Atât confederaţiile sindicale, cât şi suratele lor mai mici din fabricile doljene au căzut de acord să stea cuminţi la început de an şi să aştepte mai întâi mişcări din partea guvernului sau a patronatelor, înainte să sară la gâtul patronilor. Unii spun că liderii sindicali locali nu mai au forţa de altădată.
Linişte sindicală în Dolj. La început de an, reprezentanţii confederaţiilor sindicale parcă au încheiat un acord tacit să nu mai „supere“ pe nimeni cu acţiuni de stradă. Liniştea aceasta a început către finalul anului trecut, când, după eşecul negocierilor privind majorarea salariului minim pe economie, confederaţiile sindicale au acceptat propunerea guvernului de a încheia acţiunile de protest şi de a accepta un salariu minim pe economie de 500 de lei, faţă de 540 cât ceruseră sindicatele. Promisiunea guvernului că salariul minim va creşte de la 1 iunie la 540 de lei în condiţiile în care va creşte şi productivitatea muncii i-a făcut pe sindicalişti să stopeze acţiunile propuse pentru începutul lui 2008. La rândul lor, liderii sindicali ai marilor companii doljene au spus adio de moment luptei sindicale, fie pentru că nu mai au aceeaşi forţă ca în anii anteriori, fie pentru că aşteaptă să vadă cum evoluează lucrurile în firmele unde lucrează. Gurile rele spun că unii lideri sindicali se tem să nu-şi piardă locurile de prin fabrici, motiv pentru care au lăsat-o mai moale cu mişcările sindicale de amploare.
Electroputere a amuţit de mult
Sindicatul Electroputere Craiova nu s-a mai zbătut anul trecut ca în alţi ani, pentru că a aşteptat să cumpere cineva fabrica.
„În 2007, Electroputere nu a avut acţiuni sindicale pentru că fabrica se afla în proces de privatizare. Nu puteam să ieşim în stradă, că noi ne rugam să ne cumpere cineva, că nu ne lua nimeni de şapte ani“, a arătat liderul sindical Aurel Bojenoiu. Pe 2008, sindicaliştii de la Electroputere ar avea ce să ceară, dar nu prea au cui, deoarece noul patron, Al Arrab Contracting Company, nu a stabilit până în prezent conducerea uzinei.
„Nici măcar nu ne-am întâlnit cu noua conducere. De fapt, nici nu a fost stabilită. Prima întâlnire este programată tocmai în februarie. Vrem să negociem un nou contract colectiv de muncă, dar momentan nu avem cu cine“, a adăugat Bojenoiu. Liderul sindical a confirmat faptul că salariaţii încă se tem de pierderea locurilor de muncă „în limitele rezonabilului“.
La Avioane Craiova sindicatul nu mai mişcă
Preşedintele Sindicatului Liber „Avioane Craiova“, Victor Peţa, spune că nu există un calendar al evenimentelor pe 2008, pe motiv că sindicaliştii nu se pot lupta de unii singuri. În calitate şi de preşedinte al Blocului Naţional Sindical (BNS) Dolj, Peţa susţine că eventualele acţiuni sindicale depind de ce face guvernul şi de ce zic patronatele: „Nu putem să avem o agendă sindicală nici la Avioane Craiova, nici la BNS, până nu vedem ce fac guvernul şi patronatele. Programaserăm o replică faţă de bugetul de stat adoptat şi faţă de salariul minim pe economie stabilit, dar s-a stopat acţiunea“. Peţa a mai spus că negocierile salariale de la fabrica de avioane nu au nici o legătură cu eventuale acţiuni de masă ale sindicatelor.
Industria textilă stă deoparte
Preşedinta Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR) Dolj, Marinela Didu, care este şi lider sindical la Modexim Craiova, spune că organizaţia pe care o reprezintă este tot în „stand-by“: „Sindicatele au lăsat-o mai moale la începutul acestui an, deoarece aşteptăm evoluţia negocierilor la nivel naţional. După ce guvernul a intervenit ca mediator între sindicate şi patronate pe tema salariului minim pe economie, s-a decis stoparea acţiunilor de protest programate în ianuarie 2008“. Cât despre acţiunile stricte ale fabricii de textile pe care o reprezintă, Marinela Didu a spus că depind tot de ceea ce se decide la centru, pe ramura industriei uşoare, mai exact negocierea contractului colectiv de muncă.