Plasturele contraceptiv este o metodă relativ nouă, fiind lansat pe piaţă pentru prima oară în SUA în 2002. Plasturii se aplică pe piele şi au fost concepuţi ca o alternativă pentru anticoncepţionalele orale.
Dacă despre celelalte metode contraceptive precum anticoncepţionalele orale sau inelele vaginale se cunosc mai multe detalii, nu acelaşi lucru se poate spune despre plasturii transdermici, care sunt o noutate pe piaţă.
Un plasture conţine o combinaţie de estrogen şi progesteron şi se aplică pe piele. Combinaţia hormonală este absorbită prin piele, ajungând direct în circulaţia sistemică, ovulaţia fiind inhibată în acest mod. Un plasture are o durată „de viaţă“ de şapte zile, substanţa activă fiind eliberată constant în acest interval. Se folosesc trei plasturi, câte unul săptămânal, după care în a patra săptămână este făcută o pauză, pentru a permite apariţia menstruaţiei.
Eficacitate
Eficienţa acestei metode este influenţată şi de greutatea utilizatoarelor, la peste 90 kg aceasta fiind redusă. Rata de eşec este destul de mică, între 0,6 şi 1,3%, în funcţie de modul de utilizare.
Ca orice metodă contraceptivă, nici aceasta nu este lipsită de efecte adverse. Poate apărea o iritaţie a pielii la un număr limitat de femei, sângerarea intermenstruală apărând la 18% dintre utilizatoare în prima lună, odată cu trecerea timpului însă acest procent reducându-se semnificativ. De asemenea, s-au semnalat efecte adverse ca dureri de cap, greaţă, dureri ale sânilor, iritabilitate, creşteri sau scăderi ale greutăţii.
Avantaje şi dezavantaje
Printre avantajele utilizării plasturilor transdermici se numără folosirea doar o dată pe săptămână, eficienţă ridicată în cazul utilizării corecte, nu afectează apetitul sexual, sunt uşor de aplicat. Datorită faptului că hormonii sunt direct introduşi în circulaţia sistemică, eficienţa acestora nu este afectată de vomă sau diaree, cum se întâmplă în cazul folosirii pastilelor contraceptive.
Totuşi, femeia este expusă timp de o săptămână unui nivel ridicat de hormoni. La finalul unei săptămâni de folosire a plasturelui nivelul estrogenilor este cu 60% mai ridicat, comparativ cu efectele provocate de pilula contraceptivă. Alt dezavantaj este acela că plasturii sunt vizibili.
Studiu
Un studiu efectuat în Statele Unite de Food and Drug Administration (FDA) a arătat că femeile care folosesc plasturii contraceptivi se confruntă cu un risc de două ori mai mare de probleme de coagulare a sângelui faţă de cele care iau pastile anticoncepţionale. FDA susţine că acest risc apare din cauza eliberării în cantităţi mai mari a hormonilor, comparativ cu pilula, din acest motiv riscul formării de cheaguri de sânge (şi implicit de accidente vasculare) fiind sporit.
De la lansarea pe piaţă în 2002, mai multe milioane de femei l-au folosit. În 2004, câteva au murit din cauza cheagurilor de sânge, despre care s-a speculat că ar fi apărut din cauza folosirii plasturilor. Utilizarea lor este interzisă femeilor fumătoare, ştiut fiind faptul că riscul producerii unui infarct la fumători este mai mare decât la alte categorii.
Costuri
Plasturele contraceptiv se foloseşte în SUA şi de curând a fost introdus şi în Europa. El se numeşte Ortho Evra şi a fost lansat de firma Johnson&Johnson. Costurile lunare se ridică în jur de 50 de euro. În România nu e încă disponibil în farmacii, deşi a fost folosit pentru un studiu, în urmă cu trei ani în Timişoara, în cabinetele ginecologice şi de planificare familială.