6.7 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCris-Tim, Campofrio şi Caroli, amendate

Cris-Tim, Campofrio şi Caroli, amendate

Românul are o vorbă: un rău nu vine niciodată singur. După ce am aflat că am consumat cârnaţi preparaţi din carnea alterată importată din Germania, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ne informează că marii producători de mezeluri nu respectă procesele tehnologice.

Minisalamul săsesc şi parizerul de la Cris-Tim, parizerul de la Caroli şi salamul Campofrio nu conţin minimul de proteine specificate de norme, iar procentul de amidon sau de umiditate este mult mai mare decât cel prevăzut de lege. Toate acestea au fost descoperite în urma controalelor efectuate la sfârşitul anului trecut la peste 850 de operatori economici, unde au fost verificate aproape 75 de tone de preparate din carne. Rezultatul este înspăimântător, cu atât mai mult cu cât acestea sunt alimente căutate şi preferate în România: 40.000 kg nu se încadrau în prevederile legale.

În urma controalelor s-au aplicat 520 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.486.550 de lei, şi s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a aproximativ 36.500 kg de produse până la remedierea neconformităţilor constatate. Alte 2.320 kg de produse alimentare improprii consumului uman (expirate de peste 15 zile sau mucegăite) au fost retrase definitiv de pe piaţă, fiind prelevate în vederea expertizării 87 de eşantioane de mezeluri. Rezultatele de laborator au evidenţiat că 59% dintre cele de salam de vară, 67% – de salam Victoria, 58% – de parizer, 42% – de cârnaţi cabanos, 9% – de crenvurşti şi 38% din alte sortimente erau neconforme.

 

Salam de Sibiu cu „proteină de lapte şi lapte praf“

 

Deşi normele referitoare la comercializarea produselor din carne încadrează salamul de vară şi cârnaţii cabanos în categoria preparatelor din carne „fierte şi dublu afumate“, controlul a depistat existenţa de preparate din carne care se comercializau sub aceste denumiri, deşi erau numai produse „fierte şi afumate“. Mărcile descoperite cu astfel de probleme sunt salamul de vară şi cabanosul Animar, cabanosul Elit, cârnaţii cabanos Filip şi salamul de vară Davar.

În conţinutul salamurilor de vară şi al cârnaţilor ţărăneşti s-a depistat prezenţa amidonului, fapt nepermis de norma amintită, iar salamul bănăţean Unicarm conţinea „fibre vegetale“, de asemenea, neexistente în lista ingredientelor admise. Nici vestitul salam de Sibiu n-a scăpat, laboratorul confirmând că acesta conţine „proteină de lapte şi lapte praf“, care încalcă prevederile menţionate.

În ceea ce priveşte preparatele din carne dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, prin neîncadrarea în valorile parametrilor umiditate, grăsime sau proteine totale faţă de cele impuse, acestea sunt salamurile de vară Ana, Maestro, Marcel, Maribo, Ghitta şi Saltempo şi parizerul de porc marca Primo.

„Produsul «Salam de vară tradiţional Campofrio» prezenta conţinutul de proteine de numai 13,62%, faţă de minimum 15% impus, iar produsul «Mini Parizer Cris-Tim» prezenta conţinutul de proteine de numai 9,7%, faţă de minimum 11%“, notează ANPC, precizând că produsul „Minisalam Săsesc cu piper verde Cris-Tim conţinea 34,7% grăsime, faţă de maximum 32% impus.

În ceea ce priveşte conţinutul de amidon depăşit, acesta a fost descoperit la caltaboşul alb (8,52%, faţă de valoarea maximă admisă – 4%), la parizerul Caroli (4,85%) şi la şunca de pui Forte (5,35%).

 

Produse lipicioase şi mucegăite

 

Mult mai grav este că în 71% dintre judeţe şi în Capitală au fost depistate mezeluri cu „membrană lipicioasă, mâzguită şi cu miros neplăcut, nespecific“, situaţie constatată în cazul produselor: salam de porc şi salam de vară, salam Italian, salam Turist, salam Bucureşti şi parizer pui, cârnaţi Muntenia, şuncă presată şi pastramă de pui.

În Bucureşti s-au găsit şi cârnaţi polonezi, salam de vară şi coaste afumate „ce prezentau colonii de mucegai dezvoltate pe suprafeţele produselor“.

În majoritatea acestor cazuri, produsele erau comercializate la alte temperaturi decât cele impuse de producător, lipsind graficele de monitorizare a temperaturii din utilajele frigorifice. În alte cazuri, inspectorii au descoperit că lipsesc certificatele de sănătate publică veterinară şi declaraţia de conformitate eliberată de producător pe proprie răspundere, conform prevederilor în vigoare.

 

Germanii confirmă exportul de carne stricată în România

 

Autorităţile din Oldenburg, citate de ziarul german Frankfurter Rundschau, au anunţat săptămâna trecută că analizele de laborator au confirmat exportul de carne stricată din Germania în România. După efectuarea testelor microbiologice, Procuratura din Oldenburg a confirmat că „una dintre cele douăsprezece probe era într-o stare avansată de alterare, nefiind indicată consumului uman“. Mostra de carne care a fost identificată ca fiind alterată provenea de la un cap de porc.

Celelalte unsprezece probe au fost analizate, dar nu a fost decoperită nici o neregulă, se mai arată în comunicatul Procuraturii din Oldenburg, citat de Frankfurter Rundschau. Autorităţile au declarat că ancheta continuă şi că se vor preleva şi alte mostre de carne din abatorul din Lohne.

Scandalul practicilor dubioase din industria alimentară germană a intrat din nou în atenţia presei, în urmă cu două săptămâni, după ce mai mulţi români au denunţat un abator din oraşul german Lohne unde s-ar fi prelucrat 160 de tone de carne alterată, existând suspiciuni că produsele ar fi fost livrate în România, Rusia şi Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII