ este relativ de dată recentă, în alte judeţe fenomenul a luat amploare, zeci de persoane declarându-se înşelate de sistem. Cu toate că o lege specială interzice asemenea practici, cei de la Delphin îşi fac treaba în continuare.