8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalZarva creata in jurul numirii lui Ioan Amarie arata ca alegerea a fost buna

Zarva creata in jurul numirii lui Ioan Amarie arata ca alegerea a fost buna

Ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, a declarat ieri la Suceava, ca zarva creata in jurul desemnarii lui Ioan Amarie pentru functia de procuror general al Parchetului National Anticoruptie (PNA) confirma faptul ca alegerea a fost buna.

Ea a precizat ca Amarie nu vine de pe un post oarecare, ci de pe cel de procuror general al Parchetului Curtii de Apel Suceava. Ea a spus ca Amarie a fost numit in aceasta functie de Valeriu Stoica, fostul ministru liberal al justitiei, care, in opinia ei, a analizat, la momentul respectiv, foarte serios trecutul, propunerea si tot ce era in legatura cu domnul Amarie.

Stanoiu a apreciat ca maniera in care este discutata oportunitatea numirii lui Amarie pentru functia de procuror general al PNA aminteste de vechile practici comuniste. „Este ca la sectiile vechi ale Comitetului Central de cadre, unde un om era stigmatizat pe viata pentru o treaba care nu se mai stia daca a facut-o el sau nu. Resping o asemenea maniera“, a spus Stanoiu. Ministrul justitiei a adaugat ca aprecierile lui Corneliu Turianu privind numirea lui Amarie si legalitatea in care functioneaza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu se sustin. Ea a precizat ca desemnarea lui Amarie de catre CSM s-a facut dupa promulgarea, pe 10 iulie, a Legii de functionare a PNA. Totodata, Stanoiu sustine ca CSM functioneaza legal intrucit prin iesirea unui membru din acest for nu a fost afectata activitatea.

Ea a explicat ca prin demisia judecatoarei Ana Boar din magistratura, CSM nu a devenit ilegal, avind numarul necesar de membri pentru adoptarea unor hotariri. Ministrul justitiei a precizat ca ceilalti membri ai CSM care au fost numiti in alte functii isi pastreaza calitatea de membru pina cind parlamentul se va pronunta asupra inlocuirii lor. PD a solicitat, luni, presedintelui Ion Iliescu sa nu semneze decretul de numire in functia de procuror general al a lui Ion Amarie, sustinind ca avizarea numirii acestuia in functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a facut cu respectarea prevederilor legale, componenta organismului nefiind legala, intrucit cinci dintre membrii sai nu au fost numiti de catre parlament, asa cum prevede Constitutia.

Explicatiile privind incalcarea procedurilor legale, din perspectiva Partidului Democrat, au fost date de Corneliu Turianu, membru in Biroul Permanent al PD, acesta aratind ca s-a incalcat prevederea constitutionala potrivit careia membrii CSM se numesc de catre parlament, pentru un mandat de patru ani, in sedinta comuna. Acest fapt este, in opinia sa, mai grav decit un alt lucru peste care nu se poate trece, si anume acela ca procurorul general al PNA a fost desemnat inainte de promulgarea legii de organizare si functionare a PNA.

CSM nu mai are aceeasi componenta ca la data alegerii, in 1999, un prim magistrat, Ana Boar, fost presedinte al Curtii de Apel Timisoara, demisionind in urma cu un an din justitie, a aratat Turianu, precizind ca, in felul acesta, un loc in CSM a ramas vacant. Ulterior, alti patru magistrati ai CSM si-au schimbat locul de munca, a adaugat Turianu care considera ca CSM functioneaza ilegal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS