Parlamentul European discută astăzi în sesiune plenară rapoartele privind progresul fiecărei țări candidate în pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană. Tot astăzi, un raport general privind mersul lărgirii spre Est va fi discutat în plenul Parlamentului European, care se va reuni la Strasbourg. Rapoartele de țară, așa cum au fost votate în Comisia de afaceri externe a Parlamentului European, în luna iulie, arată că toate țările au făcut progrese semnificative pentru a îndeplini criteriile politice și economice de aderare, iar adoptarea și aplicarea legislației comunitare (acquis-ul) avansează. România este singura țară care nu îndeplinește criteriul economic pentru aderare, Bulgaria nu-l îndeplinește încă dar se îndreaptă în direcția cea bună, iar celelalte țări candidate îndeplinesc sau sînt pe punctul de a îndeplini criteriul economic necesar aderării la UE. Prezentăm cele mai importante puncte ale rapoartelor de țară.
România. Raportul sprijină planul de acțiune al guvernului român pentru reforma sistemului de sănătate și de dezvoltare a copilului și indică faptul că aplicarea acestor reforme va grăbi data de aderare a României la UE. Raportul constată îmbunătățirile în situația macroeconomică în România dar insistă asupra faptului că reforme economice majore sînt încă necesare. Raportul arată că aplicarea strategiei de dezvoltare economică a României pe termen mediu 2000-2004 este importantă pentru ca România să poată îndepli criteriul economic pentru aderare. Raportul exprimă însă îngrijorarea față de situația mediului înconjurător în România și față de slaba infrastructură în acest domeniu.
Bulgaria. Bulgaria avansează în direcția cea bună în pregătirea pentru aderare. Totuși, guvernul bulgar trebuie să mențină eforturile pentru a limita corupția și pentru a întări cadrul legislativ. Minoritățile romă și turcă trebuie să fie deplin integrate în societate și orice discriminare împotriva homosexualilor trebuie să fie eliminată. Raportul Parlamentului European laudă performanțele macroeconomice ale Bulgariei, dar arată că nivelul de trai trebuie îmbunătățit, iar somajul redus pentru a evita probleme sociale în Bulgaria. Raportul cere guvernului să ia măsuri urgente pentru a dezvolta o economie de piață competitivă și exprimă unele îngrijorări pentru situația mediului înconjurător. Raportul cere măsuri pentru a închide Centrala nucleară de la Kozlodui.
Cipru. Raportul Parlamentului arată că Cipru respectă deplin criteriile politice și economice pentru aderarea la Uniunea Europeană și a făcut progrese semnificative pentru a adopta legislația comunitară. Raportul conchide că Ciprul se poate aștepta să adere la Uniune foarte curînd. Raportul menționează însă problemele legate de împărțirea insulei, și cere ca o soluție politică să fie găsită cît mai repede.
Cehia. Raportul despre Cehia arată că această țară poate fi considerate ca o economie de piață funcțională Cehia va putea face față presiunilor competitive din Uniune pe termen mediu, dacă va continua reformele structurale. Guvernul ceh este invitat să reformeze sistemul medical și de pensii din cauza posibilelor probleme de deficit bugetar. Raportul Parlamentului subliniază că Republica Cehă a făcut pași pozitivi pentru a îmbunătăți situația minorității rome în ultimul an.
Estonia. Raportul consideră că Estonia este o economie de piață funcțională și ca va fi capabilă să facă față concurenței în piața unică a Uniunii pe termen scurt, cu condiția să continue reformele structurale în același ritm. Raportul arată ca sondajele de opinie în Estonia indică o scădere a sprijinului pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Ungaria. Concluzia raportului este că Ungaria este o economie de piața funcțională și că poate face față concurenței în piața unică în curînd, dar guvernul ungar este solicitat să rezolve problema inflației și a diferențelor economice între diverse regiuni în Ungaria. Raportul notează adoptarea legii statului maghiarilor care trăiesc în afara Ungariei și recunoaște îngrijorarea guvernelor țărilor vecine afectate de această lege. Raportul cere Comisiei Europene să verifice compatibilitatea acestei legi cu legislația comunitară și cu spiritul de bună vecinătate și cooperare. Raportul arată că discriminarea împotriva minorității rome continuă, dar guvernul a făcut cîțiva pași importanți pentru a remedia situația. Raportul cere guvernului ungar să acționeze pentru a elimina traficul cu femei și copii și pentru a elimina discriminarea, prin lege, impotriva homosexualilor.
Letonia. Raportul despre Letonia arată că inflația este slabă, creșterea economică este printre cele mai înalte între țările candidate, deficitul bugetar a fost adus sub control și șomajul este încetul cu încetul redus, față de nivelurile precedente. Raportul mai scoate în evidență faptul că Letonia a ajuns din urmă țările din fostul prim val, deschizînd 26 de capitole de negociere, dintre care 13 au fost deja închise.
Lituania. Raportul arată că Lituania este o economie de piață funcțională și că va fi capabilă să facă față concurenței în piața unică pe termen mediu dacă reformele continuă în același ritm. Raportul mai indică stadiul avansat al negocierilor de aderare și susține că dezvoltarea economică a Lituaniei este încurajatoare, dar rata înaltă a șomajului este o problemă. În special agricultura și sectorul energetic sînt domeniile în care restructurarea va fi problematică. Raportul laudă ambiția guvernului lituanian, care a reușit să ajungă din urmă țările care au început negocierile de aderare cu doi ani înaintea Lituaniei.
Malta. Raportul despre Malta salută stabilitatea politică a țării și faptul că Malta respectă criteriul politic pentru aderare. Malta este considerată o economie de piață gata să facă față concurenței în piața unică. Totuși, raportul subliniază nevoia de a reduce deficitul bugetar și necesitatea de a face eforturi pentru a îmbunătăți starea mediului înconjurător.
Polonia. Raportul insistă că Polonia trebuie să accelereze procesul de aplicare a legislației europene. Situația macroeconomică este încurajatoare, exporturile și inflația arată semne de îmbunătățire. Totuși, rata șomajului rămîne ridicată, la 16%. Parlamentul European insistă asupra faptului că agricultura poloneză trebuie să fie restructurată pentru a face față nevoii de calitate și cost competitiv. Raportul conchide că Polonia este una dintre țările cele mai avansate în procesul de aderare la UE.
Slovenia. Raportul despre Slovenia scoate în evidență climatul macroeconomic extrem de sănătos din țară și faptul că PIB-ul și rata șomajului în Slovenia sînt aproape de valorile europene. Raportul exprimă însă îngrijorare față de întîrzierea privătizării în sectorul bancar și cere guvernului sloven să ia măsuri pentru a accelera privatizarea în sectorul financiar.
Slovacia. Raportul despre Slovacia notează progresele notabile realizate în domeniul restructurării în sectorul industrial și financiar. Raportul felicită guvernul slovac pentru îmbunătățirea stabilizării macroeconomice și pentru reducerea deficitului fiscal. Raportul mai arată că Slovacia a devenit o economie de piață capabilă să facă față presiunilor concurenței în piața unică pe termen mediu, dacă guvernul continuă programul de reforme structurale. Raportul cere guvernului slovac să grăbească alinierea legislației în agricultură și mediul înconjurător cu legislația europeană. Parlamentul European votează în fiecare an rapoarte privind progresul țărilor candidate în pregătirea pentru aderare. Aceste rapoarte sînt independente de cele publicate de Comisia Europeană în toamna fiecărui an. Rapoartele Comisiei sînt luate ca bază pentru deciziile summit-urilor europene, care anunță în fiecare an hotărîri privind agenda negocierilor. Rapoartele Parlamentului European nu au o influență imediată asupra mersului extinderii Uniunii, dar sînt importante din punct de vedere politic, deoarece Parlamentul va trebui să aprobe tratatele de aderare a fiecărei țări la Uniune.
Parlamentul European analizează azi pretendenții la UE
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei