Decizia BNR de a majora rata dobânzii de politică monetară de la 7,5 la 8% pe an ar putea duce la o scădere, în timp, a tranzacţiilor imobiliare şi chiar la o stagnare a preţurilor din domeniul imobiliar.
La mai bine de o săptămână de la începerea noului an, piaţa imobiliară din Craiova este încă amorţită. „Piaţa imobiliară e ca la fiecare început de an – oferta e mică pentru că potenţialii clienţi aşteaptă să vadă ce se întâmplă“, a declarat Teodor Popescu, directorul agenţiei Dorcas Imobiliare.
Totuşi, 2008 a venit cu o noutate: comparativ cu anul trecut, cererea pentru locuinţe a craiovenilor este în scădere. „Nici cererea nu este foarte mare. Comparativ cu anul trecut, este mai mică. Motivul este legat de condiţiile meteorologice din ultima perioadă. Oamenii se deplasează foarte greu“, a adăugat Teodor Popescu.
„Preţurile au rămas cam aceleaşi“
Aceste aspecte au fost sesizate şi de alţi agenţi imobiliari din Craiova. „Nu prea e ofertă în piaţă. Preţurile au rămas cam aceleaşi ca şi la sfârşitul anului trecut. În ceea ce priveşte cererea, aceasta există, dar e puţin mai scăzută decât anul trecut“, a spus Bibina Dică, directoarea agenţiei imobiliare BirosImob.
Printre puţinii clienţi care solicită cumpărări de imobile în această perioadă, cei mai mulţi sunt persoane care muncesc în străinătate şi trebuie să se întoarcă la muncă. „Avem solicitări din partea clienţilor veniţi din străinătate care vor să facă investiţii“, a explicat Teodor Popescu, care a precizat că pentru închirieri, deocamdată, vorbim de o perioadă moartă.
Piaţa se dezmorţeşte după 15 ianuarie
Această perioadă de linişte în piaţă nu va mai continua însă prea mult. Din experienţa anilor trecuţi, dezmorţirea pieţei imobiliare se va produce, cel mai probabil, la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lui februarie. De fapt, unii specialişti din piaţă apreciază că piaţa s-ar putea revigora chiar mai devreme. „Clienţii nu prea au chef de tranzacţii imobiliare după sărbători. Din experienţă, piaţa îşi revine după 15 ianuarie“, a precizat Bibina Dică.
„Dacă dobânda creşte, vor scădea tranzacţiile“
Totuşi, revenirea pieţei imobiliare va începe cu un hop. BNR a anunţat săptămâna aceasta o majorare a dobânzii de referinţă, fapt care, potrivit bancherilor, va determina mai mult ca sigur o creştere a dobânzilor la credite. Analiştii imobiliari din Craiova spun că influenţa acestei decizii se va resimţi şi în piaţa imobiliară. „Anul trecut, tranzacţiile din piaţă au avut loc preponderent cu credite imobiliare pentru că au venit cu facilităţi. Dacă dobânda creşte, vor scădea numărul de tranzacţii cu credit imobiliar şi implicit numărul total de tranzacţii din piaţă“, a explicat Teodor Popescu.
Scade puterea de cumpărare, stagnează preţurile
Asta nu înseamnă însă că oltenii vor renunţa la creditele imobiliare atunci când îşi vor achiziţiona o locuinţă. „O persoană constrânsă să-şi ia o locuinţă va apela cu siguranţă la credite fără a lua în considerare creşterea dobânzii“, a spus Teodor Popescu. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti din domeniu. „Mai toate tranzacţiile se fac cu bani din bancă. De unde din altă parte ar putea să ia oamenii bani de apartamente cu împrumut pentru zeci de ani, nu ştiu“, a afirmat Bibina Dică.
Deşi contractarea unui credit va rămâne în continuare o soluţie, aceasta va fi parţială. „Dacă vor creşte dobânzile, se măreşte valoarea ratei lunare şi scade suma ce poate fi împrumutată de clienţi. Astfel, s-ar putea să se ajungă la o stagnare a preţurilor“, a declarat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare.