-3 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAtenţie la degerături!

Atenţie la degerături!

Cu degerăturile nu este de glumit. Ele afectează extremităţile (mâini, picioare, nas, urechi etc.) atunci când ne expunem mai mult timp la temperaturi foarte scăzute.

Degerăturile sunt leziuni produse prin frig (din cauza temperaturilor mai mici de 0 grade Celsius), care determină modificări ale ţesuturilor: plăgi roz-violacee uşor tumefiate (umflate) şi infiltrate. Pielea devine întinsă, lucioasă şi rece, iar la apăsare culoarea roşie-violacee dispare. Majoritatea celor afectaţi au prurit (mâncărimea pielii), care se transformă în durere, mai ales atunci când încălzirea se face brusc.

Potrivit medicilor, degerăturile apar la oamenii care nu se protejează de frig cu îmbrăcăminte adecvată sau la persoanele bolnave şi cele cu un regim de viaţă dezechilibrat. „Suferă de degerături mai frecvent persoanele care au o carenţă de vitamine A, B, D, PP şi de grăsimi. Bolnavii de TBC sau cei cu tulburări endocrine ori vasculare sunt, de asemenea, predispuşi“, a susţinut dr. Mariana Păsărescu, consilier superior în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.

Primul ajutor

Leziunile produse de frig sunt accentuate de deshidratare şi de oxigenarea insuficientă a ţesuturilor. Degerăturile sunt o urgenţă medicală. „Primele măsuri constau în încălzirea treptată a locului afectat (dacă încălzirea se face brusc, leziunea se poate agrava). Dacă nu au apărut leziuni, locul afectat se frecţionează uşor cu zăpadă. Se pune treptat apă rece, apoi apă caldă, puţin câte puţin, până când se va ajunge să se pună doar apă caldă. În tot acest timp, omul va face mişcări ale mâinilor şi picioarelor pentru a pune sângele în mişcare“, a mai spus dr. Mariana Păsărescu. La final se pot aplica diferite tratamente naturiste.

Alifiile pe bază de gălbenele sunt, de asemenea, eficiente la tratamentul degerăturilor şi pot fi obţinute cu uşurinţă din plafare şi farmacii. Comprese cu suc de ceapă aplicate pe zonele afectate grăbesc vindecarea, ajutând la refacerea ţesuturilor. Degerăturile obişnuite nu trebuie confundate cu cele grave, care sunt rezultatul expunerii îndelungate la frig intens. În cazul acesta, leziunile pot fi atât de grave încât să ducă la distrugerea ţesuturilor (necrozare).

Remediu cu propolis

Leziunile se ung de trei ori pe zi cu alifie de propolis, care poate fi obţinută acasă astfel: se iau 75 g de ceară de albine, se topesc pe baie de abur, după care se adaugă două linguri de ulei de măsline, o lingură de camfor şi 2 ml de tinctură de propolis. Se amestecă foarte bine, se filtrează şi se lasă să se răcească. Se păstrează la frigider (5-10 grade Celsius), în cutii de plastic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS