-1.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024

Devoratorii de credite

Populaţia şi firmele locale trăiesc din credite. Cele mai multe împrumuturi sunt în lei şi tot în moneda naţională sunt şi cele mai mari restanţe. Creditele pentru consum ale doljenilor sunt de două ori mai mari decât cele pentru locuinţe.

Doljenii sunt mari consumatori de credite, după cum arată statisticile oficiale. Datoriile totale ale populaţiei şi ale firmelor către bănci erau, la sfârşitul anului 2007, de peste 3,6 miliarde de lei, potrivit statisticilor date publicităţii de Banca Naţională a României (BNR). Suma creditelor este foarte mare comparativ cu alte judeţe: de două ori mai mult decât în Dâmboviţa, Mehedinţi, Gorj, de patru ori mai mult decât în Covasna şi cu puţin peste nivelul creditelor din Prahova şi Braşov. Aşa se explică puzderia de unităţi bancare (peste 110) care s-a deschis până în prezent în Dolj.

Cele mai multe credite bancare existente până la sfârşitul anului trecut au fost contractate de doljeni şi de societăţi comerciale în moneda naţională, în sumă totală de 2,07 miliarde de lei, din care numai populaţia are peste jumătate, adică 1,16 miliarde de lei. Totalul creditelor în valută (echivalent în lei) se ridică pe judeţ la 1,6 miliarde de lei, din care populaţia are peste un miliard. Aşadar, locuitorii Doljului au depăşit cu mult creditele contractate de persoanele juridice. În lei şi valută, clienţii băncilor (persoane fizice) au luat credite de 2,16 miliarde de lei, dintr-un total de 3,6 miliarde contractate pe judeţ. Acest lucru înseamnă că fiecărei persoane din judeţ i-ar reveni, în medie, un credit bancar de 3.323 de lei.

De remarcat este şi faptul că doljenii s-au împrumutat mai puţin pentru case şi mai mult pentru creditele de consum. În structura creditelor în lei adresate exclusiv populaţiei, se observă că, din totalul de 1,16 miliarde de lei, 1,05 miliarde de lei reprezintă creditele de consum, iar restul – creditele ipotecare. La valută, cam jumătate din totalul creditelor populaţiei au ca destinaţie achiziţia de locuinţe.

 

Restanţele bancare: 26 de milioane

 

Statisticile BNR arată că, pe ansamblu, doljenii au restanţe relativ mici la credite dacă ne raportăm la totalul împrumuturilor, dar ca sumă absolută, datoriile către bănci sunt foarte mari. Atât în lei, cât şi în valută, doljenii au restanţe neachitate către bănci de 26,5 milioane de lei. Contrar aşteptărilor BNR, cele mai multe datorii în Dolj sunt la creditele în lei, de peste 11 ori mai mult decât restanţele la valută. Detaliat, cifrele preluate de la BNR arată că, la sfârşitul anului trecut, creditele în lei neachitate la termen de populaţie şi firme erau de peste 23,8 milioane de lei, iar cele echivalente în valută erau de peste 2,6 milioane de lei.

 

Campioni şi la depozite bancare

 

Doljenii stau mai bine decât alte judeţe şi la capitolul economisire. BNR arată că în conturile băncilor comerciale existau, în decembrie 2007, disponibilităţi la vedere de aproximativ 652 de milioane de lei. Mai mult de jumătate din suma totală o constituie depozitele bancare ale populaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU