4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateGinkgo Biloba, o plantă terapeutică

Ginkgo Biloba, o plantă terapeutică

Ginkgo este o plantă cultivată din antichitate în China şi Japonia. Datorită proprietăţilor terapeutice ale frunzelor sale, este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Arborele Ginkgo face parte din familia Ginkgoaceae, având o vechime de aproape 200 de milioane de ani.

Frunzele acestui arbore au o formă bilobată, de aici provenind denumirea de Ginko Biloba. Acestea sunt folosite în tratamentul a numeroase boli. În antichitate, medicii foloseau frunzele de Ginko pentru a trata afecţiunile pulmonare şi astmul bronşic.

Tratează pierderile de memorie

Acţiunea farmacologică a Ginkgo Biloba se datorează glucozidelor, flavonoidelor şi glinkolidelor, prezente în frunzele, dar şi în fructele arborelui. S-a demonstrat că unele substanţe au efecte vasodilatatoare, contribuind astfel la creşterea fluxului sangvin spre creier şi extremităţi. Efectul vasodilatator apare datorită stimulării sintezei factorului endotelial şi prostaciclinei, aceste substanţe influenţând tonusul muşchilor netezi, care înconjoară vasele de sânge.

Extractul de Ginkgo Biloba mai este folosit în tratamentul împotriva pierderilor de memorie pe termen scurt şi senilităţii.

Efecte antioxidante

În Germania, Ginkgo Biloba este cea mai recomandată plantă medicinală, deoarece extractul din frunze este eficient în tratamentul maladiei Alzheimer. Efectul apare ca urmare a creşterii producţiei substanţelor neurotransmiţătoare (dopamina şi noradrenalina) şi a creşterii tonusului muşchilor netezi care înconjoară vasele de sânge din creier.

Se mai recomandă folosirea plantei în combaterea impotenţei cauzate de tratamentul cu antidepresive. De asemenea, datorită flavonoidelor prezente în frunzele de Ginkgo, planta poate fi utilizată cu succes şi ca antioxidant puternic, exercitând o acţiune protectoare asupra membranelor celulei, menţinându-le astfel integritatea.

Alte recomandări

Ginkgo Biloba poate fi folosită cu succes în tratamentul astmului, datorită prezenţei unui inhibitor care reduce formarea cheagurilor de sânge, dar şi datorită flavonoidelor care diminuează răspunsul inflamatoriu.

Doza zilnică este de 40-80 mg de extract, de trei ori pe zi. Ginkgo Biloba este recomandată, de asemenea, în circulaţie sangvină proastă la nivelul picioarelor, sindrom premenstrual, rău de înălţime, ameţeală, tinitus (ţiuituri ale urechilor), degenerescenţa maculară (boală oftalmologică, în urma căreia poate apărea distrugerea vederii centrale).

Reacţii adverse

Efectele secundare ale tratamentului cu Ginkgo Biloba sunt destul de rar întâlnite, printre acestea numărându-se disconfortul digestiv, ameţeala şi durerile de cap. Ocazional, pot apărea reacţii alergice, dacă se intră în contact cu pulpa fructului. Nu se recomandă administrarea extractului de Ginko Biloba pacienţilor care iau medicamente anticoagulante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS