Bancherii spun că am putea avea dobânzi formate din două cifre la credite, după ce BNR a majorat dobânda de politică monetară de două ori. În acelaşi timp, au crescut dobânzile practicate de bănci la depozite, pentru a stimula economisirea.
Băncile comerciale încep să adopte politici prudenţiale în ceea ce priveşte acordarea creditelor pentru persoane fizice, după ce Banca Naţională a României (BNR) a majorat de două ori dobânda de politică monetară. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea zilele trecute că băncile de la noi nu va mai trebui să se gândească doar la cote de piaţă cât mai mari, ci să aibă în vedere abordarea prudenţială. A venit rândul bancherilor să răspundă solicitărilor BNR şi să avertizeze că în scurt timp ne vom întoarce la dobânzi formate din două cifre. Dobânda de politică monetară impusă de BNR a crescut de la 7,5% la 8% în ianuarie şi la 9% în februarie. Din punctul de vedere al clienţilor bancari, piaţa de retail va cunoaşte în scurt timp efectele politicilor impuse de BNR: se vor scumpi creditele şi vor deveni avantajoase depozitele bancare.
Credite mai „dure“
Unele bănci au anunţat deja înăsprirea condiţiilor de creditare. Fie au fost majorate dobânzile la creditele în valută, fie băncile au scăzut gradul de îndatorare a populaţiei de la 70% din venituri la 60%, pentru persoanele cu venituri mai mari de 500 de euro pe lună. Adică un client poate plăti o rată la bancă egală cu 60% din venitul lui. Alte unităţi bancare au păstrat gradul de îndatorare de 70% din venitul clientului, dar cer garanţii suplimentare atât în cazul creditelor ipotecare, cât şi al celor de consum cu ipotecă. Există bănci care cer o ipotecă mare ce ar trebui să acopere 118% din valoarea creditului.
Cele mai multe unităţi bancare au ales să se protejeze de riscul valutar crescând dobânzile la dolari şi euro, iar altele au majorat dobânzile şi la lei. Alte unităţi bancare se gândesc să nu mai acorde credite în valută persoanelor care obţin venituri în lei. Chiar dacă anumite bănci şi-au păstrat dobânzile constante, aproximativ la fel ca la sfârşitul lui 2007, în lunile următoare analiştii anticipează că dobânzile se vor alinia cerinţelor BNR şi condiţiile de creditare vor fi şi mai aspre.
Să luăm exemplul câtorva bănci. ING Bank percepe o dobândă de 7,25% la euro, pentru creditele ipotecare, iar gradul de îndatorare a scăzut la 60%. La creditele pentru nevoi personale, dobânda ING Bank a ajuns la 14,95% (pentru lei). La Raiffeisen Bank, creditele cu dobândă revizuită au acum dobânzi aproape de 10%, prognozate de analişti: de 9,9% pe an (pentru lei), de 7,1% pe an (la euro) şi de 9,5% pe an (la dolari). BRD Group Societe Generale are de mult timp o dobândă de 10,25% pe an la împrumuturile în euro pentru nevoi personale pentru o perioadă de la unu la patru ani, iar pentru acelaşi tip de credit dobânda în lei este de 8,9%.
Din cauza expansiunii necontrolate a creditului de consum, măsurile BNR au vizat şi instituţiile financiare nebancare (IFN), adică acele societăţi de credit care oferă împrumuturi de genul celor cu buletinul pentru achiziţii de bunuri de folosinţă îndelungată. IFN-urile trebuie să constituie provizioane pentru creditele în valută, la fel ca băncile. Dacă, pe moment, creditele în lei acordate de IFN-uri au rămas în stand-by, în perioada următoare este aşteptată o scumpire a împrumuturilor de acest gen.
Depozite avantajoase
Intenţia BNR de a stimula populaţia să-şi depună economiile la bănci începe să fie vizibilă. Mai multe unităţi au anunţat mici creşteri de dobânzi plătite persoanelor care îşi depun economiile în conturi bancare. Potrivit datelor de la BNR, operaţiunile pe piaţa monetară au arătat că săptămâna trecută rata medie a dobânzii la depozitele bancare a crescut la 9,56% pe an, faţă de 8,38% cât era pe 28 ianuarie. Aceeaşi statistică dată publicităţii de BNR arată că şi dobânzile medii interbancare ROBID şi ROBOR au crescut în ultimele două săptămâni până la 10,76%, de la 9%, cât se înregistrase la sfârşitul lunii ianuarie. Ca şi exemple, Credit Europe Bank plăteşte o dobândă de 8% la 12 luni, pentru depozitele în lei, 5,25% pe an la euro şi 5,5% pe an la dolari. BRD a crescut dobânda la 7,25% la lei, pentru conturile de economisire practicate de bancă.