Procurorii au la dosar înregistrări audio şi video ale întâlnirilor de taină dintre Remeş şi Ciorbă.
Sesizarea trimisă luni şefului statului, de către Parchetul General, a scos la iveală toate tertipurile pe care le-a folosit fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureşan, pentru a-l influenţa pe Decebal Traian Remeş să faciliteze câştigarea licitaţiilor organizate de departamentele aflate în subordinea sa de către afaceristul Ciorbă.
Deşi prenumele lui Remeş semnifică într-adevăr conducător, părea puţin probabil ca acesta să fie numit codificat „Împăratul“. Surse judiciare susţin însă că astfel era numit Remeş în discuţiile purtate între Mureşan şi Ciorbă pe tema „cadourilor“ pe care le-a primit sau trebuia să le primească ministrul. Mai mult, procurorii anticorupţie au înregistrări video în care Remeş primeşte de la Mureşan un plic, dar şi audio, cu Mureşan, care-i spune lui Ciorbă că în plic se aflau cei 15.000 de euro.
Potrivit aceloraşi surse, întâlnirea dintre fostul şi actualul ministru al agriculturii a avut loc pe 22 septembrie într-un local din zona Dorobanţi, Mureşan vorbindu-i lui Remeş codificat sau scriind detaliile pe o hârtiuţă. Ceva mai târziu, Mureşan este filmat când primeşte de la Ciorbă un plic şi câteva notiţe, le ia şi se întoarce în local, cerându-i actualului ministru să deschidă geanta şi să ia plicul.
Sfaturi de motivare a „ploconului“
Altă înregistrare, realizată într-o cameră, redă o discuţie dintre Ciorbă şi Ioan Mureşan, purtată după ce acesta din urmă a aflat că este în vizorul anchetatorilor.
După ce şi-au închis telefoanele mobile şi l-au scos pe cel fix din priză de teamă să nu fie ascultaţi, Mureşan incriminează comportamentul şefului statului (pe care-l numeşte „ăsta“), care vrea să-i ia pe miniştri unul câte unul pentru a-i suspenda şi a scăpa astfel de guvernul Tăriceanu.
Ceva mai târziu, probabil neştiind că Ciorbă s-a autodenunţat, Mureşan începe să-l înveţe cum anume să motiveze şi „ploconul“ în palincă şi carne, lăsat de cei doi la locuinţa din Baia Mare a lui Traian Remeş, dar şi discuţia telefonică în care lui Remeş îi sunt date informaţii despre identitatea firmelor lui Ciorbă. Atunci când Mureşan îşi pune problema că procurorii ar avea înregistrarea momentului în care plicul de la Ciorbă ajunge la Remeş, Ciorbă vorbeşte clar despre cei 15.000 de euro. Mureşan îi face semn să tacă, spunând în şoaptă: „Despre astea nu vorbim“.
Evident, înregistrarea cu pricina se află tot în custodia procurorilor anticorupţie. În aceasta sunt înfăţişaţi Mureşan şi Ciorbă în timp ce lasă mai multe lăzi cu diferite produse în casa lui Remeş. Lăzile sunt cărate personal de Mureşan pe terasa lui Remeş. Pentru a putea intra în casa ministrului, Mureşan a vorbit cu soţia lui Remeş, spunându-i că are ceva de adus şi rugând-o să-i transmită femeii care are grijă de casă să-i primească.
„Ascunde paşaportul“
Potrivit anchetatorilor, pe lângă toate aceste înregistrări video, dosarul mai cuprinde şi multe înregistrări telefonice, unele dintre ele (ulterioare momentului predării plicului) în care Mureşan îi transmite lui Ciorbă că Remeş „a primit“, iar altele în care Remeş dă telefoane şi se interesează de licitaţiile pe care Ciorbă dorea să le câştige.
Procurorii l-au înregistrat şi pe fiul lui Mureşan în timp ce-şi sfătuia mama, la telefon, în timpul percheziţiei făcute în casa tatălui său. Dan Mureşan îi spune mamei sale să „ascundă paşaportul“ într-un loc de care „să nu ştie nimeni“ în afară de ea.
Toată tevatura a pornit de la autodenunţul omului de afaceri Gheoghe Ciorbă, după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe actualul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş.
Ioan Avram Mureşan a fost reţinut sâmbătă de procurorii anticorupţie pentru complicitate la cumpărare de influenţă, dar a fost eliberat a doua zi de magistraţii Tribunalului Bucureşti, care i-au interzis să părăsească ţara pe timpul cercetărilor. Procurorii anticorupţie, dar şi Mureşan au făcut recurs faţă de decizia tribunalului (primii contestând eliberarea, iar al doilea – interdicţia), judecătorii Curţii de Apel urmând să ia o decizie asupra eventualei conexări şi a soluţiei pe care o pot da. Aseară, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis că Mureşan va fi cercetat în continuare în stare de libertate.