6.7 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi între pretinşii moştenitori

Război între pretinşii moştenitori


Pretinşii moştenitori ai defunctului Angelescu Constantin au ajuns să se bată între ei pentru Hotelul Lido. Angelescu Ioana şi Angelescu Monteoru Nora Geta, printr-o declaraţie falsă dată în faţa notarului public Maria Manole, au uitat cu desăvârşire, conform familiei Ghika, de ceilalţi pretinşi moştenitori.

Angelescu Ioana, în calitate de nepoată, a solicitat pe 3 mai 1999 deschiderea procedurii succesorale notariale privind pe defunctul Angelescu Constantin, declarând că persoanele cu vocaţie succesorală legală sunt: Angelescu Constantin, fiu, Ghika Elisabeta, fiică, Vălimărescu Elena, fiică decedată, şi Ghica Ioana, fiică decedată. Numai că, în aceeaşi zi, Biroul Notarial „Legitimus“ a eliberat Certificatul de Calitate de Moştenitor, nr. 70/3 mai 1999, în care moştenitori legali apar numai: Angelescu Monteoru Constantin şi Ghica Elisabeta Henrieta. Ghika Grigore, Ghika Budeşti Catrina Magdalena, Ghika Budeşti Ştefan şi Ghika Budeşti Alexandru au fost „în mod voit înlăturaţi de la succesiunea defunctului Angelescu Constantin“.

În urma acestei omisiuni, Angelescu Ioana şi Angelescu Monteoru Nora Geta au obţinut un certificat de calitate de moştenitor pe care l-au depus la dosarul de revendicare a Hotelului Lido, în care figurau reclamanţii Angelescu Monteoru Nora Geta, Angelescu Ioana, Ghika Grigore, Ghika Budeşti Catrina Magdalena, Ghika Budeşti Ştefan şi Ghika Budeşti Alexandru.

 

Fals cu bună ştiinţă

 

Aflând întâmplător că nu figurează ca moştenitori, familia Ghika a solicitat Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti anularea certificatului de calitate de moştenitor nr. 70/3 mai 1999 şi stabilirea tuturor drepturilor conform legii, precum şi obligarea celor celor două pârâte, Angelescu Ioana şi Angelescu Monteoru Nora Geta, să aducă la masa succesorală toate bunurile dobândite.

Încălcând dispoziţiile art. 292 din Codul penal, Angelescu Ioana a declarat în fals în faţa unei autorităţi publice, Notar Public Maria Manole – Biroul Notarial Public „Legitimus“, că, în afară de Angelescu Ioana şi Angelescu Nora Geta, „nu mai sunt persoane cu vocaţie succesorală“ la moştenirea defunctului Constantin Angelescu, deşi cunoştea prea bine că acest fapt este neadevărat, existând şi alţi moştenitori.

Prin cererea formulată, familia Ghika susţine cu tărie că eliberarea certificatului de calitate de moştenitor nr. 70/1999 a fost posibilă numai prin fraudă la lege şi în dispreţul total al dispoziţiilor art. 292 Cod penal.

Certificatul atacat în justiţie de familia Ghika a fost eliberat în anul 1999, la cererea familiei Angelescu, la Biroul Notarial Public „Legitimus“, acest lucru fiind posibil numai în urma declaraţiei în fals date de Angelescu Ioana, în faţa notarului public. Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a respins cererea formulată de familia Ghika ca inadmisibilă.

 

Angelescu Ioana, la Parchet?

 

Ghika Grigore, Ghika Budeşti Catrina Magdalena, Ghika Budeşti Ştefan şi Ghika Budeşti Alexandru au formulat apel împotriva acestei hotărâri, apel care s-a judecat la Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă.

Instanţa de apel a admis apelul formulat de familia Ghika, apreciind că solicitarea formulată de aceştia trebuie să se judece, iar instanţa trebuie să analizeze condiţiile în care certificatul a fost eliberat numai prin declaraţia dată în fals de Angelescu Ioana.

Împotriva acestei soluţii, familia Angelescu a formulat recurs la Curtea de Apel Bucureşti în care a susţinut legalitatea certificatului de calitate de moştenitor, spunând că solicitarea familiei Ghika este neîntemeiată şi ea nu trebuie judecată în dosarul nr. 2839/299/2007.

Procesul a durat din 22.09.2006 până vineri, 16 noiembrie 2007, când instanţa de recurs a dat acelaşi verdict ca şi Tribunalul Bucureşti. Prin Decizia 622, magistraţii au hotărât că solicitarea formulată de familia Ghika este întemeiată.

Certificatul de calitate de moştenitor nr. 70/1999, care se dovedeşte fraudulos, emis prin fraudă la lege, eliberat numai prin declaraţia falsă făcută de Angelescu Ioana, a fost folosit de aceasta şi Angelescu Nora Geta în procesul lor de retrocedare a Complexului hotelier Lido.

Îndreptăţite să sancţioneze fapta săvârşită de Angelescu Ioana, la data emiterii Certificatului de calitate de moştenitor nr. 70/1999, sunt organele de cercetare penală.

Decizia nr. 622 a Curţii de Apel Bucureşti de pe 16 noiembrie 2007 relevă necesitatea stringentă a verificării cu rigurozitate de către instanţele de judecată a documentelor care stau la baza proceselor de revendicare, pentru a se evita pierderi de timp şi daune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII