De la 1 ianuarie 2008, bătrânii şi bolnavii cronic din Drobeta Turnu Severin beneficiază de servicii medicale gratuite şi la domiciliu.
MEHEDINŢI. Vârstnicii nu trebuie să facă mai nimic pentru a intra în noul program de îngrijire. Le sunt necesare doar o cerere de mână şi carnetul de asigurat prin care să se arate că sunt înscrişi la CAS Mehedinţi.
Serviciile medicale în care vor fi prinşi aproape 5.000 de pacienţi sunt gratuite şi puse la dispoziţia bolnavilor prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mehedinţi. O echipă de medici condusă de fosta purtătoare de cuvânt a Serviciului de Ambulanţă din Drobeta Turnu Severin, Roxana Balaci, este la dispoziţia bolnavilor 24 din 24 de ore. „Serviciul este nou în oraşul nostru şi este subvenţionat de Ministerul Sănătăţii. Bolnavii nu plătesc nimic şi nu mai trebuie să le fie frică de şpagă sau de alte atenţii acordate cadrelor medicale. Noi mergem la fiecare bolnav la domiciliu şi îi acordăm tratament de câte ori are nevoie pe zi“, a declarat medicul Roxana Balaci.
Aparţinătorii bolnavilor pot solicita sprijinul echipei chiar şi la externarea pacienţilor din spitalele unde au fost internaţi. Medicii noului serviciu de îngrijiri medicale se deplasează în unitatea sanitară respectivă, îi iau pe aceştia şi îi transportă la domiciliu, unde, până la însănătoşire, vor fi vizitaţi de un cadru medical. „În programul demarat la 1 ianuarie sunt prinse peste 25 de servicii medicale pe care noi le asigurăm gratuit: administrarea medicamentelor intramuscular, intravenos, alimentarea artificială pe sonda gastrică şi educarea asiguratului, clisma cu scop evacuator, manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor pulmonare şi alte servicii care vin în ajutorul bolnavului. Pacienţii trebuie doar să ne sune la numărul de telefon 0352.414.806 sau 0751.132.441“, a mai spus medicul Roxana Balaci.
Dacă bolnavii au reţete gratuite şi nu se pot deplasa la farmacie să-şi ridice medicaţia, vor face acest lucru cadrele medicale ale noului serviciu, în baza actelor eliberate de medicii de familie.
Datorită acestui serviciu, Spitalul de Urgenţă din Severin eliberează mai repede saloanele, bolnavii continuându-şi tratamentul acasă. „Cu ajutorul noului serviciu, eliberăm mai repede paturile din saloanele spitalului şi astfel alţi pacienţi cu nevoie urgentă de tratament pot fi internaţi în locul celor externaţi“, a declarat medicul Dan Eghăr.
De noul serviciu înfiinţat de medicii din Severin cu ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi pot beneficia contra cost chiar şi cei care nu sunt asiguraţi şi au nevoie de ajutor şi tratament.