-3 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalKosovo şi-a declarat independenţa

Kosovo şi-a declarat independenţa

Kosovo a devenit de ieri cel mai nou stat al lumii, format din etnicii albanezi din zonă. Festivităţile au debutat încă de sâmbătă seară în capitala Pristina, oamenii aşteptând declararea independenţei cu focuri de artificii, informează novinite.com.

Mii de kosovari au invadat străzile capitalei, au dansat, au arborat steagurile Albaniei, Regatului Unit al Marii Britanii, Statelor Unite, Uniunii Europene şi NATO. Pe străzi erau puse postere şi afişe pe care se putea citi „Fericită Zi a Independenţei“ şi „Să sărbătorim cu demnitate“.

Corespondenţii de presă din întreaga lume spun că există un potenţial ridicat de conflict între sârbii din Kosovo şi etnicii albanezi. Hashim Thaci, premierul din Kosovo, a declarat sâmbătă că această provincie va deveni independentă de Serbia şi că oamenii trebuie să-şi manifeste bucuria, fără a intra în conflicte.

„Astăzi (ieri – n.r.) este o zi mare, o zi a păcii, când trebuie să ne înţelegem unii cu alţii. Avem obligaţia să fim uniţi, iar instituţiile statului Kosovo trebuie să fie în slujba oamenilor. Încheiem capitolul trecutului şi îl deschidem pe cel al viitorului. Kosovo este patria tuturor cetăţenilor săi, fie că sunt albanezi sau sârbi“, a spus Hashim Thaci.

 

Ajutor pentru noul guvern

 

Uniunea Europeană a anunţat, de asemenea, sâmbătă că va trimite în Kosovo o misiune care să ajute noul guvern în instaurarea statului de drept. Aceasta va acţiona în următoarele şase luni şi va prelua ştafeta de la misiunea ONU, care administrază Kosovo de la sfârşitul războiului din 1998-1999. „În jur de 1.900 de poliţişti, jurişti şi oficiali europeni îi vor instrui pe cei aproximativ 1.100 de reprezentanţi ai autorităţilor locale, în cartierul general de la Pristina“, se arată în comunicatul Uniunii Europene.

Principalele obiective ale misiunii UE sunt asigurarea sprijinului pentru autorităţile locale, monitorizarea lor, acordarea de asistenţă în domeniul siguranţei naţionale, în respectarea legilor, în justiţie, în servicii către cetăţeni.

Independenţa provinciei sârbe Kosovo va fi ultima etapă a dezmembrării fostei Iugoslavii, care a început în anii ’90 cu războaie care au devastat Balcanii. Kosovo nu a avut niciodată statut de republică în cadrul Iugoslaviei, ceea ce a reprezentat pentru Serbia un argument în plus pentru a se opune independenţei unei provincii pe care o consideră leagănul istoriei şi al culturii sale.

Independenţa Kosovo va fi recunoscută rapid de Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia. Dar Belgradul, susţinut de Moscova, şi sârbii din Kosovo (mai puţin de 10% din populaţie) i se opun. Şase state membre UE, care se tem că recunoaşterea noului stat Kosovo ar încuraja separatismul, se abţin deocamdată. Bulgaria, Cipru, Spania, Grecia, România şi Slovacia nu recunosc deocamdată independenţa Kosovo.

Putin: Se va crea un precedent

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-un reportaj transmis de Euronews că evenimentele din Kosovo creează un precedent care ar putea afecta şi România în privinţa Transilvaniei. „Rusia se opune categoric independenţei unilaterale a provinciei Kosovo. Asta va încălca legislaţia internaţională şi va avea consecinţe imediate pentru Balcani şi restul lumii. Există îngrijorări potrivit cărora Kosovo stabileşte un precedent pentru eventuale mişcări de independenţă în regiunea Abaţia din Georgia, în regiunea Transnistria din Moldova şi în zona Transilvania din România“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII