6.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Doctorul de suflete

Cititorii Gazetei de Sud o cunosc din articolele pe care le scrie, aproape în fiecare marţi, despre cuplu şi familie. Pentru pacienţi, ea este omul care îi întâmpină întotdeauna cu zâmbetul pe buze, într-o atmosferă intimă, şi le ascultă problemele. Pentru tinerii psihologi este cea care îi îndrumă în psihoterapie şi le dezvăluie tainele hipnozei. Psihoterapeutul Gina Chiriac este şi mamă, şi femeie de carieră.

 

În cabinetul de psihoterapie, înconjuraţi de mici suveniruri, scaune şi fotolii comode, lumânări şi beţişoare parfumate ce îţi amintesc de atmosfera de acasă, pe o muzică uşoară, „Love themes“, ce te îndeamnă la poveşti, la depănat amintiri, psihoterapeutul Gina Chiriac îşi spune povestea vieţii şi a carierei ei. Fără să utilizeze cuvinte mari, laude şi titluri, fără să se ascundă în spatele unui halat alb, care s-o legitimeze în meseria pe care şi-a ales-o, Gina Chiriac a povestit cum a descoperit psihoterapia, hipnoza, cum s-a cunoscut de sine şi i-a învăţat şi pe alţii să se descopere. „Asta mi-a plăcut să fac dintotdeauna. Colegele şi prietenele veneau la mine pentru a-mi povesti ce au păţit şi eu aveam întotdeauna ce să le spun. Pe atunci nu ştiam că asta poate fi o meserie, aşa că în liceu îmi doream din tot sufletul să devin scriitoare. Familia mea lucra însă în comerţ şi mi-a spus că din scris voi muri de foame şi că voi ajunge să mănânc cuvinte“, a spus Gina Chiriac.

De la economie la psihoterapie

A lăsat scrisul şi consilierea prietenilor şi s-a apucat de lucruri practice: economie, comerţ, afaceri. „Am făcut liceul economic, am urmat o facultate cu profil economic. Bineînţeles că nu mi-a plăcut, dar am privit-o ca pe un joc. M-am apucat de afaceri şi cu toate că ajunsesem să câştig destul de mulţi bani, acest lucru nu mă mulţumea. Simţeam că trebuia să fac altceva“, a povestit Gina. Atunci s-a hotărât să urmeze Facultatea de Psihologie la Bucureşti. A făcut naveta în Capitală, s-a ocupat şi de afaceri, şi de fetiţa ei.

„Nu mi-a plăcut psihologia, a fost groaznică facultatea. Făceam naveta la Bucureşti şi mă trezeam cu noaptea în cap ca să am timp să mă întorc până seara. Dădeam examene şi când ajungeam în Craiova trebuia să fiu ca nouă, deoarece la firmă mă aşteptau o groază de probleme, iar acasă era familia mea, care avea nevoie de mine. Mă gândeam în timp ce făceam sutele de kilometri între Bucureşti şi Craiova că, dacă am să reuşesc să ajut un singur om, atunci mi-am găsit menirea şi tot acest efort a meritat“, a recunoscut Gina.

„Aşa am simţit eu că trebuie să trăiesc“

Dacă Facultatea de Psihologie a dezamăgit-o, întâlnirea cu un profesor de psihoterapie i-a schimbat viaţa şi a făcut-o să lase în urmă tot ceea ce realizase până atunci. A învăţat psihoterapie, s-a specializat în hipnoză şi a plecat să studieze în străinătate. „Atunci m-am regăsit. Am început o formare în paralel, la Bucureşti şi Strasbourg, în terapie corporală. În Franţa am avut ocazia să lucrez cu absolvenţi de la Harvard sau Sorbona şi chiar cu un discipol al lui Freud“, şi-a amintit Gina Chiriac. Au urmat numeroase cursuri, conferinţe, congrese în ţară şi în străinătate, dar şi şedinţe de terapie la cabinet. A încercat să îşi împartă timpul între carieră şi familie, dar de cele mai multe ori cariera a câştigat. „Fiica mea a stat foarte mult timp singură. La un moment dat, a ajuns să îmi spună să nu îmi mai desfac bagajele, că iar o să plec. A meritat însă tot acest efort. A fost alegerea mea, aşa am simţit eu că trebuie să trăiesc şi acum este şi ea mândră de mine. Dă bine în gaşca de prieteni să aibă o mamă psihoterapeut“, a mărturisit Gina.

„Trebuie să îi ajuţi fără să intervii în destinul lor“

Atunci când nu este plecată la cursurile de formare prin ţară, pacienţii o pot găsi la cabinetul de la Clinica „Grigorie Decapolitul“ din Craiova, situată în incinta Liceului de Chimie, unde stă câte opt-zece ore pe zi. „Am câte opt, nouă pacienţi pe zi, iar o şedinţă durează o oră. Fac şi terapie de cuplu, de grup şi mă bucur enorm când pot să îi ajut. La mine vin oamenii care se află în momente de răscruce ale vieţii, când ies dintr-o relaţie, când au avut un deces în familie sau sunt în pragul sinuciderii. Trebuie să îi ajuţi fără să intervii în destinul lor, fără să le dai sfaturi, pentru că în momentul în care dai un sfat creezi o dependenţă, îi transformi în incapabili, le furi dreptul de a decide. Eu le arăt alte posibilităţi, alte căi, şi îi însoţesc pe drumul pe care ei aleg să meargă“, a mărturisit Gina. Şi, cu toate acestea, ea nu oboseşte niciodată, este mereu veselă şi plină de viaţă. „Am învăţat tehnici de relaxare, prin care îmi reîncarc bateriile. De un an am învăţat şi să mă respect, să mă pun pe mine pe primul plan, să organizez totul în aşa fel încît să am timp pentru mine. Să am timp de vacanţe la mare sau la munte, de spectacole, de ieşiri în oraş. Eu nu simt niciodată oboseala deoarece mă simt bine când îmi fac meseria. Aşa am avut şansa să ajung la mine, la sufletul meu, să mă înţeleg mai bine“, a menţionat Gina Chiriac.

„Încă visez să construiesc case“

Şi printre atâtea ocupaţii, îşi face timp să îşi împlinească şi alt vis din adolescenţă, acela de a scrie. „Vreau să termin de scris o carte. Trebuie să realizez şi acest lucru. Înainte de asta voi lansa în curând cinci CD-uri cu sfaturi pe muzică. Unul este pentru femei, altul, pentru bărbaţi, pentru copii, de relaxare şi unul terapeutic. Le-am făcut pentru plăcerea mea, dar sper să le fie de folos oamenilor. Sunt deci un om fericit pentru alegerea pe care am făcut-o şi mă consider unul dintre privilegiaţi, un om care şi-a găsit menirea“, a precizat Gina. Şi mai are în plan să dea mai departe tainele meseriei ei. Vrea să formeze psihoterapeuţi atât în Craiova, cât şi în ţară, unde ţine numeroase cursuri. De pe lista de vise ar mai fi însă de bifat ceva. „Dacă nu aş fi fost psihoterapeut, aş fi fost sigur arhitect sau designer de interior. Încă visez să construiesc case, dar mă resemnez că acum construiesc în sufletele oamenilor case cât mai primitoare“, a spus Gina Chriac

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS