Gorjenii au preferat să doarmă mai mult şi să meargă la referendum şi la alegerile europarlamentare după ora 12.00, când procentele prezenţei la urne au început să crească.
GORJ. Locuitorii judeţului Gorj nu s-au grăbit să meargă la votare, cel puţin în prima parte a zilei, când prezenţa la urne a fost sub media pe ţară. Frigul şi ceaţa foarte deasă, dar şi campania extrem de liniştită pentru alegerile europarlamentare şi referendum au fost câteva dintre motivele care i-au ţinut pe gorjeni în case. Până la ora 9.00 străzile municipiului Târgu Jiu, unde este concentrată o bună parte a populaţiei cu drept de vot, arătau ca şi cum toată lumea ar fi fost plecată în vacanţă sau blocurile şi casele ar fi fost părăsite. Din loc în loc, din câte o scară de bloc se vedea ieşind câte un cetăţean care se îndrepta agale către secţia de votare de care aparţinea. Înspre prânz, vremea s-a mai schimbat şi la un moment dat a ieşit chiar şi soarele. Acest lucru i-a mai convins pe alegători să meargă să voteze.
Prezenţă scăzută
În judeţul Gorj au existat 403 secţii de votare numerotate sau amenajate în funcţie de fiecare scrutin. Numărul persoanelor cu drept de vot înscrise în listele permanente a fost de 304.094, fiind distribuite, în secţiile din cele 70 de localităţi, 667.990 de buletine de vot. Potrivit datelor centralizate la Birourile Electorale Judeţene, prin intermediul Direcţiei de Statistică, până la ora 11.00, la referendum se înregistra o participare de 4,9%. Prezenţa alegătorilor la alegerile europarlamentare era de 4,69% cu puţin sub cea pentru votul uninominal. Până la ora 12.00, la Secţia numărul 10 din Târgu Jiu se prezentaseră la vot numai 79 de persoane, din cele 1.400 înscrise pe liste. În mediul rural, cetăţenii au fost mult mai motivaţi să meargă la votare. La Secţia de la Şomăneşti, comuna Teleşti, de exemplu, procentul de participare la vot până la ora 14.00 era de 14%. Din cei 544 de localnici, 80 votaseră pentru alegerile europarlamentare şi 73 pentru referendum. Datele comunicate ieri de Biroul Electoral Central pentru ora 13.00 arătau că în judeţul Gorj se prezentaseră la urne pentru votul la alegerile europarlamentare 10,53% din cetăţenii cu drept de vot. În ceea ce priveşte votul uninominal, până la ora 14.00, în Gorj votaseră 11,87% dintre alegătorii înscrişi pe liste. În mediul urban se înregistra un procent de 9,84%, iar în mediul rural un procent de 14,50%.
Ce au făcut vipurile?
Prefectul de Gorj, Ştefan Marian Popescu Bejat, a votat la Târgu Jiu, la secţia amenajată în cadrul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“. Subprefectul Constantin Dumitrescu a ajuns la votare în jurul orei 12.00, după care a plecat în teritoriu. Deputatul Marcel Romanescu a participat la vot în comuna natală Turcineşti, iar deputatul Victor Ponta şi-a exprimat opţiunile pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum la o secţie din Baia de Fier, unde este domiciliat. „Am votat la Baia de Fier. În anumite zone, prezenţa la europarlamentare a fost mai bună. Poate şi din cauză că votul uninominal va fi introdus abia de la următoarele alegeri. Oamenii vor vot uninominal, dar vor avea abia la anul. Au existat şi localităţi în care s-a preferat referendumul. În general, lumea a votat în ambele locuri. Nu am avut semnalate probleme“, a declarat deputatul Victor Ponta.
La Rânca, la zăpadă
Câteva sute de cetăţeni au preferat să meargă la Rânca, unde nu a fost amenajată însă o secţie de votare, în ciuda numărului mare de persoane cu drept de vot. Zăpada şi oportunităţile de distracţie i-au ţinut departe de procesul electoral pe turiştii de la Rânca, însă aceştia au avut posibilitatea să voteze la Secţia numărul 82 din Novaci, până la ora încheierii referendumului şi a alegerilor pentru Parlamentul European. În ceea ce priveşte incidentele şi neregulile, până la ora 15.00 nu fusese raportată decât o singură problemă la Secţia numărul 157 din satul Cârligei Deal, comuna Bumbeşti-Piţic, referitoare la referendum. Preşedintele a ajuns la secţie după deschiderea urnelor, motivând că i s-a defectat maşina. Pentru desfăşurarea scrutinelor în condiţii bune, la secţiile de votare au fost mobilizaţi peste 1.000 de poliţişti, jandarmi şi angajaţi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.