Peste 90 de procente din cifra de afaceri a hotelurilor de trei şi patru stele din Craiova sunt destinate turismului de business. Simpozioane, traininguri, conferinţe naţionale şi internaţionale sunt organizate în Bănie şi găzduite de marii „jucători“ de pe piaţa hotelieră.
Întreprinzătorii craioveni din domeniul hotelier au anticipat dezvoltarea turismului de afaceri. Majoritatea hotelurilor deţin săli de conferinţe, spaţii special amenajate pentru training, dar şi restaurante, pentru ca serviciile să fie complete. De asemenea, companiile craiovene care sunt nevoite să-şi instruiască periodic personalul şi nu au spaţii adecvate apelează la un hotel care le pune la dispoziţie, contra cost, tot ce trebuie. Grupuri mari de oameni de afaceri care vin în Craiova cu diverse treburi primesc reduceri la fel cum se procedează în zonele turistice. Afacerea este profitabilă pentru ambele părţi. Aşezarea geografică a Craiovei a condus, treptat, la o explozie a turismului de afaceri şi la un mediu concurenţial între hotelurile cu multe stele şi pensiuni. „Cred că peste 90% din turismul din marile oraşe este de afaceri. La fel este şi la noi. Cea mai mare parte a activităţii hotelului meu este destinată turismului de afaceri“, a afirmat managerul hotelului Europeca, Nicolae Peca.
„În prezent, noi mergem doar pe turism de afaceri. În 2007, cifra noastră de afaceri a crescut cu 10% faţă de 2006, exclusiv datorită turismului de afaceri. Cu toate acestea, Craiova încă nu este un oraş care să atragă masiv oamenii de afaceri. Creşterea la acest gen de turism nu este spectaculoasă, dar aceasta există“, a spus şi Adrian Diaconu, managerul hotelului Emma.
Pensiunile, la concurenţă cu hotelurile
Turismul de afaceri prinde foarte bine şi la pensiunile din zona Craiovei. „Pensiunile din jurul oraşului îşi structurează preţurile pentru turismul de afaceri, în special. Ofertele de preţuri la pensiuni sunt mai ieftine decât cele de la hotelurile din oraş. O firmă din Bucureşti care îşi trimite un reprezentant la Craiova pentru mai mult timp preferă să-l cazeze la o pensiune, unde preţurile sunt aproape jumătate faţă de cele de la hoteluri“, menţionează preşedintele CLIMM Craiova, Valentin Cristea. Unele hoteluri şi pensiuni au încheiat contracte cu firme din Bucureşti sau din alte oraşe, care au puncte de lucru în Craiova, astfel că ori de câte ori o delegaţie de afaceri are treburi prin Bănie va fi cazată la unitatea cu care are o relaţie contractuală.
Cazuri extreme
Au existat situaţii când hotelurile din Craiova s-au dovedit neîncăpătoare, iar oaspeţii au fost cazaţi în Slatina. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei ani, la un congres internaţional pe teme de medicină, la care au participat mii de medici, profesori universitari, lectori şi traineri din ţară şi străinătate.