-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozit de 45% la comisioane

Impozit de 45% la comisioane

Cei care au contract de comision sau de prestări servicii sunt obligaţi să contribuie din aceste venituri şi la asigurările sociale de stat, şi la pensia suplimentară. Se percepe şi impozitul pe venit, deci „comisionarii“ plătesc la stat 45%, faţă de 16%, cât era până la 1 ianuarie.

 

Statul român impozitează triplu aproape orice venit brut obţinut în plus faţă de salariu, din diverse activităţi, de la începutul acestui an. Persoanele care pe lângă salariul de pe cartea de muncă mai obţin şi alte venituri, cum ar fi cele din contracte de comision sau din contracte de prestări servicii, sunt obligate să plătească la stat contribuţii la asigurările sociale (plătite de angajator) şi contribuţii la pensia suplimentară (plătite de angajat), în plus faţă de impozitul pe venit care se plătea deja. Ordinul nr. 1019/2007 al ministrului muncii şi egalităţii de şanse prevede că trebuie să contribuie la asigurările sociale şi la pensia suplimentară „persoanele care la data de 1 ianuarie 2008 realizează venituri brute care nu sunt încasate ca urmare a încadrării în una din situaţiile de la art.5, alin. 1 din lege (Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii – n.r.)“. Adică persoanele care au în plus venituri brute peste cele obţinute ca salariat, ca acţionar sau asociat al unei firme, ca administrator de firmă, ca manager etc. Excepţie fac veniturile obţinute din contractele de drept de autor, diurnele de deplasare şi delegare, indemnizaţiile de detaşare şi transfer, precum şi participarea salariaţilor la profit.

Cum s-a ajuns la 45%

Din cauza noilor prevederi s-a ajuns ca un angajat care primeşte şi comision pe lângă salariu să achite 45% din comision sau venitul suplimentar obţinut. Firma care a angajat o persoană cu contract de comision sau de prestare de servicii e obligată să contribuie cu 19,5% la asigurările sociale de stat. Angajatul mai trebuie să plătească din comision 9,5% la pensia suplimentară, plus impozitul pe venit de 16%, care era singurul perceput până acum. În total, datoria către stat este de 45%, adică aproape jumătate din ce câştigă omul.

Categorii afectate de megaimpozitare

Până acum, plata prin comision era avantajoasă atât pentru firma angajatoare, cât şi pentru salariatul în cauză. Companiile preferau să ofere pe cartea de muncă un salariu modic, pentru care se plăteau la stat sume nu foarte mari, iar cei mai mulţi bani erau daţi salariaţilor sub formă de comisioane. În Craiova există multe astfel de categorii de angajaţi : agenţii de vânzări – au cele mai mari venituri din comisionul la vânzare, salariaţii dealerilor auto – plătiţi la vânzările de autoturisme, angajaţii băncilor, care primesc comisioane din creditele pe care le contractează. Putem vorbi de mii de angajaţi ale căror venituri din comisioane erau mult mai mari decât salariul propriu-zis. Aceste persoane încasează de la 1 ianuarie aproape jumătate din cât câştigau anul trecut, din cauza megaimpozitării de 45%. „Pentru orice venit brut în afară de cel permanent din salariu se aplică acum aceste contribuţii şi de aceea s-a ajuns la 45%. Este normal să fie aşa şi să se plătească mai multe contribuţii la tot ce înseamnă venit brut“, a spus directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu.

Cum se poate fenta legea

Angajaţii cu contracte de prestări servicii pot ocoli contribuţiile de 29% (19,5%, plus 9,5%), în plus faţă de impozitul de 16%, cât se plătea până acum. Persoana în cauză devine PFA (persoană fizică autorizată) şi va plăti doar 16% impozit. Pentru a fi autorizat ca PFA, „comisionarul“ depune dosarul la primăria localităţii unde îşi are domiciliul, apoi se înregistrează la Oficiul Registrului Comerţului (ORC). „Taxa de înmatriculare a unei PFA, cu tot cu rezervarea de nume, costă la noi în jur de 60 de lei. Este mult mai ieftin decât pentru o firmă“, a spus directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII