Persoanele care s-au prezentat la medicul de familie în cadrul programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, dar din diverse motive nu au ajuns la laboratorul medical pentru a-şi face analizele au în continuare această posibilitate, susţin reprezentanţiii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. „Există un termen de trei luni de la data naşterii în care te poţi prezenta la medicul de familie pentru consultaţie. Acest termen nu este valabil şi pentru analizele medicale. Talonul pentru analize, primit prin poştă odată cu talonul pentru consultaţie, se poate folosi oricând, o singură dată. El nu va mai fi valabil după încheierea programului de evaluare“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt al CAS Dolj.
Din cele 191.000 de taloane, distribuite anul trecut în cadrul Programului de Evaluare a Sănătăţii, au fost returnate la casa de asigurări de sănătate 12.300, pentru că destinatarii nu au fost găsiţi la domiciliu. Dintre acestea, 817 taloane au fost redistribuite.
Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, până în luna ianuarie s-au prezentat la medicul de famile 65% dintre doljeni. Dintre aceştia, 84% au folosit talonul pentru analize medicale.
Din populaţia evaluată, 161.000 au fost asiguraţi, iar 30.000, neasiguraţi.
În urma investigaţiilor medicale efectuate, s-a constatat că o mare parte a populaţiei prezintă risc de îmbolnăvire.
„Dintre cei evaluaţi, 30% riscă să se îmbolnăvească de diabet, 11,59% prezintă risc de apariţie a unor boli cardiovasculare, 3,2% de cancer de col uterin, iar 1,4% de cancer de sân“, a precizat dr. Ştefan Popescu, director executiv adjunct la ASP Dolj. Acesta a mai spus că toate persoanele cu risc de îmbolnăvire vor fi luate în supraveghere de medicul de familie şi vor fi cuprinse în programe de prevenire. Programul de Evaluare a Stării de Sănătate se va încheia pe 30 iunie 2008, cu posibilitatea de prelungire cu trei luni pentru persoanele care nu au putut să se prezinte la medic în timp util din motive întemeiate.