14.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSărbătorile scad oferta de imobiliare

Sărbătorile scad oferta de imobiliare

În preajma Sărbătorilor de iarnă, numărul proprietarilor care vor să-şi vândă apartamentele este în scădere, oferta din piaţă fiind tot mai mică.

Chiar dacă oferta nu mai este la fel de bogată, numărul tranzacţiilor din piaţă nu a înregistrat scăderi. „Se fac tranzacţii, dar nu prea mai sunt oferte bune. Proprietarii se concentrează mai mult asupra Sărbătorilor şi nu doresc să se mute de Crăciun, astfel că, în general, amână vânzarea“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic, care a explicat că aşa se întâmplă în fiecare an.

Faptul că, în prima parte a lunii decembrie, numărul tranzacţiilor din piaţa imobiliară nu s-a modificat prea tare este susţinut şi de reprezentanţii altor agenţii imobiliare din Craiova. „Comparativ cu noiembrie, numărul tranzacţiilor nu s-a modificat“, a spus Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare Biros Imob.

 

Infuzie de capital din străinătate

 

În această perioadă, creşte în general numărul clienţilor craioveni care muncesc în străinătate. „Cam 30-40% dintre clienţi muncesc în străinătate“, a spus Nicu Răduţ. Situaţia a fost observată şi de alţi reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare. „Cam jumătate din tranzacţiile din această lună sunt realizate de clienţi care muncesc în străinătate“, a explicat Bibina Dică. Aceasta a precizat că locuinţele sunt văzute de aceştia ca şi investiţii generatoare de profit. Altfel spus, cei mai mulţi clienţi care muncesc în străinătate achiziţionează locuinţele pentru a le închiria. „Imobilele sunt cumpărate cu scopul de a fi închiriate ulterior. Marţi, de exemplu, am avut un client care a cumpărat o garsonieră pe care astăzi (ieri – n.r.), a dat-o spre închiriere“, a adăugat Bibina Dică. Potrivit acesteia, cei care muncesc în străinătate optează pentru achitarea imobilelor cu bani cash.

 

Creşte numărul „căpşunarilor“ care contractează credite imobiliare

 

Comparativ cu anul trecut însă, comportamentul investiţional al lucrătorilor din străinătate este puţin diferit. Potrivit analiştilor imobiliari din Craiova, se observă o creştere a numărului „stranierilor“ şi „căpşunarilor“ care cumpără locuinţe cu bani împrumutaţi. „Anul acesta a crescut numărul clienţilor care apelează la credite imobiliare din rândul celor care muncesc în străinătate“, a explicat Nicu Răduţ. Motivul este foarte simplu. „Folosesc doar o parte din banii câştigaţi, restul putându-i investi şi în altceva. În plus, în străinătate au venituri pornind de la 1.200 euro/lună şi îşi permit o rată de 500 de euro pe lună“, a adăugat Răduţ. În plus, tot mai multe bănci acceptă drept venituri salariile din străinătate.

 

„Din decembrie şi până în februarie să tot cumpere locuinţe“

Indiferent dacă muncesc în ţară sau în străinătate, dacă se hotărăsc să cumpere o locuinţă cu banii jos sau contractând un credit imobiliar-ipotecar, sfatul specialiştilor din domeniul imobiliar este ca oamenii să cumpere locuinţe în această perioadă. „În general, primăvara şi toamna cresc preţurile locuinţelor, pe fondul creşterii cererii. De aceea, sfatul este ca, din decembrie şi până în februarie, oamenii să tot cumpere locuinţe pentru că, din experienţa anilor trecuţi, ulterior vor plăti foarte mult“, a spus Nicu Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS