Chiar dacă sezonul legumelor şi fructelor a trecut, există şi în această perioadă numeroase posibilităţi pentru o alimentaţie sănătoasă.
Dimineţile pot fi foarte agitate. A devenit un lucru normal ca unul sau mai mulţi membri ai familiei să mănânce în picioare, în drum spre uşă sau, mai rău, să nu mai mănânce deloc. Pentru că mâncatul pe fugă a devenit un obicei, nu ne mai surprinde numărul mare de alternative nesănătoase -batoane de proteine, energie sau cereale care au invadat piaţa. Ele sunt mai comod de mâncat, fiind frumos ambalate şi pregătite. Acestea stimulează simţurile, dar şubrezesc în timp sănătatea şi vitalitatea organismului.
Şi pentru că iarna este un sezon special, care predispune la sedentarism, iată câteva sfaturi pentru o alimentaţie corectă:
1. Nu luaţi o masă copioasă dacă în ziua respectivă nu aţi mâncat nimic până atunci. Mâncaţi înainte un ou fiert tare sau câteva nuci, pentru a reduce pofta de mâncare. Luaţi câte puţin din fiecare fel, mai ales în perioada Sărbătorilor, când pe masă sunt atâtea feluri apetisante. În plus, evitaţi excesul de grăsimi şi de proteine animale, care îngreunează digestia şi obosesc organismul.
2. Preferaţi mese reduse cantitativ, la interval de trei-patru ore, şi mestecaţi mâncarea cât mai mult timp, pentru a uşura activitatea stomacului.
3. După masă faceţi o plimbare, iar seara, înainte de culcare, beţi un ceai de sunătoare, păpădie sau muşeţel, care ajută la eliminarea toxinelor şi vă şi hidratează.
4. Mâncaţi bine la micul dejun, iar înainte de masă beţi un pahar cu apă călduţă cu lămâie, care vă va încălzi organismul şi va facilita digestia. Consumaţi cereale integrale şi lapte smântânit.
5. Beţi multe lichide, chiar dacă nu vă este sete, pentru că ajută digestia şi hidratează corpul. Evitaţi însă băuturile carbogazoase, care conţin îndulcitori. Ele cresc pofta de mâncare, în special de dulciuri. Mâncaţi supe calde de pui sau cu legume şi paste integrale. Sunt foarte bune pentru că vă hidratează şi mai taie din apetit, astfel încât veţi mânca mai puţin la felul doi.
6. Mâncaţi mai mult în prima jumătate a zilei, pentru ca organismul să ardă caloriile până seara; altfel, caloriile şi, mai ales, grăsimile consumate în exces la prânz şi seara se vor depune.
7. Mâncaţi multe fructe şi legume proaspete (morcovi, ardei, gogoşari, ţelină, mere, pere, prune şi gutui), ca atare sau în salate. Puteţi, de asemenea, să preparaţi sucuri din legume şi fructe. Conţin multe vitamine şi minerale, fibre, sunt bogate în substanţe nutritive care ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge (migdalele, spre exemplu), reduc rapid senzaţia de foame şi ajută la menţinerea greutăţii normale.
8. Evitaţi fast-food-urile şi mâncărurile semipreparate, care conţin aditivi, conservanţi şi alte chimicale şi au un conţinut mare de sare, ceea ce creşte riscul de hipertensiune.
9. Reduceţi pe cât posibil consumul brânzeturilor grase şi al smântânii cu peste 30% grăsime, al cărnii de porc, al celei grase de vită şi de găină, cât şi al mezelurilor grase.
10. Alegeţi produse de panificaţie integrale. Mai puteţi folosi orezul, varza, cartofii, conopida, broccoli, ardeii, rădăcinoasele, leuşteanul, mărarul, pătrunjelul.
11. Evitaţi excesul de colesterol prin consum ponderat de carne sau alte alimente grase şi de gălbenuş de ou.
Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică