2.9 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTu ştii când este obosit copilul tău?

Tu ştii când este obosit copilul tău?

Copilul tău este agitat, îşi schimbă permanent poziţia în bancă sau locul în clasă, se concentrează foarte greu şi asimilează mai încet cunoştinţele? Este posibil să fie .

 

Semnul cel mai caracteristic al stării de oboseală este reducerea capacităţii de lucru. Cantitativ, dar, mai ales, calitativ, activitatea elevilor este modificată, randamentul muncii şcolare nemaifiind satisfăcător.

Odată cu instalarea oboselii, scade capacitatea de rezolvare a sarcinilor care se bazează pe procesele de diferenţiere fină şi de sinteză, de gândire analitică, susţin medicii specialişti. „Operaţiile de calcul şi de diferenţiere gramaticală a unor cuvinte par a fi cel mai intens afectate. Copilul face cu greu trecerea unui material recepţionat din primul în al doilea sistem de semnalizare. Descrierea unor obiecte concrete, a unor imagini, a unor figuri se face cu mare dificultate atunci când copilul este obosit. Capacitatea de fixare a materialului este redusă; atenţia este mai puţin persistentă, copilul se concentrează cu greu asupra materialului predat“, susţine dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.

Indisciplina poate fi un semn de oboseală

Copiii obosiţi devin neascultători şi indisciplinaţi. Sunt permanent agitaţi şi îşi găsesc cu greu un loc stabil în clasă. Când oboseala este mai intensă, reacţiile şcolarilor la observaţiile şi sancţiunile părinţilor şi profesorilor sunt adesea mai intense, uneori chiar paradoxale, aparent de neînţeles! Astfel că la sancţiuni severe, drastice, copiii obosiţi pot răspunde cu indiferenţă sau, din contră, la intervenţii şi observaţii mult mai blânde pot să reacţioneze exploziv, uneori violent şi disproporţionat, de neînţeles pentru cei care nu cunosc semnele oboselii prin suprasolicitare.

Consecinţe

Este firesc ca un efort mai intens în perioada tezelor sau a examenelor să-i obosească pe elevi şi să determine apariţia unei senzaţii de oboseală, care se face simţită la sfârşitul activităţii de clasă sau după pregătirea lecţiilor pentru ziua următoare. Totuşi, dacă oboseala devine persistentă, poate avea repercusiuni asupra stării de sănătate.

„Să dăm atenţie mai ales acelor acuze de oboseală care apar dimineaţa, după somn, şi care durează zile ori săptămâni la rând. Semnele de oboseală sunt legate în primul rând de funcţiile sistemului nervos, dar şi de funcţiile celorlalte organe şi sisteme, ca urmare a oboselii sistemului nervos în principal. Şcolarii obosiţi au pulsul mai rapid, unora le scade presiunea sângelui arterial, în timp ce în cazul altora poate să crească peste valorile normale; stările durabile de oboseală pot fi acompaniate de tulburări endocrine: hipertiroidii uşoare, tulburări ale ciclului menstrual la fete, slăbirea funcţiei suprarenale“, a mai spus dr. Mariana Păsărescu.

Atâta vreme cât stările de oboseală dispar după ce copilul se odihneşte, părintele poate să stea liniştit. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci trebuie verificat dacă nu cumva copilul este bolnav, subalimentat, stresat sau epuizat nervos, dacă temperatura în camera de studiu este prea mare sau prea mică sau lumina prea slabă.

Ştiaţi că…

Celulele nervoase se opresc spontan din lucru, intrând într-o stare denumită de Pavlov „inhibiţie de protecţie“, atunci când sunt solicitate la un efort care depăşeşte capacitatea lor de rezistenţă? Inhibiţia de protecţie protejează celula de asaltul excitanţilor din toate părţile şi îi dă posibilitatea să-şi refacă rezervele energetice pierdute în timpul lucrului. Celulele nervoase şi musculare au nevoie, de asemenea, de glucoză, pentru o bună funcţionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS