Şapte ofiţeri ai Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Vâlcea, în frunte cu inspectorul-şef Adrian Cazan, care a fost destituit din funcţie săptămâna trecută, sunt cercetaţi de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Pe lângă aceştia, mai sunt cercetaţi şi 20 de subofiţeri.
Nicolae Sărdărescu, comisarul-şef adjunct, locţiitorul inspectorului-şef al IPJ Vâlcea, împreună cu Florian Marin, celălalt comisar-şef adjunct al IPJ, au susţinut ieri o conferinţă de presă, la sediul instituţiei, în care au dezvăluit rezultatele corpului de control din cadrul MIRA şi IGPR. Activitatea IPJ Vâlcea a fost verificată de MIRA şi IGPR mai bine de un an, în perioada aprilie 2006 – mai 2007. Concluziile controlului le-au fost prezentate celor doi adjuncţi ai IPJ vineri, de către Doru Dumitrescu, adjunctul şefului de control al MIRA, şi de Petre Tobă, adjunctul şefului IGPR. „În urma controlului, s-a dispus cercetarea prealabilă a şapte ofiţeri din cadrul IPJ Vâlcea. Aceştia vor fi cercetaţi de IGPR din cauza unor deficienţe majore în desfăşurarea actului managerial“, a declarat Nicolae Sărdărescu. Cei şapte ofiţeri cercetaţi de IGPR sunt: inspector-şef Adrian Cazan, care a fost demis, comisarul-şef Ilie Voica, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere, comisarul-şef Ion Preda, şeful Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, comisarul Ion Neaţă, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, Alexandru Părăuşanu, subcomisar al Biroului Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, Lucian Mongescu, fostul şef al Biroului Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, şi Ion Matei, şeful Biroului de Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea.
Conducerea Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, cercetată
Comisarul-şef adjunct Florian Marin a declarat că aproape toţi ofiţerii cercetaţi sunt din cadrul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea. „Aproape toată conducerea Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea e cercetată pentru înregistrarea unor petiţii de natură penală“, a spus Florian Marin. Nicolae Sărdărescu a explicat că multe sesizări făcute de vâlceni, care erau de natură penală, au fost înregistrate ca petiţii. „Când cineva sesizează că a fost tâlhărit sau e vorba de un viol, e clar că fapta e de natură penală. Greşeala a fost că, în momentul în care sesizarea făcută a fost de natură penală şi s-a trecut la petiţie, agentul de poliţie care a primit-o trebuia să meargă la şef şi să sesizeze că e de natură penală. Nu s-a întâmplat acest lucru şi sesizarea s-a clasat. În final s-a aprobat clasarea fără să se facă verificări. Au rămas 67 de clasări şi toate s-au înregistrat la penal şi se fac cercetări prin Parchet. Nu cred că un ofiţer a avut intenţia să dispună verificarea, şi nu cercetarea când a fost vorba de o tâlhărie“, a afirmat locţiitorul inspectorului-şef. Majoritatea clasărilor sunt pe furturi şi distrugeri, câteva tâlhării şi o tentativă de viol.
20 de subofiţeri, anchetaţi de IPJ
Pe lângă cei şapte ofiţeri cercetaţi de IGPR, mai sunt verificaţi şi 20 de subofiţeri ai IPJ. Aceştia vor fi cercetaţi de conducerea IPJ. „Au încălcat normele interne. Cercetarea de regulă durează 30 de zile şi toţi rămân în funcţie până la finalizarea verificărilor, dar nu mai au dreptul să participe la nici un concurs“, a menţionat Nicolae Sărdărescu. În urma cercetării subofiţerilor se pot dispune avertismente până la destituirea din funcţie. Concluziile finale vor fi trecute într-un raport, care va fi prezentat inspectorului-şef al IPJ, iar acesta va decide dacă e necesară reducerea salariilor subofiţerilor ori trimiterea lor în Consiliul de Disciplină.
Cazan, destituit pentru management defectuos
Rezultatele controlului făcut de MIRA şi IGPR arată că inspectorul-şef Adrian Cazan a fost destituit din funcţie din cauza managementului defectuos. „Principala cauză pentru care a fost demis e managementul defectuos. Altă cauză a fost lipsa de comunicare cu unităţile subordonate şi deciziile greşite, legate de partea de personal“, a susţinut Marin. Locţiitorul lui Adrian Cazan a precizat, la rândul său, că fostul inspector-şef a mutat personalul instituţiei dintr-o parte în alta fără cadru legal. „Cazan a acordat prime şi măriri salariale fără să respecte cadrul legal. Corpul de control a constatat că primele s-au dat anumitor persoane care nu le meritau pentru că au fost sancţionate ori nu îndeplineau condiţiile. Au fost situaţii în care mutările salariale s-au făcut fără semnătură de legalitate a Oficiului Juridic“, a declarat Nicolae Sărdărescu. Adrian Cazan a fost şeful IPJ timp de doi ani, iar în momentul în care a fost destituit din funcţie era în concediu de odihnă. „Noi avem obligaţia să îi oferim domnului Cazan o funcţie de execuţie specialist I de comisar-şef în cadrul instituţiei. În prezent nu avem nici un loc liber. El are dreptul legal să stea la dispoziţia IPJ şi să lucreze în altă funcţie de specialist II până apare un loc liber. Acum e în concediu de odihnă şi, după ce îl termină, stabilim împreună cu el compartimentul unde îşi va desfăşura activitatea“, a spus Sărdărescu.
Adjuncţii IPJ, atenţionaţi
Cei doi adjuncţi ai IPJ au recunoscut, în cadrul conferinţei de presă, că nici ei nu au scăpat basma curată în urma controlului. „Am fost atenţionaţi şi noi, cei din conducere, eu şi domnul Sărdărescu, de cei care au realizat controlul. Am fost atenţionaţi pe motiv că nu s-au executat atât de multe controale câte ar fi trebuit, nu s-au urmărit îndeaproape de către mine programele manageriale, că au fost unele evenimente în coordonarea poliţiştilor. Nu e vinovat doar domnul Cazan că IPJ a avut deficienţe, vina ne aparţine tuturor“, a menţionat Florian Marin. Nicolae Sărdărescu a ţinut să precizeze că rezultatele controlului nu arată că la IPJ ar fi vorba de incompetenţă, corupţie ori de sesizarea Parchetului. Corpul de control a făcut verificări şi în unităţile de la Drăgăşani, Horezu, Brezoi, precum şi la posturile de poliţie arondate acestora. Cei doi adjuncţi ai IPJ Vâlcea au susţinut că nu se vor înscrie la concursul care se va organiza peste câteva luni pentru ocuparea postului de inspector-şef al IPJ Vâlcea.