7.3 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria Craiova a pierdut 100 de miliarde

Primăria Craiova a pierdut 100 de miliarde

Taxele din tranzacţiile imobiliare care ajungeau până acum la primării sunt înghiţite de bugetul de stat. Primăria Craiova rămâne cu un gol imens în bugetul pe 2008, iar cele ale comunelor doljene sunt vitregite de fonduri care li se cuvin.

 

Guvernul caută cu disperare bani pe care să-i atragă la bugetul de stat, cel mai probabil pentru achitarea pensiilor. O găselniţă recentă, pentru care s-a adoptat rapid un act normativ, este aceea de a colecta la bugetul de stat toţi banii proveniţi din taxa pentru tranzacţiile imobiliare între persoane fizice. 50% din aceste fonduri mergeau către bugetele locale, 40% ajungeau la bugetul de stat, iar restul, la Cadastru. Acum, primăriile, mai ales cele din marile oraşe, sunt puse în situaţia de a-şi găsi alte surse de venituri, din cauză că rămân cu un gol imens în bugetele locale. Primăria Craiova trebuie să se dispenseze de peste 100 de miliarde de lei vechi, bani care ar fi provenit din taxele notariale percepute persoanelor fizice la tranzacţiile imobiliare, după cum a declarat directorul Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ioan Văcariu. Anul trecut, municipalitatea a încasat 68 de miliarde de lei din tranzacţiile imobiliare, dar în fiecare an taxele respective cresc în proporţie de 30%.

„Au luat banii dintr-un condei!“

Faptul că guvernul ia rapid de la Primăria Craiova fondurile provenite din taxele notariale aferente anului în curs face ca municipalitatea să nu aibă surse pentru a acoperi golul creat. „Au luat banii dintr-un condei! Noi nu avem cum să acoperim golul creat, decât dacă se impulsionează activitatea economică a Craiovei sau dacă îşi plăteşte Electroputere datoriile la impozite şi taxe (patru milioane de euro – n.r.)“, a menţionat Văcariu.

Şi bugetele primăriilor comunale au de suferit. „După ce că eram săraci, ne-au mai luat şi bruma asta de bani din taxele notariale. Se mai vând şi la noi terenuri, case. Normal ar fi ca toţi aceşti bani să rămână la bugetele locale“, a declarat primarul comunei Catane, Gheorghe Spăimuş. Acesta a adăugat că există şi alte taxe şi impozite care se colectează de către finanţele publice, dar care s-ar cuveni bugetului local al comunei. Primarul din Terpeziţa, Constantin Popa, afirmă că se pierd bani frumoşi din bugetul comunei dacă taxa din tranzacţiile imobiliare se colectează la bugetul de stat: „Nu sunt sume extraordinar de mari, dar pentru bugetul unei comune contează orice taxă şi impozit“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII