-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri53.000 de conturi blocate în Dolj

53.000 de conturi blocate în Dolj

Când unei firme îi sunt blocate conturile, întreaga activitate îi este afectată pentru că nu mai poate face nici o plată prin virament.

 

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj sperie agenţii economici cu o măsură de executare silită care dă roade: blocarea conturilor bancare ale debitorilor. Procedurile fiscale permit acum organelor statului să blocheze toate conturile pe care le are un datornic la mai multe bănci. O astfel de măsură paralizează activitatea firmei respective din cauză că aceasta nu mai poate face nici o plată prin viramente bancare. Nu pot fi plătiţi nici furnizorii, nici ratele la creditele bancare, nici cele la liniile de credit, nici salariile. Firma ale cărei conturi sunt executate de Finanţe poate doar să efectueze plăţi cash, dar această metodă nu ajută agentul economic să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale. Vestea că o companie este rău-platnică se răspândeşte rapid în mediul de afaceri. Dacă un partener de afaceri află despre firma „X“ că i-au fost blocate conturile pentru neplata la timp a datoriilor, atunci respectiva societate trece pe lista neagră. Partenerul va fi reticent la semnarea unui nou contract de colaborare.

Activitate blocată

Există societăţi care fac plăţi la interval de câteva zile cu sume mari şi care îşi achită datoriile către bugetul consolidat al statului la timp. În schimb, câteva mii de firme din Dolj întârzie plata dărilor către stat. Acestea au ignorat somaţiile trimise de Finanţele doljene şi s-au ales cu toate conturile blocate. „În anul 2007, am intensificat măsurile de executare silită, în special prin indisponibilitatea conturilor bancare. Au fost blocate 53.524 de conturi în cazul mai multor agenţi economici şi prin această măsură s-au încasat 97,2 milioane de lei, reprezentând o creştere de 579% faţă de 2006“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Acesta susţine că Fiscul transmite mai întâi somaţie agenţilor economici cu debite către bugetul consolidat al statului, iar „dacă în 15 zile de la trimiterea somaţiei, firma nu-şi plăteşte debitele, atunci îi blocăm toate conturile de la toate băncile şi este nevoită să achite. De departe, pe anul 2007, metoda blocării conturilor a avut cea mai mare eficienţă“.

Reprezentanţii DGFP Dolj susţin că arieratele bugetare aflate în sold la Dolj pe 2007 s-au diminuat cu 14,39%, în principal datorită executării silite prin blocarea conturilor firmelor cu datorii. Plăţile ce pot fi efectuate din casieria unei societăţi sunt foarte mici, comparativ cu milioanele de lei ce trebuie achitate către furnizori sau către terţi prin conturile bancare.

Firmele cu datorii, suspecte

Companiile care se respectă ţin neapărat ca, înainte de a încheia un contract cu un partener de afaceri, să-i verifice bonitatea: dacă este înregistrat la Registrul Comerţului, dacă figurează cu datorii pe site-ul Ministerului Finanţelor etc. Dacă o firmă are conturile bancare blocate, eventualii parteneri vor fi reticenţi în a colabora cu un rău-platnic. În statele mai dezvoltate ale UE există liste întregi publicate pe internet chiar cu firme care întârzie plata furnizorilor. Asemenea companii sunt evitate de partenerii de afaceri. „În Italia, dacă figurezi pe o astfel de listă de rău-platnici, nimeni nu va mai face afaceri cu tine. În curând sper să fie aşa şi la noi. Cei care nu plătesc la timp să fie excluşi din mediul de afaceri“, spunea recent un om de afaceri din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS