4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCistita, o boală a femeilor

Cistita, o boală a femeilor

Cistita reprezintă inflamaţia sau infecţia acută ori cronică a mucoasei vezicii urinare. Boala se manifestă prin micţiuni dese, usturimi la urinat, senzaţia imperioasă de a urina, pierderi de sânge şi urină tulbure.

Femeile sunt afectate în proporţie mult mai mare decât bărbaţii din cauza uretrei mai scurte, care favorizează apariţia infecţiei. Cistita apare, de obicei, la pubertate, în timpul sarcinii, imediat după naştere sau la menopauză.

Cauzele şi metodele de prevenire

Cistita este cauzată de migrarea bacteriilor din intestin spre vezică. Spălarea sau ştergerea dinspre spate spre faţă creează un mediu propice răspândirii bacteriilor. Pentru a preveni apariţia bolii, trebuie să vă ştergeţi şi să vă spălaţi întotdeauna dinspre faţă spre spate. Evitaţi folosirea produselor cosmetice precum săpunurile, gelurile de duş sau uleiurile de baie cu pH ridicat, deoarece acestea pot fi iritante pentru zona genitală. Sunt recomandate produsele cu pH neutru.

Sexul prea intens sau după o periodă mai îndelungată de abstinenţă poate dăuna muşchilor vaginali, care sunt mai sensibili şi se pot inflama uşor. Este recomandabil să mergeţi la toaletă imediat după ce faceţi sex, pentru a urina, îndepărtând astfel bacteriile care pot declanşa cistita.

Deshidratarea este altă cauză a apariţiei cistitei. Trebuie să consumaţi cât mai multe lichide zilnic. Evitaţi să beţi sucuri dulci în cantitate mare, deoarece conţin zahăr şi favorizează proliferarea bacteriilor. Trebuie să consumaţi mai mult de doi litri de apă pe zi pentru a preveni apariţia deshidratării.

Cistita la bărbaţi

Bărbaţii pot fi, la rândul lor, afectaţi de cistită, dar într-un procent mult mai mic decât al femeilor, principalele cauze ale apariţiei bolii fiind adenomul de prostată şi prostatita.

Simptomele cistitei sunt: disuria (disconfort la micţiune), poliuria (creşterea numărului de micţiuni zilnice), nicturia (urinări nocturne), enurezis nocturn (incontinenţă urinară nocturnă), dureri ale uretrei, lombare şi suprapubiene. De obicei, febra este absentă.

Diagnostic

Nu doar cistita declanşează simptomele amintite, poliuria şi senzaţia de micţiuni imperioase fiind determinate de vaginite, sarcină, infecţii ale tractului urinar, unele medicamente precum teofilina sau diureticele, consumul de ceai şi cafea, hiperplazia prostatică benignă la bărbaţi sau boala inflamatorie pelvină la femei.

Bacteriile care declanşează cistita sunt: Escherichia Coli – în 85-95% din cazuri, Klebsiella – în 5% din cazuri, boala fiind declanşată, mai rar, de Proteus, Enterobacter sau Pseudomonas.

Diagnosticul de cistită este stabilit cu ajutorul examenului sumar de urină (recoltată din mijlocul jetului urinar, dimineaţa, la prima oră).

Tratament

În funcţie de rezultatul uroculturii, medicul va prescrie tratamentul cel mai potrivit. El se face cu ajutorul antibioticelor. Pot fi urmate două scheme de tratament: una de trei zile, în cazul femeilor tinere şi active sexual, sau una de şapte-zece zile, recomandată în cazul diabeticilor, persoanelor cu infecţii de tract urinar recurente, femeilor însărcinate, vârstnicilor, copiilor, bărbaţilor, persoanelor care prezintă simptome de mai mult de o săptămână.

Pe tot parcursul tratamentului se vor evita consumul de ceai, alcool şi cafea, precum şi excesele sexuale. Se recomandă consumarea ceaiurilor diuretice. Nu trebuie să staţi cu picioarele în apă rece sau să mergeţi cu picioarele goale pe gresie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU