Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a ales cu o plângere penală, din cauza unei scrisori trimise la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului de Dan Ilie Morega, preşedintele PNL Gorj.
GORJ. O scrisoare trimisă de preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), se află la baza unei plângeri penale împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu. Aceasta a fost depusă recent împreună cu plângerea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de Adrian Gorun, ex-secretar general al MECT. Fostul angajat al Ministerului Educaţiei, înlocuit din funcţie acum două săptămâni de primul-ministrul Călin Popescu Tăriceanu şi trimis la Comisia Naţională de Prognoză, le solicită procurorilor să înceapă o anchetă împotriva premierului. Motivul principal este reprezentat de punerea în practică a unei scrisori semnate de preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, şi redactate pe 26.06.2007. Principalele acuzaţii la adresa premierului Călin Popescu Tăriceanu sunt de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
O scrisoare regăsită…
Scrisoarea, care a ajuns acum în mâinile procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost trimisă spre ştiinţă, în iunie 2007, ministrului Cristian Adomniţei, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, şi a fost adresată preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu. În scrisoarea respectivă, ce poartă sigla PNL Gorj, adresa şi are şi numărul de înregistrare – 495, Dan Ilie Morega îi solicită premierului să îl forţeze pe Adrian Gorun să îşi dea demisia din postul de rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, pentru ca ulterior să îl înlocuiască şi din funcţia de secretar general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, lucru ce s-a şi întâmplat recent: „Biroul Politic Teritorial al PNL Gorj a votat cu unanimitate înlocuirea lui Adrian Gorun conform celor stabilite cu ocazia întâlnirii, în două faze, astfel: a) invocarea incompatibilităţii şi a conflictului de interese pentru funcţia de rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ şi obligarea acestuia să îşi dea demisia; b) trecerea acestuia din funcţia de secretar general al MECT într-o altă funcţie de înalt funcţionar public în afara MECT şi a judeţului Gorj sau demiterea“, se menţionează în scrisoarea care a ajuns la Ministerul Educaţiei în iunie 2007 şi care poartă semnăturile lui Dan Ilie Morega, a patru dintre vicepreşedinţii PNL Gorj, precum şi a secretarului executiv al PNL Gorj, avocatul Mircea Hotoboc.
A păţit-o şi Păcuraru
În urma plângerii depuse, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a luat legătura cu diferiţi reprezentanţi al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, între care şi Adrian Gorun, pentru a solicita lămuriri în legătură cu sesizarea împotriva primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu. Momentan, Adrian Gorun a declarat că nu se va prezenta la Comisia Naţională de Prognoză, în prezent nemaifiind nici rector al UCB, ci preşedinte al Consiliului Academic, Economic şi Administrativ.
Cu toate că există o plângere împotriva sa, primul-ministru nu poate fi cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decât cu avizul preşedintelui Traian Băsescu.
Este de precizat că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început recent urmărirea penală împotriva ministrului Paul Păcuraru, anchetatorii având suspiciuni legate de modul în care firma lui Mihnea Păcuraru, fiul ministrului, a obţinut contracte cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexul Energetic Turceni. Dosarul conţine mai multe înregistrări de convorbiri telefonice între Paul Păcuraru şi Dan Ilie Morega, pe tema afacerilor familiei Păcuraru în Gorj.